Fem europeiske storbyfavoritter

VSGBLON1276

Kjærestetur, familiehelg eller jentetur? Det er mer enn nok å finne på i Europas mest spennende byer – uansett hvem du reiser sammen med. Her får du de beste tipsene.

 

London – for store og små

London er nok min favorittby. Jeg har bodd der i flere år og lært byen godt å kjenne. Reisen dit er kort og enkel, og selv om Brexit nå står for døren er kosmopolitiske London noe helt for seg selv, mener Svein Erik Bjørheim, sjef for Vings ruteflyavdeling. Og sine beste London-tips deler han gjerne.

Dersom du ikke har vært i London tidligere er det et must med de klassiske turistmålene som Big Ben, St. Paul-katedralen, Westminster Abbey og Tower of London. Et godt tips er å bli med på en guidet tur fra en klassisk rød dobbeltdekker.

– Mange nordmenn har besøkt Camden Market allerede. Men i stedet for å ta tuben bør du heller ta en kanalbåt fra Little Venice. Det er en avslappende og romantisk måte å ta seg dit på, sier Bjørheim.

ingrod_london_2-mr

RUSLETUR: På bildet ser man Richmond bridge ved Themsen. Hvis du ønsker en koselig spasertur, anbefaler Ingrid Osa i Ving å ta turen fra Richmond til Kingston. Foto: Ingrid Osa

– Hvis du er på jakt etter en bra restaurant ligger det en i enden av Kensington Park Road. Osteria Basilico er en sjarmerende italiensk restaurant som er verdt et besøk. Se for deg gaten med bokhandelen til Hugh Grant i filmen Notting Hill og bland inn en rustikk, italiensk restaurant. Akkurat sånn er Osteria Basilico, fortsetter han.

I Notting Hill finner du også et av Londons mest sjarmerende markeder. Rett ved markedsgaten finner du for øvrig også reisebokhandelen med den berømte blå døren fra filmen med samme navn.

Reiser du med barn, er det nesten obligatorisk med en tur innom Madame Tussaud’s berømte vokskabinett, hvor ungene kan møte mange av sine idoler i levende live – vel, nesten, i alle fall. Har du med deg barn i tenårene, er det en god idé å besøke det fantastiske Natural History Museum.

SAMLET: Ingrid Osa i Ving tok med seg hele familien på London-tur i oktober. Foto: Ingrid Osa

SAMLET: Ingrid Osa i Ving tok med seg hele familien på London-tur i oktober. Foto: Ingrid Osa

I oktober var digital markedskoordinator i Ving, Ingrid Osa, på London-tur med hele familien. Hun har barna Vilde (16) og Maria (20), sammen med mannen Jan Per Furmyr, og mener byen er perfekt for foreldre med tenåringene.

– Jentene er glade i shopping og i London har man det store utvalget med alle de kjente merkene. Ellers kan jeg anbefale Camden Marked, som har mange spennende butikker.

Ving-Ingrid anbefaler også å ta en tur ut av sentrum.

– Da vi var der sist bodde vi i den vakre bydelen Richmond – som kan minne litt om en engelsk småby, med hyggelige puber og godt utvalg av butikker, sier hun.

 

Berlin – byen der alt er lov

Lurer du på hva som er det rette antrekket når du skal ut og spise i Berlin? Glem det! For i Berlin er alt lov. Også før muren falt var Vest-Berlin en enestående, vakuumpakket frisone omgitt av Øst-Tysklands knugende kontrollregime.

Byen, eller rettere sagt bydelen, var et symbol på frihetens kamp mot det ufrie. På den andre siden av var Vestens Berlin for de fleste et symbol på alt man drømte om – men ikke hadde. I dag er friheten felleseie. Og ingen steder dyrkes den mer intenst enn nettopp her.

– Berlin er et perfekt sted å ta med venner for en langhelg. Det er kort reisevei fra Norge, rimelige flybilletter og utrolig mye spennende å se og gjøre. Byen er et skattkammer for deg som er litt historieinteressert, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Hun og mannen, Øystein Larsen-Vonstett, og et vennepar, besøkte Berlin da byen feiret 25-års jubileum for murens fall.

– 7000 heliumballonger markerte hvor den 15 kilometer lange muren en gang stod, og om kvelden 9. november ble samtlige ballonger sluppet opp i lufta. Det var fantastisk å dele denne markeringen sammen med hundretusenvis av tyskere og tilreisende, forteller hun.

VARME I KROPPEN: Kle deg godt hvis du reiser på storbytur i november. En kopp eller to med rykende varm glühwein er aldri feil, mener Fredrik, Øystein. Elisabeth og Lene. Foto: Privat

VARME I KROPPEN: Kle deg godt hvis du reiser på storbytur i november. En kopp eller to med rykende varm glühwein er aldri feil, mener Fredrik, Øystein. Elisabeth og Lene. Foto: Privat

Dag Yngland har gjennom mange år vært bosatt i Berlin, hovedsakelig som korrespondent for TV2 og Dagens Næringsliv. Han kan tipse om en lang rekke puber og barer, hyppig besøkt av byens egne borgere – og mange norske besøkende.

– Prøv for eksempel en gammel favoritt, Wilhelm Hoeck 1892 i Wilmersdorfer Strasse i bydelen Charlottenburg. Max und Morris og Dicke Wirtin er også to gode kneiper som begge lett plasserer seg på listen over de ti beste i Berlin, sier han.

Er du ute etter en god lunsj anbefales Deponie #3 i Georgenstrasse i bydelen Mitte – det gamle Øst-Berlin.

LES OGSÅ: Turistfellene du trygt kan gå i

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget ble publisert først i 2016 og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Barcelona – storby og strand

Legger du storbyferien til populære Barcelona, får du i pose og sekk – i alle fall om du reiser i sommerhalvåret. For her finner du ikke bare alt det en storby ved Middelhavet kan by på, men du finner også selve Middelhavet!

Stranden Barceloneta ligger så og si midt i byen, så her er det bare å skifte fra by-chick til badetøy på et blunk. Men husk å gjøre det i riktig rekkefølge: Du risikerer nemlig bøter hvis du går rundt i byen i badeklær.

– Barcelona er en av mine favoritt storbyer i Europa, sier Tonje Løkaas Fossum.

– Kombinasjonen av strand, shopping, severdigheter og god mat og drikke gjør dette til den perfekte kombinasjonen, uansett om det er kjærestetur, venninnetur eller tur med barna.

I juni var hun på jentetur med seks mammaer som tok med seg døtrene sine på overraskelsestur etter siste skoledag på barneskolen.

tenaringsjenter-mr_hbc9r5a

JENTETUR: Jentenes topp tre liste etter en kortuke i Barcelona var stranden, shopping og sightseeing. Her etter tur med taubanen opp til Montjuic. Foto: Privat.

– Det var toppen, både for mammaer og tenåringsjentene. I løpet av få dager fikk vi med oss litt av alt, uten at det på noen som helst måte ble for hektisk.

Også Lotto-vertinne Ingeborg Myhre elsker Barcelona, og deler gjerne av sine personlige favoritter.

– Ta taubanen til Montjuic, en høyde sørøst for byen med den aller beste utsikten. En drink på toppen av Hotel Majestic er et must, utsikt over byen og litt luksusfølelse, selv om du ikke bor der, sier Ingeborg. Ifølge henne er litt shopping er obligatorisk.

– Og etter at den er unnagjort kan du dra til Tibidabo fornøyelsespark, en liten fornøyelsespark på fjellet Tibidabo i Barcelona. Den ble påbegynt i 1899 og åpnet i 1901, og er med det Europas nest eldste fornøyelsespark.

Livsnerven i Barcelona er Ramblaen – eller Las Ramblas, som den heter på spansk. Det er ikke én, men to parallelle avenyer, og her skal du se – og selvsagt bli sett. Gamlebyen ligger tett inntil Ramblaen, og er ved siden av hovedgaten og Gaudis berømte og ennå uferdige kirkebygg La Sagrada Familia byens viktigste turistmagneter.

Du kan ikke besøke Barcelona uten å spise tapas, den mest spanske av alle retter ved siden av paella. I gamlebyen ligger tapasbarene tett-i-tett, og idéen er at du på tradisjonelt vis bestiller et glass vin (eller øl), og får en liten rett med på kjøpet. I tillegg finnes det rene tapasrestauranter, der du bestiller en rekke småretter på mer vanlig måte.

LES OGSÅ: Kule storbyer med strender

– Drikk cava og sangria og mesk deg med tapas i alle de nydelige restaurantene på hvert gatehjørne! Sagrada Familia er for meg en nedtur, med alt for lange køer og oppussing som ødelegger mye av synsinntrykket. Og ja, til slutt: Du må spise hummer på Restaurant Salamanca. Helt herlig, frister Ingeborg.

CAVA-KOS: Seks mammaer på tur til Barcelona, den ultimate byen for jentegjengen. – Kos på takterrassen med cava hører med, sier Tonje i Ving. Foto: Privat.

CAVA-KOS: Seks mammaer på tur til Barcelona, den ultimate byen for jentegjengen. – Kos på takterrassen med cava hører med, sier Tonje i Ving. Foto: Privat.

 

Tallinn – reis tilbake i tid

Tallinn er en by i rivende utvikling. Etter en periode med tøffe tak har samfunnshjulene begynt å gå raskere igjen. Innføringen av euroen, og med det en sterkere tilknytning til det vesteuropeiske fellesskapet, har vært en viktig driver. Tidligere nedslitte bydeler som Kalamaja blomstrer, og sentrum sørvest for gamlebyen er en stadig voksende jungel i glass og betong.

ASEETLL1005

– Selv stortrives jeg i bydelen Kalamaja. Dette er en tradisjonsrik arbeiderbydel ikke ulik slik Grünerløkka var tidligere, med den forskjellen at Kalamaja i hovedsak består av typiske trehus fra 1930-tallet, sier Morten Aasbø, som har en guidebok om Tallinn og Estland på samvittigheten.

– Det er særlig unge, kreative mennesker og studenter som oppholder seg her, med ditto stilige restauranter, gallerier og klubber. I det nedlagte fabrikkområdet Telliskivi Creative City finner du også mange nye utesteder og spennende gallerier.

Det er en fordel at gamlebyen har fått en viss avlastning. Dit strømmer nemlig de aller fleste besøkende i en jevn strøm, opp Virugaten fra Narvabulevarden, forbi den kjente Olde Hansa-restauranten til Rekojaplats – bytorvet der alle på et eller annet tidspunkt ender opp. Ikke så rart det i grunnen, for gamlebyen er et usedvanlig trivelig sted å oppholde seg – og starte utforskingen av en by som har mer å by på enn det som først møter øyet.

 

Lisboa – melankoliens mester

I Lisa, som er innbyggernes kjælenavn på Lisboa, lener fattigmannskvarterer som Alfama seg stolt inntil de langt mer glitrende shoppingdistriktene. Når du først er i Portugal bør du ikke gå glipp av et besøk i Alfama der du møtes av smale, svingete smug, bittesmå, enkle spisesteder og koselige fadoklubber. Alfama rommer mye av Lisboas sjel, så ta deg god tid – det finnes en opplevelse rundt hvert gatehjørne.

FOLKEPLASSEN: Praca do Comercio i Lisboa.

FOLKEPLASSEN: Praca do Comercio i Lisboa.

– Jeg vil kanskje særlig trekke frem det multikulturelle ved Lisboa, som har sammenheng med kolonitiden og Portugals betydning i verdenshistorien, sier Karsten Alnæs, som har skrevet bok om byen. Og særlig én ting anbefaler han at Lisboa-farende gjør:

– Kjør trikk! Kanskje særlig nr. 28, som tar deg gjennom byen opp til flere av de ni høydene. Noen steder gir den en fenomenal utsikt over Alfama og elven Tejo.

Du bør heller ikke gå glipp av Tyvenes marked i Campo de Santa Clara hver tirsdag og lørdag – let etter gull blant gråstein og kjenn litt på den spesielle atmosfæren. Portugals hovedstad er som et lappeteppe av kulturer – iblandet en søtladen melankoli som får besøkende til å vende tilbake – igjen og igjen. At prisnivået er lavere enn vi er vant til her hjemme er heller ikke et minus.

Lisboa er kjent for fadomusikk, og Clube de Fado er en strålende introduksjon til portugisisk blues. A Baiuca er også et godt alternativ. Restauranten er så vidt større enn et kott, men sjarmfaktoren er enorm. Rødrutete duker, stearinlys og fado – det slår ikke feil. Også Alnæs trekker frem de små fadoklubbene, og anbefaler en av sine favorittrestauranter: Casa Alentejo.

– Maten kommer fra Alentejo-distriktet og er strålende. Restauranten er dekorert med karakteriske fliser som kalles azujelos – og er en av mine absolutte favoritter, sier forfatteren.

Reiser du med barn er akvariet Oceanarium verdt et besøk, og det er også kort vei til den lille badebyen Cascais med sine fine strender.

Hvilken by er din favoritt?

Kategorier