3 storbyer du bør ha på bucket-lista

All ære til klassiske storbyfavoritter som London og Paris, men hadde det ikke vært gøy å prøve noe nytt? Bli med til spektakulære Tokyo, fascinerende Hong Kong og sagnomsuste New Orleans.

 

1. Hong Kong – verdens beste dumplings?

Christian Grønli har vært i Hong Kong hele syv ganger.

– Det første du må vite om Hong Kong er at det er en skikkelig storby, sier administrerende direktør i Ving, Christian Grønli, når vi spør om hans beste Hong Kong-tips.

Grønli har vært i den kinesiske storbyen syv ganger – for første gang i 2010, da sønnen vurderte å studere der. Førsteinntrykket den gangen? Velorganisert kaos.

– Se for deg det beste fra metropoler som Bangkok og New York i skjønn forening. Hong Kong er en skikkelig storby som kan virke uoversiktlig ved første øyekast, men det er lett å orientere seg så snart man blir litt kjent – og det er det absolutt verdt.

OVERVELDENDE, MEN OVERSIKTLIG: Victoria Harbour deler Hong Kong i to hoveddeler: Kowloon og Hong Kong Island.

Enkelt sagt kan du si at havnen – Victoria Harbour – deler byen i to hoveddeler: Kowloon og Hong Kong Island.

– Hong Kong Island er relativt vestlig, mens Kowloon er mer asiatisk. Jo lenger inn på fastlandet du kommer, desto mer kinesisk blir atmosfæren og omgivelsene, sier han.

Selv liker Grønli området Lan Kwai Fong på Hong Kong Island.

– Det er et levende nabolag med yrende liv og mange restauranter, småbutikker, gallerier, templer og boliger. Det bor mange vestlige «utflyttere» her, men området er i aller høyeste grad lokalt og autentisk likevel.

Vil du også reise til Hong Kong? Finn ferien din her

Ifølge Christian er det særlig tre ting du bør få med deg i Hong Kong. Det ene er den kjente fjelltoppen Victoria Peak. Du kan enten ta trikk, buss eller taxi opp, eller velge det noe mer sporty alternativet – gå til fots.

– På toppen venter uansett fantastisk utsikt over den fascinerende storbyen. Det kan hende utsikten virker kjent også, for mangt et panoramabilde av Hong Kong er tatt herfra, tipser Grønli.

– Du bør også dra til Happy Valley og få med deg et hesteveddeløp. Det er helt fantastisk! Folk er spenna gærne, og det er god stemning. Perfekt hvis du er glad i liv og røre, sier han.

Og sist, men ikke minst – maten er selvfølgelig også en del av opplevelsen når du besøker Hong Kong. Paradise Dynasty i nabolaget Causeway Bay er en av Christians favorittrestauranter.

SPENNENDE KJØKKEN: Ikke gå glipp av tradisjonelle asiatiske dumplings, små deigputer med forskjellig fyll.

– Du spiser fantastisk godt i Hong Kong! Min favorittrett er dumplings, de små deigputene med forskjellig fyll som etter hvert er blitt ganske vanlig på kinesiske restauranter her hjemme også, men som ikke kan måle seg med «originalen». På Paradise Dynasty er dumplingene fargeglade og fabelaktige gode, tipser han.

Christian vender også stadig tilbake til restauranten med det noe spesielle navnet Ho Lee Fook.

– Navnet er nesten urkomisk, men det er ikke derfor man drar hit. Det er et trendy og kult spisested, og maten er skikkelig god. Også kan du selvfølgelig ta et bilde av skiltet og le litt av navnet, da, flirer han.

HOLY WHAT?

Ifølge Grønli er det enkelt å ta seg rundt i Hong Kong, blant annet med kollektivtrafikk.

– Hele Hong Kong Island trafikkeres av to-etasjes trikker, og disse fungerer utmerket både som et fremkomstmiddel og til Hop on hop off-sightseeing.

Ellers er taxi både billig og trygt, og t-banesystemet i byen er oversiktlig og bra. De fleste snakker engelsk, og skiltingen er enkel å forstå.

– Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i Hong Kong. Alt fungerer. Og det fungerer bra, avslutter Grønli.

Christians hotelltips:

Regal Hong Kong: Et hotell med høy standard, rett ved Fashion Walk og Times Square (Hong Kong-varianten av Times Square i New York) i Causeway Bay.

Mandarin Oriental: Hvis du er på utkikk etter et spektakulært hotell til en spesiell begivenhet bør du vurdere et døgn eller to her. Perfekt beliggenhet, gåavstand til det meste du trenger.

Luksushotellet Mandarin Oriental er perfekt hvis du er på utkikk etter et skikkelig lekkert hotell i Hong Kong.

2. Tokyo – intens, variert og vakker

Omtrent 300 mil nordøst for Hong Kong ligger en annen spennende storby – Japans hovedstad Tokyo. Her får du en ferieopplevelse du sent vil glemme, ifølge Linda Nordvold. Hun jobber i Ving og besøkte byen med mannen sin og tvillingbarna på 19 år.

JAPANS HOVEDSTAD: Miksen mellom det hypermoderne og det tradisjonelle er helt unik i Tokyo.

– Tokyo er helt annerledes enn alle andre storbyer jeg har vært i. Miksen mellom det hypermoderne og det gamle og tradisjonelle er helt unik. Du kan stå og se på et gammelt buddhisttempel, og når du snur deg andre veien ser du rett på en skyskraper. Atmosfæren, alle lysene og menneskene overalt er en opplevelse i seg selv, forteller Linda entusiastisk.

FAMILIE PÅ STORBYFERIE: Linda Nordvold og familien storkoste seg i Tokyo.

Tokyo består egentlig av flere byer og forsteder som har smeltet sammen. I dag er byen en storby av overveldende proporsjoner, med et shopping- og underholdningstilbud som slår det meste. Familien brukte god tid på å planlegge reisen, noe Linda anbefaler.

– Tokyo er stort og det er så mye spennende å se og oppleve, så det er lurt å gjøre seg opp noen tanker og planlegge litt på forhånd. Vi bestilte blant annet togbilletter hjemmefra fordi vi ville besøke kulturbyen Kyoto, som bare er et par timer unna med hurtigtog, sier hun.

Her kan du lese mer om storbyreiser til Tokyo

Linda og familien bodde i Shinjuku, et livlig og fargerikt område med flust av restauranter og utesteder. Fra hotellet hadde de gangavstand til t-banen, og ifølge Linda er det et must å kjøre den verdenskjente t-banen i Tokyo.

– Holder du deg unna i rushtiden på morgenen og på ettermiddagen, unngår du den trengselen du kanskje har sett på TV. T-banesystemet fungerer helt utmerket og det er lett å finne frem til alle de 23 bydistriktene som Tokyo er delt inn i.

Mange av disse distriktene har spesifikke «temaer», som for eksempel mote, elektronikk og forretningsvirksomhet. Shoppingentusiastene bør besøke de neonopplyste nabolagene Shibuya og Shinjuku. I hippe Harajuku møter du ungdom i cosplay-kostymer og kan utforske morgendagens trender, mens koselige Omotesando er stedet for deg som vil smake deg gjennom et av byens beste restaurant- og bartilbud.

IKKE TA ALT PÅ SPARKET: Tokyo er stort, og det er mye spennende å se og oppleve. Det lønner seg å planlegge litt på forhånd.

Til tross for at Tokyo er en storby med svært mange mennesker, syntes ikke Linda og familien at det var kaotisk.

– Alt er ekstremt velfungerende. Det er også usedvanlig rent og pent overalt, og vi følte oss aldri utrygge der. Japanerne er høflige og vennlige, men når det er sagt er de ikke alltid så opptatt av å kommunisere med turistene.

At sønnen til Linda har studert japansk, viste seg dermed å være en fordel.

– At han kunne en del fraser gjorde det litt lettere for oss å forstå og å bli forstått. Det er nemlig relativt få japanere som kan engelsk. Et godt tips er å henvende seg til unge mennesker om du lurer på noe eller trenger hjelp. De kan ofte litt mer, og de er også litt mer interessert i å hjelpe, råder Linda.

Mange tenker nok automatisk på Tokyo som en dyr by, men det finnes overnattingssteder i alle prisklasser, og det er ikke noe problem å reise hit på budsjett. Det samme gjelder maten. Du får billig og bra mat på alle byens kjøpesentre, og foretrekker du noe skikkelig fancy finnes det nok av disse restaurantene også.

PLASTMAT OVERALT: Mange spisesteder i Tokyo stiller ut alle rettene sine i plast, slik at du bare kan peke på det du ønsker å spise.

– Mange spisesteder stiller ut alle rettene sine i plast, slik at du bare kan peke på det du ønsker å spise. Det er et stort pluss med tanke på språkutfordringene. Autentisk plastmat er faktisk en stor industri i Japan. Og Tokyo er som sagt noe helt for seg selv, ler Linda.

Lindas Tokyo-anbefalinger:

  • Byen passer best for voksne og litt større barn
  • Besøk fiskemarkedet Tsukuji, og avslutt besøket med en skål rykende nudelsuppe til frokost. Du må stå opp tidlig (og det lukter ikke godt), men det er en fantastisk opplevelse.
  • Ta turen opp til utkikksplattformen i 333 meter høye Tokyo Tower, et av byens høyeste bygg, og la deg fascinere av den spektakulære utsikten over skyskrapere og neonskilt.
  • Besøk Meiji-helligdommen (Meiji Shrine) som ligger nær Harajuku-stasjonen.
  • Se det fantastiske Keiserpalasset, men husk å forhåndsbestille billetter.

 

3. Fra øst til vest: Neste stopp New Orleans

Den amerikanske delstaten Louisianas kanskje kuleste by, New Orleans, ble grunnlagt av franskmennene tidlig på 1700-tallet, og det franske kvarteret – som også kalles Vieux Carré – er byens eldste del.

Det er her du finner de blomsterdekorerte smijernsbalkongene som er blitt selve symbolet på New Orleans. For mange er byen også synonymt med voodoo og spøkelser, for troen på det overnaturlige har nemlig et solid fotfeste i den særegne byen.

IKONISK SØRSTATSBY: New Orleans ligger i den amerikanske delstaten Louisiana, og ble grunnlagt av franskmennene tidlig på 1700-tallet.

– At denne byen er annerledes, det skjønte vi allerede når vi sjekket inn på hotellet i Vieux Carré. Vi måtte nærmest gå sidelengs gjennom den smale døren til rommet, og tregulvet var så skjevt at alt som kunne rulle forsvant hvis det havnet på gulvet, forteller Vings tekstforfatter Lén Kongerud. Hun besøkte New Orleans i fjor, og kan fortelle om en storby litt utenom det vanlige.

LOT SEG FASCINERE: Vings tekstforfatter Lén Kongerud besøkte New Orleans i fjor.

– I det franske kvarteret arrangeres det for eksempel kveldsutflukter til de mest hjemsøkte husene hver kveld, og byen har sitt eget voodoo-museum der du kan ønske deg noe fra voodoo-dronningen Marie Laveaus ønskestubbe.

Har du også lyst til å oppleve sagnomsuste New Orleans? Les mer her.

Byens kirkegårder er også populære severdigheter, og det kan godt tenkes du møter et begravelsesfølge som danser seg nedover gaten.

– Vi kjøpte hverken voodoo-dukker eller heksesåper, men vi satt oss ned med en av spåkonene på Jackson Square. Det er nok en liten turistfelle, men det var uansett en interessant opplevelse, og ikke minst typisk New Orleans. Ifølge tarotkortene hennes var vi visst også flinke og oppegående folk, og det syntes vi jo stemte ganske bra, ler Lén.

SNIKTITT PÅ FREMTIDEN: Hos en av de mange spåkonene på Jackson Square kan du blant annet bli spådd med tarotkort.

New Orleans har imidlertid mer å skilte med enn spåkoner og museer dedikert til overnaturlige fenomener. Byen regnes som jazzmusikkens fødested, og det finnes flust av musikklubber og utesteder. Vil du oppleve skikkelig feststemning er det bare å sette kurs mot de blinkende neonskiltene i legendariske Bourbon Street.

– Bourbon Street er sannsynligvis den mest kjente gaten i både det franske kvarteret og hele New Orleans, og det er et rent mekka for festløver. Det er lov å drikke alkohol offentlig, så lenge du har den i et plastglass, og det er det mange som gjør, for å si det sånn, ler Lén.

 – Det er uansett artig å stikke innom bare for å se på sirkuset. Musikken dundrer fra alle barene og klubbene som ligger tett i tett, og gateartistene holder show på hvert hjørne. Hipstergaten Frenchmen Street er for øvrig et godt alternativ hvis du vil høre bra musikk. Stemningen er litt roligere, og her finner du populære jazzbarer som Spotted Cat og Snug Harbor, tipser Lén.

FULL FRES I BOURBON STREET: Bourbon Street er sannsynligvis den mest kjente gaten i både det franske kvarteret og hele New Orleans.

Ifølge henne er det også svært vanlig med jazzbrunsjer i helgene, og brunsjene på Commanders Palace er blant de mest populære.

– Og apropos mat, gå for all del ikke glipp av beignets! Det er små, frityrstekte deigputer dynket i melis. Cafe du Monde har de mest kjente, og det er nesten alltid fullt der, men de har en egen liten take away-luke kun for beignets, tipser Lén.

LES OGSÅ: 7 typiske New Orleans-opplevelser

I New Orleans er det kreolsk mat, cajun-mat og «soul food» som gjelder, og takket være beliggenheten ved både golfkysten og Mississippi-elven finner du mye god sjømat på menyen. Blant signaturrettene som ble oppfunnet i New Orleans finner du alt fra østers til søte desserter.

Lén anbefaler også den populære sandwichtypen Po’Boys – lyse baguetter overlastet med godsaker – en annen signaturrett.

– Noen av de beste får du på Killer Poboys i Dauphine Street. Prøv for eksempel varianten med grillede, spicy reker, eller søtpotet og glasert svin, eller whiskey-grillet ost!

TYPISK NEW ORLEANS: Den populære sandwichtypen Po’Boys – lyse baguetter overlastet med godsaker – er en av byens signaturretter. Noen av de beste får du på Killer Poboys i Dauphine Street.