Ta med barna til New York

VSUSNYC1003

Tenker du at det kan bli slitsomt å ha med barna til en av verdens største storbyer? Faktisk er det stikk motsatt: Alt som skal til for en vellykket reise med barna finner du i New York!

Tekst: Jan Gradvall

Å komme til New York er som å trykke reload på et slumrende barnesinn. Hverdagens voksenfilter forsvinner, alt kjennes overveldende ut på nytt. Med store øyne går man rundt på Manhattan og forsøker å ta inn over seg alt det spennende og sagnomsuste som skjer. Det er akkurat som når man var liten – man vil aldri gå å legge seg.

Det er som i Tom Hanks-filmen Big – I New York forvandles man til et barn i en  voksens kropp. Det er derfor merkelig at så få har innsett at New York også er perfekt for barn, selv de små. Mange foreldre får for seg at det ikke fungerer med småbarn i en pulserende by, for blir ikke alt bare .. slitsomt? Etter selv å ha opplevd mine beste reiser med barn til akkurat New York – barn i alle aldre forresten, fra bleiestadiet til nesten-tenåring – så vil jeg rope FEIL, FEIL, FEIL! For det er stikk motsatt, alt som skal til for en vellykket reise med barna finner du i New York.

LES OGSÅ: Opplevelser for barna i New York

Å gå på restaurant med småbarn kan være et mareritt. Ikke i New York. I en by der menneskene går ut og spiser sikkert tre, fire ganger så ofte som vi gjør her hjemme er alle servitører mer enn vant til kaotiske barnefamilier på restaurantbesøk. Så fort man har satt seg ned hender det ofte at servitøren kommer med fargeblyantene. Og så er det fritt fram for å tegne på papirduken. Kranglete matbestillinger oppfattes ikke som kranglete i denne byen, for alle bestiller kranglete i New York. Det er nesten mer uvanlig ikke å endre noe i matretten man bestiller.

VSESALI1001

Etter å ha scannet menyen på flotte Café Luxembourg på Upper West Side innså vi at det eneste på menyen som ville fungere for vår da femårige sønn var pommes frites og ristet brød med syltetøy. Når vi under tvil bestilte dette løftet ikke servitøren engang et øyenbryn, men spurte heller “Og hva vil den unge herren ha å drikke til det?”.

Den beste tiden å gå ut og spise på er i 17-tiden, for da er det fullt av andre barnefamilier på restaurantene. Rundt den tiden får man også plass på de kuleste og ofte fullbookede restaurantene. En vinn-vinn-situasjon.

LES OGSÅ: Ta med barna på storbyferie

Å komme seg rundt? Det er ikke så lett å få med seg barnevogn på t-banen, men det går. I tillegg finnes det gule taxier overalt, og de er ikke særlig dyre.

I motsetning til de fleste barneaktiviteter her hjemme – tenk på alle de kjedelige innendørs-lekelandene med plastballer og lekeplassene man har besøkt 214 ganger tidligere – er det faktisk gøy også for voksne å gjøre barneaktiviteter i New York. Alle stedene vekker minner fra filmer, serier og bøker. Var det ikke på denne trappen Carrie satt, i Sex og singelliv?

New York

Hvis man tar en utflukt med barna hver dag, og er smart og ikke tvinger dem med på tre timer lange shoppingrunder, fungerer det å prioritere en god restaurant på kveldstid. Gi og ta. Så kan du senere på kvelden sitte i en restaurantbås, kikke ut gjennom vinduet på neonlysene som speiler seg i en regnvåt asfalt, høre John Coltrane spille My Favourite Things, diskutere hvilken diner man skal spise frokost på i morgen og klype seg selv i armen av takknemlighet over at man valgte å reise til verdens beste storby.

Jan Gradvall er en av Sveriges mest kjente kulturjournalister. Denne artikkelen sto på trykk i Vings värld nr 1. 2015. Teksten har blitt noe forkortet.