Dette setter vi størst pris på i ferien

Nesten halvparten av oss føler oss gladere og mindre stresset på utenlandsferie, viser en ny undersøkelse om nordmenns reisevaner. Og det er bading, is og tid med familien som er det aller beste med å ha ferie, ifølge det yngste feriefolket.

Det viser YouGovs undersøkelse om nordmenns reisevaner, utført på vegne av reisearrangøren Ving. Psykiater og professor emeritus ved NTNU, Are Holen, tror det er flere grunner til at vi er så begeistret for ferie.

– Ideelt sett er ferien en periode hvor vi kobler godt av fra hverdagens rutiner, oppgaver, forpliktelser – over tid. Det skjer gjerne ved at vi gjør andre ting, har andre opplevelser, deltar i andre aktiviteter og bruker oss selv på nye måter.

Ifølge Holen må det tre uker fri til for å få hverdagsstresset på avstand, men han understreker også at vi er forskjellige.

– Har vi sammenhengende ferie i tre uker eller mer, vil de aller fleste av oss være godt nullstilt i stressnivå. Vi trenger gode  avbrekk fra en stressende hverdag. På ferie skifter vi aktivitet fra en mer pliktstyrt til en mer lyststyrt hverdag. Vi kan i større grad nyte tilværelsen og fornye oss. Sånn sett er ferie viktig, forklarer han.

Livet er bedre på ferie

Vings undersøkelse tyder på det samme, forteller Ving informasjonssjef, Siri Røhr-Staff. Allerede i 2015 begynte reisearrangøren å se nærmere på vårt forhold til ferie, og hva ferie gjør med oss. Da sa nesten halvparten av oss at vi føler oss gladere enn ellers når vi er på ferie i utlandet. 

– I den nye undersøkelsen svarer 61 prosent at de synes livet på ferie er bedre enn i hverdagen, og 63 prosent sier at et lavere stressnivå er det de setter mest pris på i ferien, sier Røhr-Staff.

Og det er bading, is og tid med familien som er det aller beste med å ha ferie i varmere strøk, mener det yngste feriefolket. Ving har nemlig også gjennomført en egen undersøkelse blant 616 barn, der de ble spurt om deres tanker og følelser rundt temaet ferie.

På tide å planlegge neste ferie? Finn inspirasjon her.

– Vi har jo ofte spørreundersøkelser for voksne, men vi har valgt å sette fokus på våre minste gjester også. Hva liker de å gjøre, hvem vil de helst reise med og hvor vil de reise?

Se hva barna svarte i videoen under: 

Undersøkelsen viser at det å være sammen helt klart er det viktigste for barna. Mange forteller også at de opplever foreldrene som gladere enn ellers, at de har bedre tid og at de leker mer. 

– Vi tenker ofte at hvis barna har det bra, så har vi voksne det bra – men det går også motsatt vei. Om vi voksne har det bra, smitter dette også over på barna, sier Røhr-Staff.

Å bade med pappa ligger høyt oppe på listen over det beste med å ha ferie.

La barna være med på planleggingen

Ifølge Hedvig Montgomery, psykolog og forfatter av boken «Foreldremagi», er det viktig nettopp at barna har en realistisk forventning til ferien.

– Barn blir ofte skuffet hvis ferien blir helt annerledes enn de hadde sett for seg, og det kan være lurt å planlegge den sammen. Da kan man glede seg sammen, se på bilder og legge planer. Det lønner seg å legge forventningene til et middels nivå, så barna ikke tror at alt skal være fantastisk morsomt hele tiden.

Hennes erfaring er også at barna elsker ferie fordi man ofte bor tett på hverandre, gjerne flere på ett rom. 

– Det skaper trygghet og en nærhet vi ikke alltid har i hverdagen. Sånn sett kan en ferie være hvor som helst, det er ikke så viktig for barna. Det er mer en smak- og pengesak. Barn elsker konseptet familie, uansett hvordan familien er satt sammen og om familien er på to eller ti personer. Det å være sammen, være et «oss», er viktig.

Tid med familien

Marthe Eidahl jobber som webmaster i Ving og har vært på mange familieferier med mannen Ronny og de tre barna Felix (9), Mats (6) og Jesper (1,5). I likhet med flertallet i undersøkelsen reiser de på minst én utenlandsferie i året. De siste årene har familien blant annet vært i Thailand, Spania og Frankrike.

TID TIL HVERANDRE: Familien Eidahl elsker å reise på utenlandsturer sammen. Foto: Privat

– Det er litt tilfeldig hvor vi reiser, men vi sørger for å velge «trygge» reisemål som passer fint når vi reiser med barn. Det gjør det lettere å senke skuldrene.

Trebarnsmammaen legger likevel ikke skjul på at det kan være utfordrende å reise på ferie sammen.

– Med tre gutter er det utvilsomt kaotisk til tider, men her er det bare å legge fra seg stressfaktene hjemme og fokusere på at vi endelig skal få tid til å kose oss sammen og dele nye opplevelser. I tillegg til å la de eldste barna ta del i planleggingen pleier jeg også å fortelle dem hva som kommer til å skje i ferien. Min erfaring er at barn ikke liker altfor mange overraskelser, tipser Marthe.

Glem hverdagen

Trebarnsmammaen forteller at det å finne noe som passer for alle er en av deres største utfordringer i ferieplanleggingen, men at de ikke er redde for å prøve seg frem. 

DRØMMEFERIE: En familieferie krever en hel del planlegging, men er definitivt verdt strevet. Foto: Privat

Hun understreker at det er viktig å ha nok tid for å reise på en slik ferie for å unngå høy stressfaktor.

– Hvis vi bare har en uke til rådighet er det definitivt hotellfasilitetene som er viktigst for oss. Hverdagen består av matlaging, rydding og fotballtreninger, og mye mas og tjas. Når vi først er på ferie kan vi glemme alt styret og nyte familielivet på en helt annen måte.

– Det er ganske stor aldersforskjell på barna våre, men som så mange andre barn elsker alle tre å bade, så et hotell med basseng er alltid førsteprioritet. Vi er samtidig en ganske rastløs familie, og da vi hadde fire uker i Thailand i fjor reiste vi rundt og bodde på syv forskjellige hoteller. Det var ikke planlagt, men impulsiviteten passet oss så godt og mye bedre enn jeg hadde trodd – og det viste seg å bli den beste ferien vi har vært på, sier hun.

STRESSER NED: Tre uker ferie er det som skal til for at vi klarer å koble av fra hverdagens kjas og mas. Foto: Privat

Undersøkelsen om nordmenns reisevaner er utført av YouGov, på vegne av Ving. Den er gjennomført i perioden 21-27. mars 2018, blant personer mellom 18 og 74 år. Data er innsamlet slik at de utgjør et representativt utvalg av den norske befolkningen.

Kategorier