Julegavene du ikke finner hjemme

Verdens beste sigarer, rimelige merkevarer, flott kunst og latinamerikansk musikk. Aruba og Cuba byr på spennende shopping for deg som er på utkikk etter noe utenom det vanlige.

···

Aruba: Rimelige gullsmeder, merkeklær og deilig aloe vera

Selv om Aruba er en relativt liten øy har du mye å velge på shoppingfronten. I Oranjestad finnes det en hel del butikker og noen shoppingsenter som selger smykker, klær, parfymer, elektronikk, suvenirer, delikatesser etc. Prisnivået er mer eller mindre som hjemme og de fleste butikkene og sentrene holder høy standard. Når det er sagt kan du finne langt billigere merkeklær her enn i Norge. Du finner velkjente merker som Mango, Ralph Lauren, Gant etc.

På Aruba er det utallige gullsmeder og prisnivået er langt lavere enn hjemme. Skal du kjøpe smykker, gå til en av de mer kjente gullsmedene i Oranjestad. Hør med en av Vings reiseledere for tips.

Aruba er også kjent for sin aloe vera. På øya finnes det en fremragende fabrikk, Aloe Vera Factory, der man fremstiller diverse hud- og hårpleieprodukter for hånd. Her kan du kjøpe solkremer med faktor, after sun, lotion, sjampo etc. til veldig gode priser. Det er også mulig å delta på en guidet tur i fabrikken der man får høre mer om aloe veraens historie på øya.

Planlegger du en ferietur til Aruba så sørg for å sette av minst én dag til shopping. I tillegg til å glede deg over rimelige og flotte shoppingfunn, er det umulig å ikke bli i godt humør av å vandre langs de sukkertøyfargede husene inne i Oranjestad.

Shopping på Cuba: Rom, sigarer og kunst

Cuba har et godt utvalg av sigarer, rom og lokalt håndverk. Men dersom du er lysten på en tradisjonell shoppingutflukt med tråling av butikker etter moteriktige klær, fine sko og andre godbiter på programmet, vil du nok bli skuffet på Cuba. Når sant skal sies er utvalget her, av historiske og politiske årsaker, heller begrenset. Når det er sagt, den som leter skal finne, og til syvende og sist kommer alt an på øyet som ser og hva du er på jakt etter.

Sigarer

En eske sigarer med de fineste merkene koster en fjerdedel av det de ville kostet hjemme. Cohiba, Romeo y Julieta og Montechristo er kjente merker. En sigar skal være så fersk som mulig og derfor får du dem best i Havanna, der omsetningen er stor. Så enkelt er det.

Kubanske sigarer er verdensberømte og er uten tvil blant de aller beste som finnes. Det tar tid å produsere en god sigar, og det er fermenteringen som er avgjørende for sluttresultatet. De fleste gode sigarene er dobbelt fermenterte, mens flaggskipet “Cohiba” fermenteres hele tre ganger. Vær oppmerksom på at det finnes mange falske sigarer på markedet, så hvis du vil være sikker på at du kjøper god kvalitet, gå til en skikkelig butikk.

OBS! Du kan kun ta med deg 23 enkle sigarer ut av landet uten et såkalt “proof of purchase”. Mer enn 50 sigarer skal ligge i en forseglet boks med regjeringens segl og man må også fremlegge et “proof of purchase” ved avreise.

Rom

Det er finnes 33 ulike rommerker og over 20 ulike destillerier på Cuba. Blant dem finner man kjente merker som Havana Club, Caribbean Club, Mulata, Santiago og Caney, for å nevne noen. Kubansk rom finnes i flere årganger. Den yngste, hvite rommen brukes gjerne i drinker, som Cuba libre og cocktails. De vanligste deretter er 3, 5 og 7 år gamle, samt “gran reservan”, som er ca. 6 år. Disse drikker man gjerne rent eller med is. Det finnes dessuten noen spesialvarianter, blant annet en 17 år gammel rom i flaske av italiensk Murano-is, som koster den nette sum av 1700 pesos pr. flaske.

Bilder og malerier

Det er mye flott kunst å få kjøpt på Cuba. I de gamle delene av Havanna kan man kjøpe fargerik kunst på torget ved katedralen, her finner man også det største utvalget av håndverk. Dersom du deltar på vår rundreise på Cuba, vil du også kunne oppsøke noen av Trindads mange kunstutsalg. Hvis du kjøper et bilde i en butikk eller på et marked, skal du se etter et offisielt stempel på baksiden som garanterer dets autensitet. Avhengig av hvor du handler, så kan du ofte prute på prisen når det gjelder bilder og håndverk. Et såkalt “proof of purchase” skal fremvises ved avreise og det anbefales at du tar med deg bilderullen i håndbagasjen.

Uansett om du legger turen til Aruba eller Cuba, sørg for å holde av litt plass i kofferten til det du vil handle med deg hjem. Sjansen er nemlig stor for at du vil finne noe du liker.

 

Kategorier