Derfor bør du velge eksotisk sommerferie i år

Trodde du steder som Bali, Maldivene og Sri Lanka var forbeholdt vinterferien? Familien Støre Hognerud ferierer helst eksotisk hver sommer, og nå er det enklere og billigere enn noen gang å virkeliggjøre drømmereisen.

– Vi elsker å tilbringe sommerferiene våre på eksotiske steder, sier Hege Støre.

De siste årene har hun og familien besøkt blant annet Maldivene, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia og Thailand. Med to barn i skolealder er sommermånedene familiens eneste mulighet til å være bortreist i flere uker i strekk.

En klar sommerfavoritt er øyriket Maldivene, i Det indiske hav.

– Å besøke Maldivene var en utrolig kul opplevelse, og det fra dag én. Etter å ha fløyet til hovedøya reiste vi videre med sjøfly, og utsikten fra flyvinduet var helt spektakulær: Små paradisøyer, kritthvite strender, sandbanker og asurblått hav hele veien, og til slutt lander du ved ditt eget lille ferieparadis.

Enklere og billigere enn før

Støre Hognerud-familien er ikke den eneste som har fått øynene opp for utradisjonelle sommerreisemål. I fjor var Maldivene og Bali to av de fem mest populære eksotiske reisemålene blant barnefamilier. Det viser tall fra Norges største reisearrangør, Ving.

– Flyselskap som Emirates og Qatar har etablert seg med ruter fra Oslo. Det har ført til kortere reisetid, og ikke minst – betydelig lavere priser på flybillettene, sier Svein Erik Bjørheim, sjef for Vings ruteflyavdeling.

I følge Bjørheim kan du få fly og en uke på et førsteklasses hotell på Maldivene for under 10.000 kroner per person i sommerhalvåret.

For fem-seks år siden var prisen nesten det dobbelte. Ikke minst er dette langt rimeligere enn i høysesongen om vinteren.

DRØMMESTRENDER: Hvit sand, turkist vann og palmer har blitt mer tilgjengelig med rimeligere priser og kortere reisetid.

Stadig flere velger bort Middelhavet til fordel for eksotiske sommerreiser.

– Langdistansereisene har økt med 52 prosent de siste fem årene. Eksotiske reisemål har en vekst på hele 47 prosent for den kommende sommeren, målt mot samme tid i fjor.

I tillegg er det enklere å få mest mulig ut av ferien: Flyselskapet Emirates mellomlander i Dubai, og Qatar Airways i Doha. Det betyr at du kan tilbringe et par dager i De forente arabiske emirater eller i Qatar før du reiser videre, eller på veien hjem.

Les også: Dubai – størst, best og vakrest

Paradis – også for barnefamilier

For mange er Maldivene synonymt med romantiske parferier, men flere av øyene egner seg like godt for barnefamilier. For Helle (13) og Vetle (16) sto blant annet oppdagelsesferder, snorkling, vannsport og mye bading på programmet.

– Å spasere rett fra bungalowen og ut i det krystallklare vannet for å svømme med vennlige korallrevhaier er et ferieminne hele familien kommer til å huske lenge, forteller mamma Hege.

Lange reiser med barn kan være en utfordring, men Støre Hognerud-familien har tatt den på strak arm. Helt siden datteren Helle fylte seks år har de stort sett reist på lengre turer, og i dag foretrekker hele familien eksotiske reisemål.

– Vi reiste rundt i Italia for et par år siden, men da oppdaget vi at vi savnet å reise langt, og det å tilbringe sommerferien på et annet kontinent. Barna liker nye opplevelser og synes det er gøy, selv om de nok noen ganger skulle ønske flyreisen var litt kortere, sier Støre.

Les også: Slik gjør du flyreisen med småbarn til en lek

FANTASTISK OPPLEVELSE: Snorkling i Maldivene er en morsom aktivitet for hele familien.

Men er det ikke regntid, da?

Mange eksotiske reisemål kan du like gjerne besøke om sommeren som om vinteren. Maldivene har for eksempel en dagtemperatur på rundt 30 grader i sommerhalvåret.

– Steder som Maldivene og Mauritius i Det indiske hav kan du reise til året rundt. Det kan komme et regnskyll eller to, men det er ytterst sjeldent at det regner sammenhengende i flere dager på steder som dette, forklarer Bjørheim.

Familien Støre Hognerud har heller ikke vært plaget av dårlig vær på sine sommerferier til tropiske strøk.

– Vi har vært heldige og stort sett bare hatt fint vær. På Borneo fikk vi litt mer regn enn vi har opplevd andre steder, men det la ingen demper på humøret, og det var ikke helt uventet i regnskogen, forteller Hege.

Fant familieparadis i Indonesia

Indonesiske Bali er best å besøke om sommeren, forteller Hege, som besøkte øya sammen med familien i 2010.

– På Bali kunne vi surfe på vestkysten og utforske rismarker og frodig natur i Ubud, i innlandet. Vårt familieparadis fant vi imidlertid på den lille øya Gili Trawangan ca. to og en halv time øst. Der kunne vi snorkle og dykke etter både hai og havskilpadder, og solnedgangen er den mest fantastiske vi noen gang har sett.

Les også: Bli med til Bali

Familien har allerede bestemt seg for å reise tilbake til Gili Trawangan sommeren 2018, men først går turen til Thailand – og Lofoten.

– I sommer skal vi til Koh Tao, Koh Phangan og Koh Samui, og ikke minst en tur til Nord-Norge sammen med mormor og morfar, sier hun.

I tillegg drømmer de om å reise til Botswana, Madagaskar, India og Sør-Amerika.

– Jo mer du reiser, desto lengre blir reiseønskelisten!

Opplevelser utenom det vanlige

Stadig flere tar med seg barna på eksotiske reiser. Sri Lanka er ett av reisemålene som øker mest, med en vekst på 62 prosent det siste året.

Familien Støre Hognerud var på Sri Lanka i 2014 og skjønner godt at stadig flere vil oppleve landet med fargerikt folkeliv og milelange strender.

– Menneskene vi møtte var så vennlige, og kulturen fantastisk. Å se det store klippefortet Lions Rock rage over de frodige omgivelsene midt i landet var et høydepunkt, forteller Hege Støre.

Familien var innom kystbyene Galle og Negombo, den gamle hovedstaden Kandy og dagens hovedstad Colombo. I Colombo hadde de en ferieopplevelse utenom det vanlige.

– Vi besøkte et barnehjem for jenter og hadde med gaver som klær, såpe, tannbørster og morsmelkerstatning. Vi snakket med barna der og fikk høre deres historier. Det var en veldig spesiell opplevelse både for oss og barna våre, og det minnet oss på hvor viktig det er å sette pris på det vi har.

Opp ned i thailandske tretopper

Zipline-nettverket i Chiang Mai i Thailand er en annen favorittopplevelse. I løpet av to-tre timer fikk både barn og voksne suse gjennom tretoppene i den frodige jungelen, over elver og dalsøkk, dinglende i ziplinene som går på kryss og tvers opptil 30 meter over bakken.

– Det var en morsom aktivitet for hele familien. Vetle fikk henge opp ned en av gangene og syntes det var skikkelig artig.

FOR DE TØFFE: I Chiang Mai i Thailand kan du suse gjennom tretoppene som Tarzan, som Vetle og resten av familien Støre Hognerud. Foto: Privat.

Støre er ikke i tvil når vi spør om hun vil anbefale eksotiske sommerferier til andre.

– Absolutt! Lange ferier fylt med spennende kulturopplevelser, ny mat og nye bekjentskaper – det er ikke mye som kan måle seg med det. Gleden av å oppleve dette sammen som en familie er det aller beste, understreker hun.

Dette blogginnlegget ble først publisert i 2017.