Gjesteblogg: Reis til Edinburgh

Edinburgh. Den skotske byen der hundreår gammel historie møter pulserende og moderne nåtid – stedet der fantastisk arkitektur, festivaler, turistattraksjoner og andre opplevelser i verdensklasse venter.

SKREVET AV: Angelica fra bloggen scottishmoments.com

I Edinburgh finner du det meste, og det hele er pent pakket inn i en postkortvakker, liten storby med kyst og vakker natur (byen har for øvrig også en velfjortent plass på UNESCOs verdensarvliste). Ja, Edinburgh er min favorittby. Og nå skal jeg fortelle deg hvorfor.

 

FESTIVALBYEN

Mange legger sitt Edinburgh-besøk til august og den verdensberømte Fringefestivalen som går av stabelen hvert år. Byen renner over av artister og turister, og i løpet av tre uker dobles innbyggertallet. Under festivalen oppleves hele byen som eneste stor scene der fengende teaterforestillinger og show fremføres på hvert gatehjørne. På kveldstid kan du se den umåtelig populære forestillingen Tattoo i slottsgården – en uforglemmelig opplevelse med sang, musikk og dans fra alle verdenshjørner.

5276398_orig1

Byen er sprudler av liv under festivalene

LES MER: Her finner du reiser til Edinburgh

 

ROYAL HIGHLAND SHOW

Legger du besøket ditt til juni, rettere sagt den tredje helgen i juni, må du ikke gå glipp av Royal Highland Show, en enorm messe i utkanten av byen. Her samles bønder fra hele Skottland og det arrangeres utstillinger, show, hestekonkurranser og forskjellige opptredener i fire dager. I bodene kan du kjøpe mat, klær og mye mer.

Den lokale delikatessen Arbroath Smokies på Royal Highland Show

 

SEVERDIGHETENE

Nå er det ikke sånn at du må reise til Edinburgh i juni eller august – byen kan nytes uansett når på året du reiser. Slottet kommer du neppe til å overse, det er en av Edinburghs mest ikoniske landemerker der det troner på toppen av en klippe. Her finner du de skotske kronjuvelene, the Honours of Scotland, sverdet, septeret fra 1494 og kronen som først ble brukt under kroningen av Maria Stuart på 1540-tallet. Slottsområdet er stort med et flertall bygg og et museum, så sørg for å ha god tid når du skal hit.

The Real Mary Kings Close er en annen fascinerende severdighet. Det er ikke noe for dem med klaustrofobi ettersom det er en guidet tur under jorden. Deler av dagens Edinburgh er nemlig bygd over en underjordisk bydel som ble glemt på 1700-tallet.

Favorittseverdigheten min er Dronning Elizabeths fabelaktige skip Royal Yacht Britannia som nå ligger permanent til kai i Leiths havn. Dette er et must om du er interessert i båter, kongelige, vintage og/eller historie. Fra 50- til 90-tallet tilbrakte kongefamilien mye tid om bord, og skipet har seilt rundt jorden flere ganger. Om bord finner du prins Charles og Dianas bryllupssuite, dronningens soverom og Rolls Roycen som alltid var med på reisene (!). Skipet anses som en av Storbritannias beste turistattraksjoner og er vel verdt et besøk.

Detaljer om bord Royal Yacht Britannia

 

STRENDER OG LANDSBYLIV

Portobello ligger bare noen få kilometer utenfor bykjernen og er et tradisjonelt badested med gylne sandstrender, kaféer og butikker langs strandpromenaden. Her ligger det også et viktoriansk, tyrkisk bad for de som vil prøve noe annerledes. På vakre sommerdager valfarter lokalbefolkningen til Portobello for å nyte sol, bad og den trivelige atmosfæren.

6643499331_503edb7689_nEr du hesteentusiast kan du blant annet leie universitetes Exmoor-ponnier like utenfor byen og dra på ridetur i Pentlands Hills. Dette er et vakkert område som gir deg følelsen av å være langt fra det pulserende bylivet – en herlig og annerledes opplevelse. Når du først er i Pentlands Hills bør du også besøke Swanston Village, en liten landsby med hvitkalkede hytter og gresstak fra 1500-tallet.

 

… OG MER

Skottland er mye mer enn bare Edinburgh, og ofrer du en dag eller to rekker du å se mye med buss eller leiebil. Mer om hva du kan gjøre i Skottland får vente til en senere anledning, men kikk gjerne innom Scottish Moments for en daglig dose Skottlands-inspirasjon.

 

Har du vært i Edinburgh eller Skottland?
Del gjerne tips og opplevelser i kommentarfeltet ⇓