Mallorca – øya med mer enn du tror

Mallorca er Mallorca, tenker du kanskje? Så enkelt er det ikke, for den lille spanske øya har alt fra storbyvibber til trendy fjellandsbyer, i tillegg til de populære badestedene langs kysten. Bli med oss på en liten rundreise på Mallorca – den lille øya med flere ess i ermet.

– Jeg elsker Palma. Byen har en helt spesiell puls og en atmosfære som lokker meg tilbake gang etter gang, forteller Annette Konow. Hun besøkte Mallorcas hovedstad for første gang i 1973. Byen fikk umiddelbart en spesiell plass i Annettes hjerte, og hun har ikke lenger tall på hvor mange ganger hun har vært der. Én ting er hun imidlertid helt sikker på – Palma kommer hun aldri til å gå lei av.

Omtrent halvparten av Mallorcas innbyggere bor i Palma, og byen er ferieøyas hjerte og hovedpulsåre. I avenyen Passeig des Born er det alltid livlig, og i havnen dupper seilbåtene bedagelig fra side til side mens lokalbefolkningen og turistene rusler langs promenaden. Like ved troner den middelalderske katedralen Le Seu over byen med sine spissbuer og gotiske tårn. Katedralen er en gjenganger på topplistene over Palmas beste severdigheter.

annette-konow

Palma er Annette Konows favorittby.

– Katedralen er et mektig syn og et landemerke i Palma, men når du har sett den anbefaler jeg at du går på oppdagelsesferd og utforsker byen enda mer. Gamlebyen med bebyggelse fra 1600-tallet er verdt et besøk. Sett deg på en kafe, ta deg en cortado og kanskje et glass cava, og absorber det myldrende folkelivet, tipser Annette. Hun lar seg gjerne inspirere av alle inntrykkene i den lille storbyen.

– Når jeg får lyst til å rocke opp garderoben litt er det sjeldent langt til de kule butikkene. Rialto Living er et hett tips. De har klær, interiør og galleri. Relativt kostbart, men absolutt inspirerende. Smykkebutikken Bossa i gaten Carrer Jovellanos er også genial, og du er lykkelig når du kommer ut derfra med en liten skatt.

Ingen storbyferie er komplett uten gastronomiske opplevelser, og som seg hør og bør i en spansk storby er Palma overstrødd med gode spisemuligheter. Her kan du fråtse i kortreiste oliven, serranoskinke, manchego-ost og lokal Bodega-vin – listen med spanske delikatesser blir fort lang. Ikke gå glipp av de spiralformede og melispudrede kakene ensaimadas, en lokal spesialitet de har bakt på Mallorca i flere hundre år.

– Min absolutte favorittrestaurant er La Boveda i gaten Carrer de la Boteria. Mer genuin tapas og atmosfære enn her finner du ikke noe sted. Bordene er gamle eiketønner og vinutvalget fabelaktig. Det er alltid fullt, så glem for all del ikke å reservere bord, oppfordrer Annette.

Det er mer enn et halvt århundre siden turistene oppdaget Mallorca. Det betyr at du må lete litt for å finne de skjulte perlene, men de finnes fortsatt. Mallorca er sol og bad, ja visst – men det er også så mye mer. Cala San Vincente i nordvest er et av øyas aller minste og fredeligste feriesteder. Bygd opp rundt de små strendene i en av fjellkjeden Tramuntanas dalganger, men fremdeles ikke ordentlig markert på turistkartet.

wef

Cala San Vincente på Mallorca – perfekt for deg som vil reise litt utenfor turistløya

– Egentlig er hele Mallorcas vestkyst et must, mener Annette. Hun anbefaler at du leier bil når du først er på Mallorca, for det er også mye å se og oppleve. For eksempel er den bohemske kunstnerbyen Deía. Landsbyen ligger på en åskam over havet, der de sandfargede husene klamrer seg til fjellsidene rundt som om tyngdeloven ikke eksisterer. Husene bebos av omtrent 850 innbyggere, og en stor del av dem er kunstnere, forfattere og kulturpersonligheter fra alle verdenshjørner. Annette drømmer seg bort hver gang hun så mye hun tenker på Mallorca.

Åh, jeg lengter tilbake! Balearene er helt fantastisk!

På den andre siden av øya slår dovne brenninger mot kritthvit sand. De begynner som mørkeblå bølger ved horisonten før de går over i gnistrende, turkise krusninger og flater ut i krystallklart badevann. Noen meter unna står strådekkede parasoller og kaster velkommen skygge over solsenger og duggfriske glass med klirrende isbiter. Skyene er spredte og flortynne som bomullsdotter, solstrålene er mange og smilene i vannkanten brede. Alcudia er Mallorcas strandparadis – og barnefamilienes favoritt.

svempa-og-aurora

Sven-Arne Strømsvåg har vært på Mallorca 20 ganger. Her med datteren Aurora.

– Ingenting slår stranden i Alcudia. Lys, finkornet og langgrunn, sier Sven-Arne Strømsvåg. Han har vært på Mallorca et tjuetalls ganger, senest i sommer med datteren Aurora og resten av familien. Den spanske ferieøya er et av hans favorittreisemål.

– Mallorca har alt. Sol, bad, god mat og shoppingmuligheter – for alle aldre.

Hvis du først er i Alcudia bør du ikke gå glipp av den herlige bistroen Bistro del Jardin. Den ligger rett ved Carretera d’Artá, ikke langt fra stranden, og byr på mer autentisk mat enn mange av de typiske turistrestaurantene. Grillet blekksprut, biff tartar og mallorkinske hvitløksreker er bare noe av det som står på menyen. Jardin serverer selvfølgelig også yngre gjester og har barnevennlige, men gode alternativer som nachos, crispy kylling og empanadas.

 

Opplevelser utenom det vanlige på Mallorca

Undervannscooter

Mallorca er et aldri så lite dykkerparadis, og for en ekstraordinær opplevelse kan du prøve en undervannsscooter. Da sitter du komfortabelt på en liten scooter som kunne vært tatt rett ut av en James Bond-film – du styrer propellene med et lite ror, og du kan puste som vanlig i en transparent kuppel. Du finner arrangører i blant annet Port D’Andratx. Søk på «Bond Safari Mallorca» på YouTube!

Sea Caving

Mallorca er kjent for grottene sine, men en annerledes og spennende grotteopplevelse venter dem som begir seg ut på sea caving. Da svømmer du inn i labyrintiske grotter, som Cova des Coloms ved Cala Mesquida i nordøst, og deretter utforsker du dem til fots. Flere arrangører tilbyr henting på hotellene, så det er ikke et must å bo i nærheten. Gjør litt reserach før du drar, eller hør med resepsjonen på hotellet.

Varmluftsballong

Visste du at du også kan oppleve Mallorca fra fugleperspektiv i en varmluftsballong? Utsikten er helt spektakulær, og har du flaks med været kan du se hele Mallorca og naboøyene. Det finnes arrangører i blant annet Cala Millor og Cala Ratjada, og det tilbys henting på hotellene både på nord-, øst- og sørsiden av øya.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget opprinnelig ble publisert i 2016 og kan inneholde utdatert informasjon.