Good morning, Hanoi!

Bildetekst: Foto: Turid Lismoen

Hva gjør man når man tilbringer en dag eller tre i Hanoi, Vietnams myldrende hovedstad? Utforsker byen, selvfølgelig!

Noe av det første en nykommer til Hanoi biter seg merke i er det overveldende trafikkbildet. Du konstanterer raskt at som fotgjenger befinner du deg på bunnen av næringskjeden, og at du krysser gata med livet som innsats. I de smale gatene i gamlebyen går det som regel bra, for alle mopedene kjemper seg fram i en velkoreografert, sakteflytende strøm, og stopper ofte opp. Det er bare å ta på seg sin mest myndige maske og sno seg mellom kjøretøyene med dødsforakt. De ønsker jo ikke å kjøre på deg! Hanois fem millioner mopeder dominerer bybildet, og er det foretrukne transportmiddel for nær sagt alt. Du ser sykler med hele familier på, matvarer på vei til markedet, møbler, pappesker, planter, ja til og med høner og griser – høyst levende.

Bildetekst: Kan man lage omelett uten å knuse noen egg? Foto: Turid Lismoen

Kan man lage omelett uten å knuse noen egg? Foto: Turid Lismoen

En av de mest innholdsrike opplevelsene du bør prioritere fremfor å bli værende i hotellsenga, er å ta en grytidlig spasertur gjennom Hanois gater. Da er den ellers så overveldende trafikken relativt fraværende, og byen er døsig i ferd med å våkne opp og strekke på seg.

I det sola er i ferd med å komme opp over horisonten og morgenluften fortsatt er frisk og klar, og før dagen har rukket å bli for varm, har hundrevis av byens innbyggere funnet veien ned til Ho Hoan Kiêm – Sverdsjøen – i sentrum av storbyen. I parkområdet rundt denne lille innsjøen møtes gamle og unge for å drive med aktiviteter som eldretrim, tai chi, discodans, badminton, selskapsdans og qigong. Eldre par svinger seg drevne i en elegant tango, og om du føler for å få opp pulsen og strekke ut, er det bare å bli med på linjegymnastikken.

Bildetekst: Ved Ho Hoan Kiêm – Sverdsjøen – møtes gamle og unge for bedrive alt fra eldretrim til discodans. Foto: Turid Lismoen

Ved Ho Hoan Kiêm – Sverdsjøen – møtes gamle og unge for bedrive alt fra eldretrim til discodans. Foto: Turid Lismoen

I helgene er de eller så travle gatene i området rundt Sverdsjøen stengt for biltrafikk, og tusener av innbyggere og salgsboder fyller gatene til bristepunktet.

Når du har tøyd godt ute etter morgengymnastikken, og sulten melder seg, er det på tide med frokost. Da er det ingenting som slår en bolle med rykende varm vietnamesisk nudelsuppe – phở, eller bánh mì, sprø baguetter med saftig kjøtt, sprø og syltede grønnsaker og friske urter.

Bildetekst: Det vietnamesiske kjøkkenet byr på mange godsaker. Foto: Turid Lismoen

Det vietnamesiske kjøkkenet byr på mange godsaker. Foto: Turid Lismoen

De smale og overfylte fortauene i Hanois eldre bydeler fungerer som en forlengelse av de trangbodde og mørke leilighetene til lokalbefolkningen. Her benker de seg på lave plastkrakker rundt små bord og inntar uaffisert dagens måltider midt blant fotgjengere og mopeder.

Etter de lange køene å dømme, er et besøk til landsfaderen Ho Chi Minhs mausoleum en populær utflukt blant Hanois innbyggere. Køen er tilsynelatende endeløs, men det går radig unna, og her er det ikke noe slinger i valsen. Du får streng beskjed om å raska på, vise ærbødighet, og ikke under noen omstendighet ta bilder. I sentrum av det strenge mausoleet, nesten som en farao i pyramiden, ligger Ho Chi Minhs balsamerte legeme. Menneskemengden defiler taust forbi, før du plutselig befinner deg ute i dagslyset igjen.

Bildetekst: Landsfaderen Ho Chi Minhs mausoleum en populær utflukt blant Hanois innbyggere og turister. Foto: Turid Lismoen.

Landsfaderen Ho Chi Minhs mausoleum en populær utflukt blant Hanois innbyggere og turister. Foto: Turid Lismoen.

Etterpå spaserer man over parkområdet og besøker Ho Chi Minhs bolig; et beskjedent, tradisjonelt trehus på påler, og beundrer det overdådige presidentpalasset fra den franske kolonitiden, hvor onkel Ho selv nektet å bo i solidaritet med resten av befolkningen. Underveis tas det bilder av søte unger i sin fineste søndagsstas. Det hele rundes av med et besøk i et buddhisttempel i hjørnet av parken. Her brennes det store mengder falske papirsedler på alteret for hell og lykke, og man ærer sine forfedre.

Om du er sliten i beina etter dagens trasking, er en tur med en cyclo – sykkeltaxi – den behageligste måten å se seg om på i gamlebyen Hoan Kiem. Har du flaks kan sjåføren noen ord engelsk eller fransk og kan peke ut severdigheter underveis. Og igjen må du beundre den smidige måten trafikken tross alt glir på, selv om du nå befinner deg midt i kaoset, og er prisgitt sykkeltaxisjåføren. Disse gutta finner det minste smutthull!

Bildetekst: Sykkeltaxi er den behageligste måten å se seg om på i gamlebyen Hoan Kiem. Foto: Turid Lismoen

Sykkeltaxi er den behageligste måten å se seg om på i gamlebyen Hoan Kiem. Foto: Turid Lismoen

Hanoi er for en førstegangsbesøkende overveldende, lett kaotisk, fargerik og veldig eksotisk. Byen har mye å ta igjen etter vanskelige år, men økonomien er i oppsving, og det er en følelse av travel optimisme overalt.

Når du har fått nok av storbytilværelsen, kan du dra på cruise om bord på en djunke i Halongbuktens vakre skjærgård i Sør-Kinahavet. Større kontrast skal du lete lenge etter!

 

Bildetekst: Halongbukten. Foto: Turid Lismoen

Halongbukten. Foto: Turid Lismoen

Trenger du hotelltips? Sjekk ut Golden Lotus Luxury Hotel i hjertet av Hanoi, ikke langt fra Sverdsjøen.