Hit må du reise i 2016

Skal du vende snuta mot nord, sør, øst eller vest i 2016? Lurer du på hvor du bør reise? Vi vet svaret – og det gjør snart du også.

···

1. Cuba

Det kjølige forholdet mellom Cuba og erkefienden USA ser ut til å tine, sakte men sikkert. En naturlig konsekvens vil sannsynligvis bli en etter hvert massiv økning i turismen fra USA, og landet som mer eller mindre har stått stille siden 60-tallet (takket være handelsblokade og andre restriksjoner) vil forandres. Vi vet ikke hvorden det nye Cuba blir, men vil du oppleve den særegne stemningen blant falmede pastellfasader og amerikanske 50-tallsbiler i Havanna bør du definitivt reise nå.

Tips! Cubansk mat er ikke kjent for å være noe gastronomisk høydepunkt, så Havannas beste spisesteder blir flittig frekventert og har gjerne ventetid om de i det hele tatt har ledig bord samme kveld. Prøv Porto Habana, Habana 61 eller San Cristobal Paladar.

2. USA

Og apropos USA – i år fyller USAs National Park Service 100 år , og det betyr arrangementer og happenings i noen av landets mest spektakulære omgivelser. I nasjonalparken Everglades i Florida kan du klatre om bord i en luftputebåt og dra på safari på sumpens små vannveier, og mellom mangroveskogens grønske får du kanskje øye på en amerikaalligator eller to.

Om ikke krokodiller og sumpsafari står på ønskelisten din er det ingen grunn til å feie USA av tegnebordet for 2016 – landet er digert og proppfullt av fantastiske steder. Verdensmetropolen New York, surrealistiske Las Vegas i ørkenen, countryparadiset Nashville, karibiske vibber på Key West – uansett hva du vil ha, så får du det i USA.

3. Island

Vi nordmenn reiser mye, og vil gjerne oppleve steder som er litt annerledes – eksotiske på en ny måte. Heldigvis trenger vi ikke å reise langt for å få ønsket oppfylt, ettersom sagnomsuste Island bare er en snau 3-timers flytur unna.

Island er noe helt for seg selv med sine varme svovelkilder, ville natur, spektakulære fossefall og sorte strender. Prøv et lavabakt brød, og ikke gå glipp av Den blå lagune, som med sitt turkise kildevann omkranset av sort stein og småklipper er et must.

rekrej2008_2_7

Dette var 2015s ‘must see’-reisemål

4. Istria 

Kroatia har vært populært i flere år, men i 2016 kan det se ut til at det er Istria-halvøya nord i landet som skiller seg ut. I gamledager var området populært blant den europeiske fiffen, og i dag finner du både middelalderbyer som Porec og badebyer som Opatja i området.

Takket være den korte avstanden over til Italia er Istria fullspekket med italienske vibber, både når det kommer til omgivelser, atmosfære og ikke minst, maten.

Tips! Fra Istria går det ferger over til Venezia, og turen tar bare noen timer. Hvorfor ikke kombinere sol og bad med et besøk i en av verdens mest romantiske byer?

5. Polen

Polen er kanskje ikke det første stedet som popper opp i tankene når du grubler på hvilke reisemål som er verdt et besøk i 2016? Fordi Wroclaw i år er en av årets to europeiske kulturhovedstader (San Sebastian i Spania er den andre), blir det et år fylt av festivaler, konserter og andre kulturelle arrangementer. Paven var på plass for å markere startskuddet for det kommende kulturelle året i midten av januar,  og festlighetene er allerede i gang. Wroclaw ligger bare drøye 20 mil fra Krakow, så her finnes det spennende kombinasjonsmuligheter.

6. Brasil

I år er Rio de Janeiro i verdens søkelys når sommer-OL gjør sitt inntog i byen. Det blir utvilsomt et sirkus uten like, men så er jo også Rio de Janeiro byen som får blodet til bruse – OL eller  ikke. Når du trenger en pause fra byens pulserende liv kan du ta turen ned på Ipanema-stranden og se på solnedgangen med føttene i sanden. Har du “The Girl from Ipanema” på øret blir det en helt spesiell opplevelse.

Tips! Iguazu Falls på grensen mellom Argentina og Brasil er en annen destinasjon som øker i popularitet i år, i følge Tripadvisor. Iguazu er en rekke små, store og spektakulære fossefall, og på de små gangveiene mellom fossefallene møter du både vennlige nesebjørner og store, fargerike sommerfugler. Det er et godt stykke fra Rio til Iguazu, men har du  tid er det verdt turen.

7. Marokko

I år som i fjor får Marokko en plass på listen, for i 2016 er det nemlig 60 år siden landet vant sin uavhengighet fra Frankrike. Eventyrlige Marrakech er et godt utgangspunkt for en reise til Marokko, og du kan kombinere et besøk her med noen dager ved kysten i Agadir, eller kanskje i surfebyen Taghazout. Chefchaouen – den blå byen – og Fez er også verdt et besøk om du får anledning til det. Når det er sagt er det mer enn nok å se i Marrakech også, den vakre, rosa byen ved foten av Atlasfjellene.