Reis til Malta!

toppbilde malta

Rett sør for Italia ligger lille Malta. Ikke la deg lure av størrelsen, øya har mer enn nok å by på – og vi har vært på oppdagelsesferd og samlet våre beste Malta-tips til deg.

 

♥ Besøk Den blå lagune

Turistfelle, ja visst, men så vakker at den er verdt et besøk likevel. Du finner den på den lille øya Comino mellom hovedøya Malta og søsterøya Gozo. Finn deg en plass på klippene, eller bli på båtdekket hvis du ikke vil ligge som sild i tønne på den lille stranden. Du kan svømme over til den enda mindre Cominotto (Lille Comino) med sine klipper og småhuler, men ta med (bade)sko hvis du vil utforske – klippene er vonde å gå barbeint på!

den blå lagune map

Det frister vel litt med en dukkert her?

 

♥ Få med deg livet under vann

Malta gikk nylig til topps i EUs rangering av Europas beste badevann, og vannet er virkelig krystallklart her. Mange steder bader du rett fra klipper, og da er det kort vei til det yrende livet under havoverflaten. Rens snorkelen og hopp i havet, du kommer ikke til å angre.

11206477_10155544902620576_8117129140377606602_o

Til og med uerfarne undervannsfotografer (som undertegnede) klarer å fange fisk på film her!

 

♥ Spis godt

Maltas kjøkken er i stor grad inspirert av det italienske (ikke så rart når Sicilia ligger halvannen time unna), men mange retter kommer med en maltesisk vri. For eksempel er spesialiteten fenek – kanin – et vanlig syn på menyen. Om du ikke føler deg eventyrlysten nok til å gå all in på kaninfronten kan du prøve spaghetti med kaninsaus i stedet– det høres rart ut, men er overraskende godt.

 

♥ Bruk klippestrendene

Det er dessverre få sandstrender i Malta. Du finner den største nord på øya i Mellieha, og noen mindre i Golden Bay på øyas vestside og i St. Julian’s på østsiden. Ellers er det stort sett klippestrender, men det trenger ikke å være en ulempe. Litt hardt underlag, men en rimelig plastmatte er alt som skal til. Gå innom et lokalt supermarked og kjøp med deg ferskt brød og ost i tillegg, og nyt en deilig dag ved havet.

Klippestrandliv i trendy Sliema

Klippestrandliv i trendy Sliema

 

♥ Besøk Valletta

Den honningfargede hovedstaden Valletta, bygget av ridderne på 15- og 1600-tallet er utvilsomt verdt et besøk. Det byen mangler i størrelse tar den igjen i sjarm, nydelig arkitektur og ikke minst – gode restauranter og butikker. Valletta havnet på en respektabel tredjeplass i Lonely Planets kåring over byer du bør besøke i år – og på førsteplass hos oss.

Valletta

Ridderhovedstaden Valletta er verdt et besøk

 

♥ Bruk Hop on hop off-bussene

Nok en potensiell turistfelle, men likevel genialt fordi bussene ikke bare kjører i byene, men over hele øya. Det finnes en blå rute og en rød rute på hovedøya, og du kan også ta fergen over til Gozo og hoppe på den grønne ruta der. Gozo er, i motsetning til Malta, ganske frodig, og også verdt et besøk hvis du har tid.

Det er lett å komme seg rundt takket være de korte avstandene på Malta. Det er for øvrig venstrekjøring, hissig middelhavstrafikk og ikke tipp topp veistandard, så tenk deg om to ganger før du velger leiebil.

 

♥ Se Hal-Saflieni Hypogeum

Et stort, underjordisk gravkompleks fra 3600-3000 f. Kr som sies å ha huset opptil 7000 døde. Det er rift om billettene til denne UNESCO-severdigheten, så du bør ikke ta sikte på å få billetter der og da. Bestill på nettsiden deres på forhånd!

 

♥ Annet kjekt å vite:

– Du kan fint ta med barna til Malta, men gå for et av reisemålene med sandstrand

– Allerede nå (og i mai) er det deilige temperaturer på Malta, om enn noe kjølig i vannet

 

Har du vært på Malta, eller har du lyst til å reise dit? Del tanker med oss i kommentarfeltet under! ⇓