Derfor er cruiseferier perfekt for barnefamilier

Møt familiene som har kastet fordommene over bord – og fått drømmeferien i retur.

– Cruise er, stikk i strid med hva mange tror, perfekt for barnefamilier, sier Tonje Løkaas Fossum, markedsdirektør i Ving.

Hun tok med seg familien på cruiseferie med Allure of the Seas– et av verdens største cruiseskip.

– Vi reiste da barna var 11 og 14 år, og de stortrivdes med alle aktivitetene. Jeg skal ærlig innrømme at jeg i forkant tenkte at dette kunne bli for stort og at det ville bli for mange mennesker, men det var ikke ofte vi hadde den følelsen.

Ifølge cruiserederiet Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) er ikke Fossum alene om å tenke dette.

– Det finnes en del barrierer, og kanskje særlig for barnefamilier. Mange tror også at det er dyrt. Oppfatninger som dette snur når man først har vært på cruise, sier Bente Borvik, Senior Key Account Manager i RCCL.

Hun forteller at hvis du er på utkikk etter de laveste prisene, bør du sikte deg inn på et vår- eller høstcruise. Da kan du få flybilletter, en hotellovernatting og en uke om bord med helpensjon (frokost, lunsj og middag) og drikkepakke fra 7500 kroner og oppover.

Les også: Slik sparer du penger på cruise

SJØBEIN: Tonje og familien rett før deres første cruiseferie.

Nederst i artikkelen finner du flere gode tips til hvordan du sikrer deg den perfekte cruiseferien!

Fossum tror økt kunnskap og enkel bestilling er blant årsakene til at cruise nå blir mer og mer populært.

– Mange barnefamilier er opptatte av at ting skal være enkelt. Cruisepakkene Ving tilbyr inkluderer flybilletter, hotellovernattinger og selve cruiset. Du får alt på ett sted, og det setter mange pris på.

Les også: 7 gode grunner til å dra på cruise

IKKE TID TIL Å KJEDE SEG: Vannsklier, musikaler og surfesimulatorer er bare noe av det du kan bryne deg på om bord.

Underholdning i verdensklasse

– Barna våre elsket cruiset og var kjempebegeistret for alt de kunne gjøre og oppleve på skipet. Og ikke minst det at de kunne gjøre det på egen hånd, sier Fossum.

Om bord på de største skipene kan du nemlig teste ziplines, klatrevegger, surfesimulatorer og store vannsklier. På kveldstid kan du se Broadway-musikaler som Cats og Mamma Mia – helt gratis.

– Veldig mye er inkludert i prisen når du reiser på cruise med RCCL. Alle måltider om bord, barneklubber og aktiviteter som klatrevegger, fallskjermsimulatoren, vannskliene og den slags, forklarer Borvik.

Også for de minste

I 2001 dro Birgit Stebekk Leirdal på cruise for første gang. Da var barna to og fem år, og anledningen var besteforeldrenes 70-årsdag. Før de reiste forberedte Birgit og mannen seg på at det kunne by på visse utfordringer å ha med så små barn.

– Selv om vi gledet oss så vi også for oss at vi hele tiden måtte være på vakt mot farlige situasjoner som barna kunne havne i. Vi var også bekymret for at måltidene ville bli langtrukne for dem, og vi lurte på om det ville være mulig og hensiktsmessig for oss å gå i land, forteller hun.

Det tok imidlertid ikke lang tid før bekymringene forsvant.

CRUISE I SUS OG DUS: Følelsen av luksus, den gode maten og underholdningen om bord – alt fra mageplask-konkurranse til musikaler – er noe av det beste med å være på cruise, ifølge familien Leirdal.

– Skipet var tilrettelagt for barnefamilier med både store og små barn. Servitørene i restaurantene var oppmerksomme på barna og passet på at de ikke kjedet seg under middagen. Bassengene var barnevennlige, og det fantes flere tumleplasser der de kunne løpe av seg litt energi. Der kunne også vi voksne sette oss ned og ta en forfriskning samtidig som vi holdt øye med dem, forteller Leirdal.

Frister det med ferie? Hva med et Cruise med Royal Caribbean?

Det første cruiset ga mersmak, og siden har familien Leirdal vært på et flertall cruiseferier.

– Da barna var mindre var det bassengene og spilleautomatene som var det morsomste, og i løpet av årene har de også vært med i de forskjellige barneklubber. I ungdomsklubbene har de blitt kjent med jevnaldrende fra ulike deler av verden og ikke minst – vært på diskotek uten foreldre på slep.

HAR FORTSATT: Leirdal-barna var på cruise første gang da de var små. Familien har fortsatt å reise på cruise – og barna elsker det.

Nå har Leirdal-barna blitt 17 og 20 år, og den forrige cruiseferien gikk til Middelhavet med Liberty of the Seas.

– Sønnen vår på 17 mener nå at det beste med å være på cruise er den uendelige tilgangen på mat og flotte treningsmuligheter. Han kan trene og spise akkurat når og akkurat så mye han vil, uten å tenke på at det koster skjorta å spise to middagsporsjoner eller syv-åtte måltider i døgnet.

Les også: 24 timer på Harmony of the Seas

En smakebit på hele verden

– Det er en velkjent cruisemyte at du ikke rekker å se noe på stoppene underveis. Som regel legger skipene til kai tidlig om morgenen og blir liggende i cirka ti timer. Noen skip blir også liggende til kai over natten, forklarer Borvik.

Les også: Fem cruisemyter du ikke bør tro på

Du har med andre ord god tid til å gå i land og se seg rundt. For Birgit og familien er muligheten til å oppleve nye land og byer noe av det beste med å reise på cruise.

– Det er en rekke organiserte utflukter du kan melde deg på. Hver kveld får du en ny oversikt over alt du kan se og gjøre i havnen du kommer til neste dag, så du kan danne deg et inntrykk og planlegge før ankomst.

Familien Leirdal går som regel i land på egen hånd.

– Enten rusler vi rundt i nærområdet eller tar en taxi til stedene vi har lyst til å se. Vi var også med på en utflukt til Athen og opp til tempelet på akropolishøyden. Det var en fantastisk opplevelse med en erfaren og flink guide.

Ekstra dager i land

Da Fossum og familien var på cruise benyttet de sjansen til å se mest mulig. Ikke bare ved å gå i land i de forskjellige havnene, men ved å kombinere uken til sjøs med en uke i Florida. Fort Lauderdale, Miami og Key West sto på programmet.

– Vi bestilte en leiebil som vi hentet i havnen da skipet la til kai. Kjøreturen langs Highway 1 til Key West, med turkist hav så langt øyet kan se, er en opplevelse i seg selv. Vi ble to netter og digget den herlige, avslappede stemningen. Det passet perfekt etter en uke med mange inntrykk og mye aktivitet, forteller hun.

KOS PÅ LAND: Tonje Løkaas Fossum familien tok turen til Key West etter at cruiset la til kai. Datteren Mille slappet av i strandhengekøyene.

Slik sikrer du deg den perfekte cruiseferien

  • I Karibia er det ikke så stor forskjell på høysesong og lavsesong rent prismessig, men siden de fleste av cruisegjestene som regel er amerikanerne, stiger prisene rundt amerikanske ferier og helligdager.
  • Sett deg inn i hva cruisepakken du bestiller inkluderer, så unngår du ubehagelige overraskelser som å måtte kjøpe flybilletter i tillegg. Med Ving er alltid flybilletter, overnatting, selve cruiset og helpensjon om bord inkludert i prisen.
  • Alle rederiene tilbyr forskjellige drikkepakker i ulike prisklasser, men hvis du vil ha ubegrenset tilgang til alt, inkludert alkohol, må du regne med å betale flere tusen kroner. Som regel har du ikke lov til å ta med egen alkohol om bord. Hvis du skal på cruise i Karibia kan det lønne seg å kjøpe en drikkepakke på forhånd, for på disse turene er du mye om bord. I Middelhavet bruker du mer tid i land, og da er det ikke alltid det lønner seg med en drikkepakke.
  • Når det gjelder valg av skip finnes det en tommelfingerregel. Jo større skip, desto lavere snittalder, og jo kortere cruiseruter, desto lavere snittalder. Så er det snakk om et langvarig cruise med et lite skip, så kan du forvente deg en relativt høy snittalder.
  • På ving.no finner du en av de beste søkemotorene og en svært oversiktlig fremgangsmåte for bestilling av cruise. Du kan velge å søke etter cruiseferier basert på pris, eller med utgangspunkt i for eksempel reisetid. Du velger selv hva som er viktigst for deg.
  • Å skreddersy cruiseferier med ekstra overnattinger og opplevelser er ofte såpass avansert at det ikke kan gjøres på reisearrangørenes nettsider, men det betyr ikke at det ikke lar seg gjøre. Ta kontakt direkte med reisearrangøren hvis du ikke finner det du leter etter.
  • Ving tilbyr alltid flyløsninger som passer med cruiset, og pakkene inkluderer alltid en overnatting i byen cruiset går fra – før avgang. Det betyr at du aldri risikerer å bestille et fly som ikke er fremme i tide til skipets avgang. Hvis flyet blir forsinket underveis sørger Ving for nye flybilletter og gjør det de kan for å få deg om bord på cruiseskipet raskest mulig.

Kategorier