Kult i Karibia!

Aruba er ubeskrivelig vakker. La oss slå det fast først som sist. Her finner du noen av verdens flotteste strender, omkranset av turkist hav så langt øyet kan se. Her stuper pelikanene ned i vannskorpa fra himmelen på jakt etter småfisk. Her er hotellene moderne og freshe, og den lokale arkitekturen minner mest om melispyntet sukkertøy der den står med sine sterke, klare farger. Som om dette ikke er nok er Aruba i tillegg velsignet med det vakre lyset som er så karakteristisk for hele Karibia.

Det er uten tvil en delikat og innbydende øy som venter på å bli inntatt av solhungrige nordmenn, nå som Ving har åpnet salget til den nye charterdestinasjonen. Men…

De fleste som har barn er smertelig klar over at vakker natur, sjarmerende bebyggelse og fantastiske solnedganger ikke er nok til å imponere småfolk. Nope! Slikt celebert reiseselskap lar seg ikke avspise med hva som helst må vite!

Et hvert barn med respekt for seg selv forlanger tilgang på et minimum av badeleker i grelle farger, nærliggende vannmoro med alt det innebærer av vannsklier og muligheter for sprut og plask. For ikke å snakke om spennende landkrabbeaktiviteter – det være seg dansekurs, bowling, rideturer eller ballspill på stranden. Sist, men ikke minst, spiseplasser som har forstått prinsippet om at saus, pommes frites og grønnsaker ikke må blandes på tallerkenen.

Med dette i bakhodet stiller vi oss derfor spørsmålet: Hva har Aruba å by på for vårt mest kravstore publikum? For å få svar på denne essensielle problemstillingen legger vi ut på jakt etter noen med nødvendig ekspertise på temaet. Alle som er lavere enn 1,50 m og som har skostørrelse under 36 burde fylle kriteriene.

Strand o´hoi! Barn i sikte!

Solen står midt på himmelen der vi traver langs øyas vestkyst, mens jeg forbanner den nye Cubus-shortsen i ikke-pustende materiale. Tre pelikaner ser forskrekket på oss i det vi beveger de vinterbleke kroppene våre bortover Druif Beach. Foreløpig ingen barn i sikte. Til tross for at januar visstnok er høysesong på Aruba, er strendene her såpass brede at det er langt mellom soltilbederne. Her er det mer enn nok boltreplass for både små og store.

– Der! Sophie stanser og peker et stykke bortover stranden. Jeg vender på hodet og i det jeg er i ferd med å avfeie det hele som en luftspeiling, får jeg øye på dem. Rett nedenfor All Inclusive-hotellet er tre barn i gang med det som må kunne karakteriseres som omfattende gravearbeid. Spader og hender tas i bruk, hvit sand fyker gjennom luften og lander mykt like ved et voksent par vi antar må være barnas foreldre.

I det vi nærmer oss åpenbarer det seg et omfattende og innholdsrikt byggverk i sanden. En imponerende konstruksjon bestående av kanaler, ganger og små huler på kryss og tvers kommer til syne.

Der øglene bor!
Søsknene Daniel (6), Kate (8) og Gabriel (11) har strengt tatt ikke tid til å prate med oss, men med litt hjelp fra mamma Jackie, får vi til slutt svar på hva byggherrene konstruerer.
– It´s a lizard village of course! Det er en øglelandsby så klart!
Daniel ser litt oppgitt på oss, før han graver videre. Som om det ikke var innlysende liksom! Hvor skal alle iguanene på øya ellers bo?

Arubas fascinerende reptiler kan bli opp til to meter lange fra hode til haletipp, og har den egenskapen at de skifter farge når de føler seg truet. Disse barnemagnetene er helt ufarlige og kan ses overalt på Aruba. De luffer ubekymret omkring på øya på jakt etter vegetarmat, ennå totalt uvitende om hva slags grandiose planer tre barn fra Canada har for dem.
– De første innflytterne er på vei allerede, jeg møtte et par oppe ved baren. Pappa Ken kommer balanserende med tre glass mangoshake mellom hendene, men barna har knapt tid til den slags trivialiteter.

– Dette er noe av det vi elsker med Aruba. Ikke bare er strendene her utrolig flotte, men ettersom sanden her består av finknuste koraller blir den heller aldri brennhet. Perfekt for små barnetær og for lek og moro på stranden. Ungene har gravet og bygget her i hele dag.

Familien har tatt seg fri et par uker ekstra i forbindelse med juleferien, og nyter sola og varmen langt borte fra vinterkulden i Canada. Det er tredje gang familien ferierer på Aruba, og akkurat dét har de til felles med mange av de andre feriegjestene på øya. Faktisk er Aruba det landet i Karibia med flest tilbakevendende gjester. Foreløpig domineres turismen her av amerikanere, men etter nylig å ha overhørt en av Vings svenske gjester beskrive øya som “ett paradis på jord”, har vi mistanke om at storebror snart vil få seriøs konkurranse.

All Inclusive – det foreldrevennlige valget
– Vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is. Kan vi få is? Kan vi få is? Å reise på ferie med tre barn i sine beste is-alder er ingen spøk, svarer Ken på direkte spørsmål om hvorfor de valgte et All Inclusive-hotell.
– All Inclusive er enklere og mer forutsigbart, og for å være ærlig er det ganske avslappende. Nå går barna i baren selv og bestiller isen sin, og jeg kan kanskje til og med få lest ut boken min i løpet av ferien. Dessuten er maten på Aruba såpass god, og utvalget så stort, at både vi og ungene har mer enn nok å velge mellom.
– Cæsarsalaten er kjempegod, svarer Kate når vi spør henne om favorittretten, men hun skynder seg å tilføye at hun selvsagt liker både pizza og hamburger også.

Selv om det nok er late dager på de flotte strendene som lokker flest til Aruba, kan øya by på et rikt utvalg av aktiviteter, som burde tilfredsstille både små og store dersom rastløstheten skulle melde seg. Her finnes alle tenkelige vannaktiviteter fra båttur med katamaran, fisketur, snorkling, ubåtsafari, seatrek (spasertur langs havbunnen med vanntett hjelm), vannski og vannscooter til kajakkutleie, bananbåter og kiting. Litt større barn kan prøve snuba (en blanding av dykking og snorkling) og ta en nærmere titt på Karibias største skipsvrak, Antilla, som ligger rett utenfor kysten av Aruba. En spennende opplevelse som garantert ikke går i glemmeboken med det første.

Trygge Aruba
– Det vi liker best med Aruba og som vi tror gjelder for mange barnefamilier, er at det er så trygt her. Det finnes jo nesten ikke kriminalitet på Aruba! Her kan ungene løpe på stranda både på dagtid og kveldstid uten at vi trenger å være bekymret. Her er det ingen selgere som forsøker å presse på dem noe. Øya er liten nok til å være oversiktlig og trygg, men stor nok til at en barnefamilie som oss kan fylle to uker med aktiviteter. Det er nok å ta seg til, og vi rekker ikke å kjede oss.

Dersom man får lyst til å utforske landlivet på øya kan man enten bli med på en av de mange arrangerte turene rundt på øya, eller man kan leie sykler og dra på oppdagelsestur sammen. Aruba er relativt flat og den friske brisen gjør at en sykkeltur slett ikke trenger å bli en svett affære. En spasertur med barnevogn er heller ikke å noe problem, da Aruba er relativt barnevognvennlig. På den berømte stranden Palm Beach kan man spasere på asfalterte, små stier langs stranden og nyte både strandlivet og de vakre omgivelsene, mens knotten sover bekymringsløst i vognen.
Store barn vil nok også sette pris på det faktum at øya har både go kart-bane, muligheter for bowling, samt kinoer som viser filmer som først kommer til Europa om tre måneder. Sportsinteresserte kan også oppleve engasjementet rundt en av øyas baseballkamper (Arubas nasjonalsport) eller være tilskuer på et av de mange dragracene på øya.

Vannsklier og vannsport for alle penga!
– Det aller beste med Aruba er at det er at det er varmt her og kaldt hjemme. Kate ser veslevoksent på oss, tydelig fornøyd med eget innspill. Hun tar en slurk av mangoshaken og ser ettertenksomt ut i lufta. – Men vannsklia på hotellet er også veldig bra da. Den har snurr!

De fleste resortene på Aruba har barneklubber som arrangerer alt fra sandslottbygging, skjellsanking, papiamento-kurs, (som sammen med nederlandsk er landets offisielle språk) og merengue-kurs til utflukter bl.a. til øyas sommerfuglhage. Sommerfuglhagen er en aldri så liten oase og hjemmet til hundrevis av fargerike sommerfugler som vrimler rundt i en evig dans. Der kan barn beundre den fantastiske transformasjonen fra kokong til sommerfugl og la seg fasinere av de mange ulike artene. Øya byr også på flere opplevelser for dyreglade småfolk; hva med et besøk til eselfarmen, strutsefarmen eller besøksgården for ville, rehabiliterte dyr? Eller hva med en ridetur på stranden? – Her er virkelig alt tilrettelagt for barn. Jackie nikker i retning et volleyballnett som er spent opp like bak oss. I forkant av det igjen ruver et imponerende klatretårn. – Det er alfa omega når du reiser med barn. Det er jo ikke mange ferieukene man har i løpet av et år, og man vil gjerne forsikre seg om at ferien blir vellykket. Det kan vi være sikre på her.