10 greske matretter du må prøve

bb2

Jeg har tidligere skrevet om gresk vin, som har gått fra å være grusom til god. Men maten har jeg av en eller annen grunn hoppet over. Det går ikke an. For Hellas er et matland av dimensjoner, der hvert måltid er en fest! Her er ti retter du MÅ smake.

························································································································································································

SKREVET AV: Vibeke Montero fra bortebest.no

························································································································································································

1. Blekksprut (Kalyva Taverna, Kreta)

Det finnes to typer mennesker: de som elsker blekksprut og de som hater det. Jeg tilhører første kategori, men skal innrømme at det ikke var kjærlighet ved første tygg. Men ikke skyt blekkspruten, det er ikke dens feil hvis den smaker som gummi. Hemmeligheten ligger i tilberedningen, og i Hellas vet kokkene akkurat hvordan de skal forføre de åtte armene slik at de blir til en mør fest i munnen.

Blekksprut sånn den skal serveres: Myk og god, ikke tyggisaktig.

Blekksprut sånn den skal serveres: Myk og god, ikke tyggisaktig.

2. Baklava (Grand Cafe, Kos)

Jeg hopper rett på desserten, og for meg er ingenting bedre enn baklava. Selv ikke marsipankaken på Theaterkafeen (som jeg ikke kan få nok av). Baklavaen stakkars, ligner en grå mus på dessertfatet, der den ligger blekbrun og i rare former. Det er ikke den du går for først, for å si det sånn. MEN, baklavaen er alt på en gang: søt, sprø, myk og så utrolig smakfull at den overrumpler deg totalt.  Jeg sitter her og skriver med vann i munnen når jeg minnes akkurat denne baklavafesten på bildet. Jeg er sikker på at fikk i meg sjutusen kalorier på en halvtime, og det var her begrepet sukkerånde oppsto.

7000 kalorier på en halvtime. Ja takk!

7000 kalorier på en halvtime. Ja takk!

3. Grillet halloumi

Når du sitter i en yndig, liten fjellandsby og serveres gresk meze (mange småretter), så smiler livet sitt aller bredeste smil. Oromedon har utsikt til solnedgangen, og landsbyen Zia spiller på hele det greske klisjeregisteret med hvite vegger, blå krukker og røde geranium. Men tilbake til maten. Halloumi er en gresk ost, som serveres grillet, gjerne til frokost, eller her som en smårett. Den kan lide samme sjebne som blekkspruten, og bli litt gummiaktig i konsistensen. Men god halloumi blir ikke det. Og denne, som er sesampanert og servert med god honning, skled ned på høykant.

Så du denne? Slik øyhopper du med barna i Hellas

Sesampanert halloumi!

Sesampanert halloumi!

4. Souvlaki (Symposium, Platanias, Kreta)

Altså, kjøtt på Kreta kan få en hvilken som helst vegetarianer til å gjøre et unntak. Møre, saftige, lubne kjøttstykker har aldri smakt bedre, og souvlaki er et godt, gammeldags grillspyd. Du kan få det med lammekjøtt, oksekjøtt, svinekjøtt eller kylling, og de grillede bitene smaksatt med greske krydderier er ekte Flintstonemat. Eller paleomat, som det så fint heter.

Souvlaki med tilbehør.

Souvlaki med tilbehør.

Sulten nå med en gang? Slik lager du gresk mat hjemme på ditt eget kjøkken.

5. Keftedes (Oromedon, Kos)

Glem IKEAS kjøttboller, og alt du har smakt på norske veikroer. For herregud! Greske kjøttboller er verdens beste! Små, ofte avlange, farseprodukter som består av en ingrediensharmoni som smelter i munnnen. Keftedes inngår ofte i en meze, og selvom denne retten kanskje ikke ser så lekker ut, så ble det høydepunktet på vårt mezebord. Vi måtte rett og slett bestille to porsjoner til. Ikke fordi vi var sultne, men fordi de var så innmari gode. Litt tzatziki ved siden av, og vips, blir du sittende i timesvis og dyppe og spise, spise og dyppe.

Kjøttbollene i Hellas sender IKEAS variant rett i skammekroken.

Kjøttbollene i Hellas sender IKEAS variant rett i skammekroken.

6. Oliven (Oromedon, Kos)

Folk som ikke liker oliven forstår jeg meg ikke på. Tipset må da være å starte med greske kalamataoliven, som har en så rund smak og et mykt indre, at du skal være temmelig sær i matveien for å ikke be om mer. De fleste Middelhavsland har den hyggelige tradisjonen med å sette frem noe du kan småspise på mens du venter på maten. I Hellas er det ofte kalamataoliven, en tapenade (olivenmos) og en hjemmelagd aioli (hvitløksmajones). Halleluja! sier jeg.

Nysgjerrig på de fire siste? Les resten på bortebest.no

Ahhh, den hellige treenigheten oliven, tapenade og aioli.

Ahhh, den hellige treenigheten oliven, tapenade og aioli.

Kategorier