Når uhellet er ute på reisen

Colina Mar

Du vet den ekle følelsen når du ikke finner lommeboka eller mobilen? Som regel grunnløs, men noen ganger er man uheldig – og ekstra kjipt er det når man er på utenlandsferie. Slik takler du det:

x

· hvis du blir utsatt for lommetyver eller ranet

For å unngå å stå helt på bar bakke hvis lommeboka forsvinner er det lurt å ha med seg mer enn bare ett kort, og du bør oppbevare kortene separat. Legg for eksempel ett av kortene i safen på hotellrommet. De fleste vet at de bør unngå å ha store mengder kontanter på seg, men hva med når du nettopp har vært i minibanken? Gjør det samme som med kortene: unngå å ha alt på et sted. Fordel pengene mellom deg og reisefølget, legg litt i en lomme og litt i vesken. Blir en av dere utsatt for en frekk lommetyv er i alle fall ikke alle pengene borte. Unngå å ta frem alle pengene når du skal betale for noe – så slipper du at alle i nærheten får med seg at du har mye kontanter på deg.

Hvis du oppdager at lommeboka med bankkort og det hele er borte må du sperre bankkortet så fort som mulig. Notér deg nummeret til banken/kortutstederen og ha det med deg på ferien (men ikke legg det i lommeboka!). Det neste du må gjøre er å gå til den lokale politistasjonen og anmelde tyveriet. Det er viktig og en forutsetning for å få erstatning fra forsikringsselskapet hvis du har blitt frastjålet verdisaker. Pass på at du får med deg en kopi av anmeldelsen hjem. Reis aldri uten reiseforsikring!

Blir du frastjålet alle kort og alle kontanter er kanskje det enkleste å be reisefølget om et lite lån til resten av ferien. Reiser du alene kan du kontakte banken og be om at de sender deg nødkontanter eller et nødkort.

Og du, hvis du befinner deg i en situasjon der du trues og blir bedt om å gi fra deg verdisakene dine bør du gjøre akkurat dét. Ikke ta noen sjanser.

VSUSFLOLAU1026

x

· hvis du mister passet

Før du reiser på ferie bør du ta en kopi av fotosiden i passet ditt. Ta en elektronisk kopi og send den til deg selv på e-post, så har du alltid en kopi tilgjengelig dersom uhellet er ute. Du kan naturligvis ikke bruke kopien som et pass eller godkjent ID, men det kan gjøre prosessen enklere hvis passet ditt først forsvinner.

Hvis du mister passet må du melde fra til det lokale politiet og kontakte den norske ambassaden på reisemålet. Der får du som regel et nødpass du kan bruke resten av ferien. Finnes det ikke en ambassade kan du kontakte et konsulat eller Utenriksdepartementet for veiledning.  Vær obs på at det tas et gebyr for utstedelse av nødpass.

Tips! Sørg for å ha kopier av alle viktige dokumenter – særlig reisedokumenter som flybilletter og hotellbekreftelser. Du trenger ikke nødvendigvis papirkopier av alt. Tar du skjermdumper av reisedokumentene på mobilen og har du kopiene lett tilgjengelig, også når du ikke har tilgang til internett.

Concept AYT2012.

x

· hvis du blir syk

Vi kan ikke si det mange nok ganger: sørg for at du har reiseforsikringen i orden før du reiser! Skulle du bli syk og må på sykehuset uten reiseforsikring kan du bli holdt ansvarlig for alle de medisinske utgiftene – og sånne regninger blir vesentlig høyere enn et besøk hos fastlegen her hjemme, for å si det på den måten. I verste fall kan du ende opp med en gjeld du ikke klarer å håndtere. Noen sykehus vil også nekte deg behandling hvis du ikke har gyldig reiseforsikring.

Blir du syk kan du spørre om nærmeste sykehus, klinikk eller lege i hotellresepsjonen. De kan også hjelpe deg å skaffe en taxi eller evt. ambulanse. Det kan være enklere å få hjelp i resepsjonen enn for eksempel i en taxi med en sjåfør som kanskje ikke er altfor stødig i engelsk. Reiser du på charterferie med Ving får du telefonnummeret til en servicetelefon du kan ringe døgnet rundt ved nødstilfeller. I permen som ligger i resepsjonen vil det også stå navn på leger, sykehus e.l. på reisemålet.

x

· hvis bagasjen din er borte

Stort sett fungerer flyplasser som store og velsmurte maskinerier, og bagasjen ender opp der den skal. Men noen ganger kan ting gå skeis, for eksempel hvis du har et raskt flybytte. Og plutselig står du der og speider etter en koffert som aldri dukker opp.

Sørg for å ta godt vare på bagasjelappen du får når du sjekker inn. Hvis kofferten din ikke dukker opp på båndet må du melde den savnet der og da, ikke dra fra flyplassen uten å ha gjort det. Bagasjelappen du fikk når du sjekket inn er gull verdt her – den gjør det mye, mye enklere for personalet å lokalisere kofferten din. Du bør også merke bagasjen din godt med navn og adresse før avreise. Det gjør det enklere å finne den igjen hvis den blir borte, det er mindre sannsynlig at noen andre tar den ved en feiltakelse. Det er kjedelig å “miste” bagasjen, men du kan trøste deg med at den som regel dukker opp etter hvert. Ofte står den igjen på en annen flyplass og sendes med neste mulige fly til riktig destinasjon. Mange flyplasser sørger deretter for at du får bagasjen levert til bostedet ditt så raskt som mulig. En del forsikringsselskaper utbetaler også en sum for å dekke det mest nødvendige når bagasjen forsvinner – sjekk hva som gjelder for din forsikring før du drar.

Tips! Det er ikke kult å stå i ankomsthallen på en liten, sliten flyplass i Asia etter godt over et døgn på reisefot, for så å finne ut at kofferten din ikke ankommer samme kontinent som deg i nærmeste fremtid. Spesielt ikke hvis du går i samme fella som undertegnede og har en håndbagasje som kun – virkelig kun – rommer to bikinitruser og 14 pensumbøker om asiatisk religion. Kort oppsummert – ta deg bryet med å pakke et lite survival kit til håndbagasjen med det mest essensielle: undertøy, en ren genser, litt toalettsaker og saker og ting du vet det kan bli utfordrende å få tak i på reisemålet. Kommer du til hotellet midt på svarte natta er det for eksempel sjeldent fristende å gå gatelangs på jakt etter en tannbørste. Har du den i håndbagasjen kan du i det minste føle deg noenlunde fresh mens du venter på bagasjen.

 

Hva er dine beste tips hvis uhellet er ute?
Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under bildet.

 VSTRBJVGUM1030