Den store Gran Canaria-guiden

Hvert år reiser hundretusenvis av nordmenn til Kanariøyene. Den mest populære øya er Gran Canaria, og der finner du alt fra små landsbyer med rolig atmosfære til en spektakulær utelivsscene. Her får du tipsene du trenger for å velge reisemålet som passer best for deg.

Kanariøyene består av syv forskjellige øyer, men Gran Canaria er selve klassikeren. Allerede på 50-tallet fløy reiseglade nordmenn sørover til varmere vær og lysere kvelder, og den dag i dag er det tusenvis av oss som velger Gran Canaria når ferien skal bestilles.

Vibeke Skontorp har vært der 7 ganger – sist forrige vinter.

– Jeg elsker øya for alt den har å by på, og jeg blir nok aldri helt ferdig med den. Det er så lett å kose seg der, sier hun med et smil.

LETT Å KOSE SEG: Vibeke Skontorp blir ikke lei av Gran Canaria og alt øya har å by på. Foto: Privat

Til daglig jobber Vibeke på Vings hovedkontor i Oslo. For henne er det flere ting som gjør at hun velger Gran Canaria igjen og igjen.

– Det er værsikkert, mange fine hotell og gode restauranter der, og ikke minst finnes det masse gøy å gjøre. Den fine Amadores-stranden i sør og et besøk i Las Palmas er blant mine favoritter, tipser hun.

I tillegg til fine strender og storbypuls har Gran Canaria litt av hvert å by på. Bli med oss rundt på øya for en liten smakebit!

PASSER FOR DE FLESTE: Det er ikke uten grunn at Gran Canaria er blitt nordmenns favorittøy. Uansett om du er løpeentusiast eller badenymfe har øya et reisemål for deg.

Sørøstkysten – for luksusdyr og partyløver (… og nudister)

La oss starte med den store kjendisen i sørøst: Playa del Inglés. Feriebyen er nærmest som sørsidens hovedstad å regne, og stamgjestene kommer trofast tilbake år etter år.

Dette er reisemålet for deg som er ute etter fart og moro, og for deg som vil ha alt lett tilgjengelig. Det beste utelivet finner du i sør, med alt fra små puber til større nattklubber og steder hvor lokalbefolkningen selv går ut.

De beste feststedene ligger som regel i tilknytning til centro commerciales – det vil si kjøpesentrene i byen. Yumbo er det største, men det meste av utelivet er konsentrert rundt Kasbah.

GRAN CANARIAS BESTE SPA: Spaavdelingen på det lekre hotellet Bohemia Suites & Spa passer perfekt når du trenger en pause fra det pulserende utelivet i Playa del Inglés.

Trenger du litt avkobling kan du ta turen til hotellet Bohemia Suites & Spa og det som kanskje er Gran Canarias beste spa. Du trenger ikke å være gjest på hotellet for å bestille behandlinger.

Playa del Inglés er imidlertid ikke bare for dansegulvets helter og heltinner, også den kilometerlange stranden lokker til seg solsugne nordmenn.

Sanden er finkornet og ganske mørk, og du kan selvfølgelig leie både solsenger og parasoller.

Følger du strandpromenaden kan du gå helt til San Agustin i øst eller de trendy kafeene i Costa Meloneras i vest. Med flaggskipet Playa del Inglés kan strekningen i sørøst kanskje virke som et rent turistområde, men det er langt fra alt området har å by på.

FOR DEN KRESNE: Costa Meloneras er et elegant og relativt nytt område med luksuriøse hotell og en lekker strandpromenade rett vest for Maspalomas.

Costa Meloneras er for eksempel feriestedet for deg som er litt kresen. På ganske kort tid har det dukket opp mange fine hotell, et stort kjøpesenter og flere hyggelige restauranter, kafeer og barer – alt med høy standard.

Velorganisert, smakfullt og stilig er stikkord for Costa Meloneras. Stranden er ikke så stor, men følger du den et lite stykke østover kommer du til Maspalomas med en flere kilometer lang og finkornet sandstrand.

Maspalomas er på sin side et veletablert feriested som er mest kjent for sitt bølgende ørkenlandskap. Stranden er en forlengelse av de myke, solvarme sanddynene og er ca. 5 kilometer lang og på visse steder 100 meter bred.

BERØMT ØRKENLANDSKAP: Maspalomas er mest kjent for sine bølgende sanddyner som strekker seg helt ned til den fine stranden i området.

For barnefamilier er det best å oppholde seg langs den velorganiserte strandlinjen ved fyret der det finnes solsenger, parasoller, vannsport og restauranter, men du kan selvfølgelig også finne et usjenert sted i solen mellom de gyllengule sanddynene.

Enkelte deler av området er for nudister, noe det kan være greit å være klar over hvis man begir seg ut på oppdagelsesferd i det kanariske ørkenlandskapet.

Øst for Maspalomas og Playa del Inglés ligger klassikeren San Agustin. Hit har nordmenn reist på ferie helt siden 60-tallet.

Området er fredelig og hyggelig med bungalowanlegg, blomstrende hager og mange stamgjester som drar til favoritthotellet sitt flere ganger i året.

LANG FARTSTID SOM FAVORITT: Nordmenn har reist til San Agustin helt siden 60-tallet, og reisemålet er et av Vings mest elskede gjennom tidene.

Den lavafargede San Agustin-stranden strekker seg et par hundre meter langs sørøstkysten og har vært innehaver av EUs blå flagg i mer enn ti år, noe som betyr at den oppfyller strenge krav til vannkvalitet.

Strandpromenaden har også fått et ansiktsløft i løpet av de siste årene, noe som har gjort det enklere å gå til både Maspalomas og Playa del Inglés.

Ikke gå glipp av:

  • De episke sanddynene i Maspalomas er det perfekte stedet å tilbringe en ettermiddag. For å nå de høyeste dynene bør du starte på utkikkspunktet Avenida Tirajana i Playa del Inglés.
  • Fornøyelsesmetropolen Playa del Inglés er verdt et besøk, om enn bare for å oppleve den helt spesielle stemningen i det som må være Gran Canarias ultimate turisttråkk.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig kanariøy

TURISTMAGNET MED LOKAL SJARM: Det er lenge siden turistene oppdaget Arguineguín, men det kanariske hverdagslivet lever fortsatt i beste velgående. Hver morgen kommer fiskebåtene inn med sprellfersk fisk.

Sørvestkysten: For barnefamiliene

Til tross for at feriegjestene strømmer på, har Arguineguín beholdt mye av sin lokale sjarm og sitt kanariske hverdagsliv. Hver morgen kommer fiskebåtene inn med sprellfersk fisk og skalldyr som du senere på dagen kan nyte på små, hyggelige restauranter – med havutsikt.

Ca. 20 minutters spasertur fra feriebyen ligger Anfi Beach – en av Kanariøyenes beste strender med kritthvit korallsand og glassklart vann.

Gangveien fra familiehotellet Sunwing Arguineguín Seafront går langs hovedveien frem til Patalavaca og fortsetter deretter langs havet hele veien til Anfi Beach. Har du hesteentusiaster i familien kan du være med på rideturer fra El Salobre mellom Arguineguín og Melonaras.

POPULÆR STRAND: Anfi-stranden, ca. 20 minutter fra Arguineguín, er en av de beste og mest velbesøkte strendene på Kanariøyene.

Omtrent 5 kilometer vestover ligger Puerto Rico med sin hesteskoformede sandstrand. Stranden er barnevennlig og langgrunn, og det er også solsenger til utleie på en sandfri pir ved siden av stranden.

Fra havnen i Puerto Rico kan man bli med på flere utflukter: haifiske, sportsfiske, seiling og katamaranturer.

Følger du turstien vest langs havet kommer du etter ca. halvannen kilometer til stranden. Amadores og tettstedet med samme navn.

Stranden ble anlagt for bare noen år siden og er i dag en av Gran Canarias beste strender. Den er en halv kilometer lang og bred som en fotballbane.

Her er det ren, gyllen sand og asurblått hav, og det er aldri lang vei til hverken iskrem, pizza eller oppblåsbare strandleker.

LES OGSÅ: Dette er Gran Canarias 5 beste strender

STRANDKJENDISEN: Amadoresstranden har ren, gyllen sand og asurblått hav. Amadores er reisemålet for deg som liker å bo bra og er ute etter behagelig strandliv i ferien.

Beveger vi oss enda litt lenger vest på kartet finner vi Playa del Cura og Playa de Taurito. De to små feriestedene har vokst frem mellom sine litt større naboer og passer godt hvis du er ute etter en stille og rolig atmosfære.

I Playa del Cura finner du Vings konsepthotell Ocean Beach Club. Dette er et rolig familiehotell med fokus på design og god mat i en herlig, avslappet atmosfære, men det finnes selvsagt barneaktiviteter og store basseng å hoppe i.

Om kvelden kan du slappe av med solnedgang, god mat og fin musikk.

LEKKERT FAMILIEHOTELL: I Playa del Cura finner du Vings konsepthotell Ocean Beach Club, et rolig familiehotell med fokus på design og en avslappet atmosfære.

Vil du ha en liten avveksling fra det avslappende strandlivet finnes det en velrenommert dykkearrangør i Playa de Taurito – Blue Explorers. Det er heller ikke langt til hverken Puerto Rico eller Amadores.

Et lite steinkast lenger vest ligger Puerto de Mogán, en sjarmerende liten fiskerlandsby med moderne innslag – langt fra den mer hektiske hverdagen på feriestedene lenger øst.

Ny, fin bebyggelse harmonerer perfekt med den opprinnelige bebyggelsen, og feriebyens lille sentrum domineres av trange, koselige smågater uten biltrafikk.

FISKERLANDSBYEN: Litt vest for Playa del Cura ligger Puerto de Mogán, en sjarmerende liten by – langt unna den mer hektiske hverdagen på feriestedene lenger øst.

Havnen er byens naturlige sentrum, og her setter fargeglade fiskebåter og besøkende seilbåter sitt spesielle preg på omgivelsene.

Utelivet er også konsentrert her, men glem store diskotek og lange høylytte bargater, her tilbringer man kvelden med venner på en hyggelig kafé, på en bar eller på en av de utmerkede fisk- og skalldyrrestaurantene.

Midt i Puerto de Mogán ligger en liten, relativt langgrunn og barnevennlig sandstrand. Ettersom den lille badeviken blir beskyttet av en pir, blir ikke bølgene spesielt høye.

Ikke gå glipp av:

  • Snorkling på Amadores-stranden. Områdene i hver ende er supre steder å snorkle med masse fargerike fisk. Hvis du er heldig ser du kanskje en litt skummel (men ufarlig) barracuda.
  • Om du ikke tilbringer hele ferien i Mogan er den lille byen verdt et besøk. Den er faktisk et av de mest populære stedene å reise på dagstur til på Gran Canaria.

SJARMERENDE SMÅBY: Puerto de Mogán er et av de mest populære stedene å reise på dagstur til på Gran Canaria.

Nordvest: For deg som vil gå utenfor turistløypa

Vil du se en annen side av Gran Canaria bør du ta en titt på Agaete – en liten by i nordvest der du bor nær både det lokale folkelivet og øyas dramatiske natur.

Torget Plaza de la Constitución er byens naturlige samlingspunkt, og her ligger også den vakre kirken fra slutten av 1800-tallet.

Mange av husene rundt torget er prydet av de typiske kanariske trebalkongene, og rundt omkring i byen finner du flere restauranter og barer der du kan tilbringe en deilig kveld i fredelige omgivelser.

UTENFOR TURISTTRÅKKET: Vil du se en annen side av Gran Canaria bør du ta en titt på Agaete nordvest på øya. Torget Plaza de la Constitución er byens naturlige samlingspunkt.

De fleste strendene i nærheten av Agaete er steinstrender, som for eksempel Las Salinas. Her bader du i naturlige havbasseng med mindre bølger og fine snorkleforhold.

Ikke langt fra Agaete ligger også Puerto de las Nieves – en fiskehavn med flere hyggelige restauranter som serverer dagens fangst. Her samles både innbyggerne og turister på kvelden for å spise middag, gå tur eller bare sitte og se på livet.

LES OGSÅ: Gran Canarias mest sjarmerende småbyer

Fra Puerto de Nieves kan du også ta katamaran over til Tenerife. På bare halvannen time kan du ta deg til over til Tenerifes hovedstad Santa Cruz.

Start oppdagelsesferden ved Plaza Espana og fortsett via byens smågater til den vakre markedshallen Mercado de Nuestra Señora de Africa. Den beste shoppingen finner du langs gågaten Calle de Castillo eller i et av de store kjøpesentrene.

 

NATURLIGE HAVBASSENG: De fleste strendene i nærheten av Agaete er steinstrender, som Las Salinas. Der finner du naturlige havbasseng med mindre bølger og fine snorkleforhold.

Du trenger for øvrig ikke å forlate Gran Canaria for å dra på oppdagelsesferd: I den frodige Agaetedalen finnes det mange turstier, og ikke langt unna ligger naturreservatet Tamadaba med bratte klipper, elvebredder og øyas største barskog.

Du kan også ta bussen til landsbyer og byer i nærheten, som Firgas med sitt historiske sentrum, eller Arucas med sin katedrallignende kirke og sitt lørdagsmarked med lokale produkter.

Ikke gå glipp av:

  • På nordsiden av øya finner du Teror, en koselig landsby med tradisjonelle hvite hus og et obligatorisk stopp for den historieinteresserte. Den kjente basilikaen fra 1767 ligger i sentrum, og her kan du se statuen av Madonnaen som ifølge et gammelt sagn åpenbarte seg i et pinjetre like ved.
  • Et besøk i den lille fiskerlandsbyen San Felipe med sjarmerende, gulmalte hus. Parker bilen, ta en tur gjennom byen, slå deg ned på en terrasse og nyt utsikten over Atlanterhavet.

STORBYSUS I NORD: Hovedstaden Las Palmas byr på en herlig blanding av storby, badeby og sjarmerende småby.

Nordøst: For deg som liker kombinasjonen av strand og storby

Gran Canarias hovedstad Las Palmas har fått en skikkelig ansiktsløftning i løpet av de siste årene og er mer innbydende enn noensinne. Her finner du en herlig blanding av storby, badeby og sjarmerende landsby, og selv om det er mange turister her blir de aldri flere enn kanarierne selv.

Las Canteras-stranden regnes av mange som den fineste i hele Spania, og den lokale målsettingen er at den skal bli Europas beste.

Her finner du blant annet øyas klareste vann, og utenfor stranden ligger det et rev som skjermer for bølger ved lavvann.

Eventyrlystne sjeler kan svømme ut til revet og se på livet under havoverflaten. Stemningen er mer spansk og genuin her enn på sørsiden av øya.

SKAL BLI EUROPAS BESTE STRAND: Stranden i Las Palmas regnes av mange som den fineste i hele Spania, og den lokale målsettingen er at den skal bli Europas beste.

Stranden lokker også til seg surfere som leter etter drømmebølgen. La Cicer i den ene enden av stranden er et eldorado for surfere. Lengst ned, ved La Puntilla, finner du le på vindfulle dager.

Å besøke en storby er nærmest synonymt med bra shoppingmuligheter, og Las Palmas er ikke noe unntak. Det er her du finner de beste butikkene på øya, blant annet El Corte Inglés, Mango, Zara og mange andre større og mindre butikker.

LES OGSÅ: 12 timer i Las Palmas

Las Palmas er også Gran Canarias kulturelle sentrum med flere museer og arrangementer, som operafestivalen i mai, karnevalet i februar og Catalinaparken, der det ofte arrangeres mer eller mindre improviserte forestillinger.

IKKE DROPP LAS PALMAS: Byen har fått en skikkelig ansiktsløftning i løpet av de siste årene, og er mer innbydende enn noensinne.

Internasjonale musikkfestivaler med ulike temaer, som klassisk, jazz og gitarmusikk, avløser hverandre. I tillegg arrangeres også mange gratiskonserter med klassisk musikk i Santo Domingo-kirken.

Ikke gå glipp av:

  • «La ruta de tapas» i gamlebyen Vegueta. Hver torsdag kan du gå fra bar til bar og prøvesmake enkle tapasretter for bare et par euro. Spanjolene elsker dette, så her kommer du virkelig tett på lokalbefolkningen.
  • Restauranten Novillo Precoz. Det er et bitte lite spisested, nærmest et hull i veggen, så her må du reservere på forhånd for å være sikret plass ved et av de få bordene. De har fantastisk biff, skikkelig mør og smakfull. Sørg for å være sulten for her er det ikke snakk om små porsjoner.

Dette blogginnlegget ble først publisert i 2017.