Få mer ut av mellomlandingen i Doha

En svipptur innom Qatars hovedstad Doha er alt som skal til for å oppdage en arabisk storby i rivende utvikling.

De fleste som flyr med Qatar Airways har et stopp i Doha. Mellomlandinger kan være kjedelige og langdryge, men her er det ingen grunn til å sitte og halvsove på flyplassen – du rekker nemlig å se mye av det lille landet på Den arabiske halvøy på kort tid. Kanskje du til og med skal bruke en dag eller to av ferien i den eksotiske storbyen? Dette bør du få med deg:

Basaren Souq Waqif

En souk er en betegnelse som brukes om basarer, markeder og markedskvartaler, og Souq Waqif i Doha er nettopp det. Denne souken kan sies å være en forsiktig modernisert utgave av beduinmarkedet fra gamle dager, og er en av Dohas eldste. I motsetning til vanlige markeder kan prisene være forholdsvis høye her, men det er en opplevelse i seg selv å rusle rundt og se på folkelivet og alt som finnes i bodene og butikkene.

Ta deg tid til å utforske basarområdet Souk Waqif.

Ta deg tid til å utforske basarområdet Souq Waqif. Foto: L. Kongerud

Legger du middagen til Parisa får du enda en minneverdig opplevelse. I foajeen er du omgitt av glitrende krystallmosaikk og skinnende fliser i gull og turkis, og restauranten prydes av krystallkroner, persiske veggmalerier og myke velourstoler i turkis og gull. Taket er forgylt med gullstjerner, og de små losjene er dekorert med glassmalerier i sterke, klare farger. Midt i rommet står en sildrende fontene med koier – gullkoier, selvfølgelig. Og det beste? Prisene er ikke i nærheten av det du ville forventet på et sted som dette. Her spiser du rett og slett billig og bra, i spektakulære omgivelser.

Bildetekst: Restauranten Parisa sørger for en interiøropplevelse av de sjeldne.

Restauranten Parisa sørger for en interiøropplevelse av de sjeldne. Foto: L. Kongerud

Museum of Islamic Art

Fargerike oljelamper, kalligrafikunst, parfymeflasker, forgylte dolker, smykker og kobber-globuser er bare noe av det du kan se på et av Dohas mest populære museer. MIA huser en bemerkelsesverdig samling med alt fra tekstiler til glasskunst, og har til og med en fullstendig stålrustning for både ridder og hest fra 1500-tallets Tyrkia på utstilling. I tillegg byr museumskafeen på spektakulær utsikt over til bydelen West Bay og det som etter hvert utvilsomt vil bli en ikonisk skyline.

Bildetekst: Museum of Islamic Art huser en bemerkelsesverdig kunstsamling – og byr på spektakulær utsikt mot bydelen West Bay.

Museum of Islamic Art huser en bemerkelsesverdig kunstsamling – og byr på spektakulær utsikt mot bydelen West Bay. Foto: L. Kongerud

Den kunstige øya The Pearl

Doha omtales gjerne som “Lille Dubai”, og følger selvfølgelig i storbyens fotspor med sin egen kunstige øy. På The Pearl ligger blant annet luksushotellet Marsa Malaz Kempinski, mange restauranter og fornøyelsesmekkaet Megapolis, hvor du kan teste VR, synge karaoke og spille bowling, for å nevne noe.

På utkikk etter hotelltips? Her kan du lese mer om hotellene i Doha.

Bildetekst: Et lite glimt av den kunstige øya The Pearl over flyvingen.

Er du heldig får du litt mer enn bare et lite glimt av den kunstige øya The Pearl over vingen. Foto: L. Kongerud

Kjøpesenteret Villagio

Å gå inn på Villagio i Doha er som å entre en ny verden. Eller rettere sagt, som å komme til en annen verdensdel. Kjøpesenteret er nemlig bygget som en kopi av Venezia, med kanaler, gondoler, broer. italienske husfasader og blå himmel. Langs kanalene ligger butikkene på rekke og rad; Massimo Dutti, River Island, Bershka, intimissimi, Lacoste, Mango, Zara – og mange, mange flere. Og det er selvfølgelig mulig med en gondoltur på kanalene. Som om ikke det var nok har senteret også en egen fornøyelsespark, Gondolania, med skøytebane, pariserhjul, gokart og flere karuseller.

Bildetekst: Venezia? The Venetian? Neida – dette er kjøpesenteret Villagio i Doha.

Venezia? The Venetian? Neida – dette er kjøpesenteret Villagio i Doha. Foto: L. Kongerud

Den qatarske ørkenen

“Dune bashing” i ørkenen sydøst i Qatar er en av de mest populære turistattraksjonene, og det er ikke uten grunn. Erfarne sjåfører manøvrer de store jeepene sine over sanddynene i høyt tempo, og det kiler godt i magen hver gang bilen tipper over de høye eggene og sklir nedover fjellveggene av bløt sand.

Bildetekst: Selv erfarne ørkensjåfører kan gå på en smell – her ble en uheldig fører sittende fast på toppen av en sanddyne. Trikset for unngå dette var enkelt: FART!

Selv erfarne ørkensjåfører kan gå på en smell – her ble en uheldig fører sittende fast på toppen av en sanddyne. Trikset for unngå dette var enkelt: FART! Foto: L. Kongerud

Tips! Velg en safari som inkluderer et stopp ved den bemerkelsesverdige ørken-innsjøen Khor Al Adaid, hvor du i tillegg til å la deg fascinere av møtet mellom knusktørr ørken og fargesprakende sjø kan se over til Saudi-Arabia. Det tilbys ørkensafarier med forskjellig varighet, og vil du bli ekstra lenge kan du gå for varianten med overnatting i ørkenen. Forbered deg på et fartsfylt eventyr!

Bildetekst: Innsjøen Khor Al Adaid i ørkenen regnes som grensen mellom Qatar og Saudi-Arabia.

Innsjøen Khor Al Adaid i ørkenen regnes som grensen mellom Qatar og Saudi-Arabia. Foto: L. Kongerud

Kjekt å vite om Doha

  • Doha kan riktignok minne om Dubai, men byen har langt færre besøkende og regnes som mer konservativt. Det anbefales at både menn og kvinner unngår å kle seg i shorts, gjennomsiktige topper og korte ermer/ermeløse overdeler. Bruk klær som dekker skuldre og knær. På hotellene og resortene kan du kle deg som du vil. Qatarske menn kler seg ofte i thawb, lange kjortler med tilhørende hodetørkler. Kvinnene er kledd i abaya, som dekker kropp og hår.
  • Mange av hotellene ligger i området West Bay. Der finner du blant annet W Doha, som er svært populært både blant turister og lokalbefolkningen – også blant de som ikke bor på hotellet. W Doha huser nemlig flere av Dohas beste restauranter, som Market by Jean-Geroges, Paper Moon, Wahm og W Cafe. Flere av de beste restaurantene i Doha tilhører hotell. Vær også oppmerksom på at det kun serveres alkohol på hotell med en spesiell sjenkebevilgning, og at det i teorien er forbudt å drikke alkohol og være beruset offentlig.
  • Valutaen i Qatar er qatarske riyal. 20 QAR tilsvarer ca. 50 norske kroner. Du får kjøpt riyals hos Forex hvis du foretrekker å ordne kontanter på forhånd.
  • Den enkleste måten å ta seg rundt i Doha på er til fots eller med taxi. De turkise taxiene fra selskapet Karwa har taksameter og er relativt rimelige. Hotellbetjeningen er som regel hjelpsomme i forbindelse med forhåndsbestilling.
  • Det er noen mindre strender i Doha, men enkelte har bikiniforbud. Velg heller et hotell med en privat strand, som Sharq Village, Hilton Doha eller Sheraton. Å sole seg toppløs er forbudt. Forhør deg gjerne i resepsjonen om hva som gjelder på hotellets strand.
Bildetekst: Hvis du gjerne vil sole deg på stranden kan det lønne seg å velge et hotell med en privat strand, som Sheraton. Klikk på bildet for å lese mer om hotellet.

Hvis du gjerne vil sole deg på stranden kan det lønne seg å velge et hotell med en privat strand, som Sheraton. Klikk på bildet for å lese mer om hotellet.