iPaden inntar cockpiten

iPaden inntar cockpiten

I disse dager mottar 213 piloter i Vings flyselskap, Thomas Cook Airlines Scandinavia, hver sin iPad. Den 613 gram lette iPaden vil i løpet av de kommende månedene erstatte de ca. 24.000 sidene med manualer som i dag står ved pilotenes side inne i cockpiten.

– Som et av de første flyselskapene i verden gjør vi cockpit papirløs. Med fingerspissene kan pilotene nå hente oppdaterte manualer via iPaden. Med papirløse cockpiter vil vi på årsbasis spare ca. 100 tonn brennstoff og vi skåne naturen for ca. 300 tonn CO2-utslipp sier direktør i Thomas Cook, Torben Østergaard. Flyselskapet er ISO14001 miljøsertifisert.

Flyselskapet er et av de få i bransjen som hvert år sender ut et miljøregnskap. Rapporten for 2011/12 er nettopp publisert og den forteller at iPaden også vil gi en miljømessig gevinst: – Hittil har vi hvert år brukt ca. en million papirark til oppdatering av manualene i flyene.  Dette vil det nå bli slutt på. Nå oppdateres manualene hver gang en pilot passerer en av selskapets Internett-rutere på flyplassene, fortsetter Torben Østergaard.

Det er en av selskapets kapteiner, Hans-Henrik Grentzmann som har holdt i ”Prosjekt iPad”, og som har bidratt til å utvikle en Thomas Cook App som inneholder all informasjonen fra de tunge flymanualene. I tillegg til at pilotene kan hente nødvendige opplysninger på selve flyvningen, vil iPaden også bli brukt som et arbeidsverktøy når pilotene skal trene og vedlikeholde sine flysertifikater.

– Interessen for ”Prosjekt iPad”, som er et av de første større i Europa, er stor. En lang rekke flyselskaper har kontaktet oss for å høre hvordan de også skal komme seg en generasjon videre og få gjort cockpit papirløs, forteller Hans-Henrik Grentzmann.

  • Hei Hannah, Sikkerheten ombord er veldig viktig, og du skal ikke være redd for at den ikke har blitt ivaretatt når det ble innført ipad. Det skal føles trygt å velge å reise med Thomas Cook. Mvh Sophie

  • Hannah

    Vel og bra at teknikken gjør stadige fremskritt. Jeg er skeptisk til det å fjerne det enkle, det manuelle og innføre kun teknologi som hjelpemiddel. Teknologi kan svikte, det gjør aldri papir. Derfor mener jeg at papirmanualer må være tilgjengelig i krisetilfeller.
    Om ikke, så reiser ikke jeg med Thomas Cook i fremtiden.

Kategorier