Slik tar du gode feriebilder

Har du lyst på flotte feriebilder du kan ramme inn og henge på veggen? Eller kanskje du bare vil skryte litt på Facebook? Vi har spurt den flinke reisefotografen Bjørn Moholdt om fototips!

 

Foto: Roger Borgelid

 

Bjørn Moholdt har mer enn 30 års erfaring som fotograf og journalist, og har besøkt godt over 50 land og alle kontinenter.

SE OGSÅ: Bjørns nettside med bilder fra hele verden

 

 

1. Se på lyset

Sol på midt på dagen gir gjerne ”flate” bilder, fordi lyset rett og slett blir for hardt. Gå heller inn i skyggene, der lyset er jevnere, og skal du ta et portrett i sola – bruk utfyllingsblitz. Da unngår du at ansiktene blir mørke i motlys.

Ps! Det beste fotolyset er tidlig om morgenen, og mot ettermiddagen. Da er sollyset varmere, og kaster ofte spennende skygger.

Pps! Gråvær er det perfekte fotolyset midt på dagen.

Malaysia low res

Motlys kan gi en fin effekt når dagen er på hell. Husk å eventuelt bruke blitz eller en enkel reflektor, som jeg brukte på denne karen på Borneo. Foto: Bjørn Moholdt

2. Lær deg kameraet

Vi sjekker sjelden bruksanvisningen, men gjør det i hvert fall én gang. De fleste kameraer er relativt likt bygd opp. Har du lært deg ett kamera skikkelig er terskelen til det neste langt lavere. Forholdet mellom lukker og blender er viktig å ha i bakhodet ikke minst i forhold til komposisjon. Som et alternativ kan du bruke kameraets auto-funksjoner aktivt – portrett, sport, makro osv.

3. Tenk komposisjon

Bruk heller penger på foto- eller kunstbøker enn kamerautstyr. Ved å studere andres arbeider får du inspirasjon og en følelse for hvordan du skal komponere et bilde for å skape mest mulig relevans for betrakteren. En solnedgang er for eksempel dørgende kjedelig, hvis du da ikke skaper noe i tillegg rundt den. En fiskebåt som kommer inn fra havet, barn som leker i forgrunnen osv.

Prøv også å legge til et element som gjør at du ser hvor bildet er tatt – i Oslo, Bombay eller i Cape Town.

Solnedganger kan fort bli kjedelige, om du ikke også får med andre elementer med i bildene, som disse badende barna på Zanzibar. Foto: Bjørn Moholdt

4. Gå tett på

Gå tett på, og unngå å ta bilder av mennesker bakfra. Ser du en kul kar i hatt og dress – spør om å få ta et bilde av ham. Folk flest stiller villig opp. Vi er ofte redde for å bryte intimsfæren til folk, noe som krever litt trening, men øver du litt er gevinsten stor. Bilder av mennesker er alltid de mest interessante. Øv deg på familien!

5. Ha riktig kamera

Det kameraet du alltid har med deg er det beste. Det kan gode være mobilen, men har du litt mer alvorlige hensikter med fotograferingen kan det være lurt å bruke litt penger på utstyret. Husk at kvaliteten på objektivet er viktigere enn kamerahuset. Med et godt kompaktkamera med et lyssterkt 35 mm objektiv når du langt.

Les også: Dette er de mest populære selfiene