Her bør du gå i land på cruise

Om bord har du alt man trenger, men når skipet legger til kai venter spektakulære opplevelser på land. Her er fem steder du bør få med deg.

1) Dubrovnik, Kroatia

Gamlebyen i Dubrovnik står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, og er absolutt verdt et besøk. Hovedgaten Stradun er belagt med blankpolert marmor, og i de krokete smågatene som går på kryss og tvers overalt ellers kommer du raskt unna turistmengdens summende støy. I smågatene hører du bare deg selv og havets myke bølgebrus.

Med gamlebyens labyrint av smågater under deg kan du gå hele runden rundt byen oppe på den to kilometer lange bymuren. Det blir fort varmt her oppe, men utsikten er verdt hver eneste svetteperle. Etter runden føles det fantastisk å kjøle ned kroppen på stranden i Kroatias krystallklare, forfriskende vann.

Her kan du se alle cruiserutene i Middelhavet

VSHRDBVDBR1005

Gamlebyen i Dubrovnik står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

2) Istanbul, Tyrkia

I denne eksotiske storbyen kan du oppleve dansende dervisjer i hatter og hvite kostymer, bønnerop fra minareter, rykende varm kebab i nystekt brød og årtusengamle monumenter. Istanbul er stedet hvor øst møter vest, og hvor du kan befinne deg i Europa og Asia i løpet av en og samme dag – opptil flere ganger.

Få med deg Den blå moskeen, shoppinggaten Istiklal Caddesi, Hagia Sofia, Galatabroen og Basilikacisternen – det underjordiske vannreservoaret fra 532 e.Kr. Eller bare sitt på en gatekafe og sug til deg inntrykkene fra det yrende folkelivet, i denne særegne tyrkiske storbyen med omtrent 14 millioner innbyggere.

VSTRIST1113

Istanbul er stedet hvor øst møter vest.

3) St. Martin / St. Maarten i Det karibiske hav

I Karibia ligger todelte St. Martin / St. Maarten og bader i turkisblått hav. Nordsiden av øya er fransk, mens sydsiden er nederlandsk, og begge har sin sjarm. Her finner du små gågater, smakfulle restauranter og spennende folkeliv – og ikke minst en deilig karibisk atmosfære.

Fordi øya ikke er så stor egner den seg godt for kortere utflukter. Det finnes over 40 strender her, fra livlige områder med mange mennesker til de mer bortgjemte og fredelige stedene.

Her kan du se alle cruiseruter i Karibia

VSMFSXMSTB1012

Små gågater og fargerik karibisk atmosfære venter på St. Martin.

4) Jamaica

Jamaica, man! Da Columbus gikk i land på det som i dag er kjent som den tredje største øya i Det karibiske hav i 1494, sa han at det var “den vakreste øy man kunne ha for sine øyne”. Ikke så rart, med tanke på øyas frodighet og kritthvite strender.

Fossefallet Dunn’s River Falls ligger i nærheten av Falmouth (hvor cruiseskipet legger til) og er verdt en utflukt. Her kan du både bade i fossen og klatre opp til toppen. Hvis du foretrekker å bli i byen kan du shoppe og prøve lokale spesialiteter på en av restaurantene, med avslappende reggaetoner i bakgrunnen.

VSJMMBJNER1063

Jamaica har med sine kritthvite strender blitt selve bildet på Karibia.

5) Isla Cozumel, Mexico

Øya Cozumel med sitt krystallklare vann er kjent som Mexicos dykke- og snorkleparadis. Fra havnen kan du dra ut på kortere utflukter med småbåter, og ved korallrevene kan du se både papegøyefisk og havskilpadder. Om du heller vil nyte en av de herlige strendene tar du bare med deg et håndkle (og snorkleutstyr om du vil) og finner en plass som er perfekt for deg.

Landkrabbene nyter også denne perlen av en øy og den avslappede atmosfæren som kjennetegner Cozumel. Her finner du små handlegater, et sjarmerende torg og verdens minste Hard Rock Cafe (i alle fall i følge dem selv), og du kan treffe på en og annen pelikan langs havnepromenaden. For de kulturinteresserte finnes det rester av mayabosettelser på øya, samt tempelruiner.

Les også: 7 gode grunner til å reise på cruise

VSMXCUNCOZ1009

Cozumel er kjent som et av Mexicos dykke- og snorkleparadis.

Kilder: Store norske leksikon og Lonely Planet

Kategorier