Dubai – størst, best og vakrest

Burj Khalifa, Dubai, Förenade Arabemiraten. Resmål.

Gigantiske kjøpesentre med skøytebane og haiakvarium. Skyskrapere som strekker seg halvveis til himmelen, syvstjerners hotell og en skibakke midt i ørkenen. I Dubai kan alt skje. Vi reiste dit og møtte en dinosaur.

Originalekst: Kristoffer Kebbon

“Are you enjoying the air condition?” gliser guiden som akkurat har hentet oss. Spørsmålet er på sin plass, for vi står i et busskur med aircondition(!) og er åpenbart fascinerte. I Dubai blir det ekstremt varmt i sommermånedene, så avkjølte bussholdeplasser er dagligdags og et must. For oss trauste nordmenn er det imidlertid rimelig uvanlig, og ikke minst ganske imponerende. Denne opplevelsen marker vårt første wow-øyeblikk i Dubai, men definitivt ikke det siste.

Dubai ligner ikke på noe annet. For når den hypermoderne byen mellom ørkenen og havet skal settes på kartet spares det ikke på kruttet. Og storslagenheten fungerer, for byens popularitet øker i rasende tempo. I 2013 lokket Dubai til seg over 10 millioner turister, og når verdensutstillingen skal arrangeres her i 2020 antas det at tallet vil være fordoblet.

Madinat Souk Jumeirah Dubai United Arab Emirates Dubai 2007.

Opplev Jumairah fra sjøsiden, her fra Madinat Souk

Skeptikerne hevder at Dubai har alt – unntatt sjel. Og når en by kopierer andre byer vilt og hemningsløst er det kanskje ikke så rart at det føles sånn. Selv tror jeg det handler om at Dubai mangler en bykjerne. 

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det Dubai mangler av byhistorie tas igjen i mengden spektakulære nyheter.Med en overflod av penger har man satset på å kopiere det beste fra Europa og USA – ja, hele verden – og krydret det med egne storslagenheter, som for eksempel verdens høyeste bygg. Dubai har også en kunstig øygruppe, formet som et verdenskart. Og en Big Ben-kopi som er større enn originalen. For alt som bygges her skal selvfølgelig være størst, best og vakrest.

Men det er ikke bare Guinness rekordbok-entusiaster som trives i Dubai. Været er varmt og deilig når det norske vinterværet er på sitt kaldeste, strendene er lekre og Dubai er faktisk en av verdens tryggeste byer. Og man kan nå solen på mindre enn seks timer. Hvorfor ikke ta en langhelg i den spektakulære byen? Ettersom Dubai har blitt et knutepunkt for flytrafikk velger også flere og flere å kombinere noen dager her med en ferie på for eksempel Seychellene, Mauritius, Maldivene eller Sri Lanka.

Jumeirah.

I Dubai kan du nyte varmt og deilig strandliv hele året rundt.

Du kan ikke reise til Dubai uten å stikke innom et av de gigantiske kjøpesentrene Dubai Mall og Mall of the Emirates. Sistnevnte er nok mest kjent for sitt kunstige skianlegg, Ski Dubai, mens Dubai Mall er det største.  Shoppingmekkaet er større enn 50 fotballbaner og har mer enn 1200 butikker fordelt på fire etasjer. Også har de et havakvarium med tunnel tvers igjennom, en skøytebane og et innendørs fossefall. Skal det være, så skal det være!

Dinosauren da? Joda, den møtte vi nettopp på Dubai Mall. Rett innenfor hovedinngangen hilses du nemlig av et 24 meter langt skjelett fra en 155 millioner år gammel Diplodocus Longus. Dinosauren er med andre ord gammel, men selve attraksjonen er så ny at ikke engang guiden vår hadde hørt om den. Men sånn er livet her i Dubai. Nye opplevelser popper opp over alt. Og igjen står vi der, imponerte og bergtatt. For som sagt – wow-faktor er det siste Dubai mangler.

Dubai Mall. Downtown Dubai

En vaskeekte dinosaur har forvillet seg inn i Dubai Mall.

6 DUBAI-TIPS

Gamle Dubai

Du må lete litt for å finne noe som ikke er nytt i Dubai, med det er verdt det. Begynn med Dubai Museum i bydelen Bur Dubai, før du spaserer gjennom tekstilmarkedet og ned til elven. Ta en taxibåt (1 dirham) over til Deira på den andre siden. Her finner du både krydder- og gullmarkeder, og en del suvenirbutikker, da.

Ski Dubai

Å dra på seg lue og vanter for å stå på slalåm i et land midt i ørkenen er såpass surrealistisk at det bare prøves. Du bør komme tidlig for unngå trengsel og villmannskjøring. Og du, det finnes pingviner her også. Vil du ikke stå på ski, men er nysgjerrig på hvordan det ser ut? Du kan se inn gjennom vindusrutene i Mall of the Emirates.

Ski Dubai. Dubai Marina, Jumeirah Beach.

Skiferie eller strandferie? I Dubai får du begge deler.

Hotellet du aldri glemmer

Det finnes hotell, og så finnes det hotell. Atlantis The Palm tilhører sistnevnte kategori. Det enorme hotellet har blitt et berømt landemerke. Men det er ikke bare størrelsen og arkitekturen som er spektakulær – hotellet har 1500 rom, 21 restauranter, et kjempeakvarium med 65 000 fisk og sjødyr (du kan forresten også bestille en undervannssuite), et delfinarium og et gigantisk badeland. På stranden er det en stor scene der artister som David Guetta og Avicii har opptrådt. Høres det greit ut? Bestill rom på ving.no.

Atlantis The Palm

Bo på spektakulære The Palm når du reiser med Ving

Verdens høyeste bygg

Å ta heisen opp i Burj Khalifa, verdens høyeste bygg, er nesten et must når du er i Dubai. Men husk å bestille billett i restauranten ”At.mosphere” på forhånd. Billetten her er litt dyrere, men til gjengjeld får du nyte utsikten fra en kul lounge-lenestol i den høyest beliggende restauranten i verden, og ikke minst – en forfriskning eller to.

Burj Khalifa. Downtown Dubai.

Verdens høyeste bygg – Burj Khalifa

Solnedgang i ørkenen

Ørkensafari er en populær utflukt i Dubai. Turistfelle så det holder, men likevel en morsom opplevelse – og en perfekt anledning til å få med seg solnedgangen i ørkenen. Utfluktene begynner som regel med jeepkjøring over sanddynene (hold deg fast!) og avsluttes med middag under åpen himmel og stjernedryss. Naturligvis med innslag av magedans og vannpiper.

VINGS DUBAI

I Dubai får du solfylt luksus og eksotiske opplevelser – i trygge omgivelser.

Reiser du til Dubai med Ving kan du velge mellom fem forskjellige reisemål:

Deira, Bur Dubai, Downtown Dubai, Jumeirah Beach og Jebel Ali.

Dette blogginnlegget ble publisert for første gang i 2016.