iPaden inntar cockpiten

Vings Thomas Cook Airlines er et av de første flyselskapene i verden som gjør cockpiten papirløs.

Selskapets 213 piloter får i disse dager hver sin iPad, som i løpet av de kommende månedene skal erstatte de omtrent 24.000 sidene med papirmanualer.

Hans-Henrik Grentzmann, en av flyselskapets kapteiner har vært en del av ”Prosjekt iPad”. Sammen med flere andre har han blant annet bidratt til utviklingen av en egen app som inneholder all informasjonen fra de tunge papirmanualene. I tillegg til at pilotene kan hente nødvendige opplysninger på selve flyvningen, vil iPaden også bli brukt som et arbeidsverktøy når pilotene skal trene og vedlikeholde sine flysertifikater.

– Prosjektet er et av de største i Europa, og interessen er stor. En lang rekke flyselskap har kontaktet oss for å høre hvordan også de kan gjøre cockpiten papirløs, sier Grentzmann.

– Med papirløse cockpiter vil vi på årsbasis spare ca. 100 tonn brennstoff og skåne naturen for ca. 300 tonn CO2-utslipp. Hittil har vi brukt ca. en million papirark til oppdatering av manualene i flyene – hvert eneste år. Det blir det slutt på nå. I stedet oppdateres manualene digitalt hver gang en pilot passerer en av selskapets internett-rutere på flyplassene rundt omkring, sier direktør i Thomas Cook Airlines, Torben Østergaard.

Thomas Cook Airlines er allerede ISO14001 miljøsertifisert, og er et av få i bransjen som publiserer miljøregnskapet sitt årlig.

Bildetekst: Cockpitene på Thomas Cook Airlines' fly blir snart papirløse.

Cockpitene på Thomas Cook Airlines’ fly blir snart papirløse.