Forfatter Dag Hoels beste Cuba-tips

Ønsker du å oppleve den særegne stemningen Cuba er så kjent for, bør du ta turen hit før det er for sent.

Etter et halvt århundre med fiendtlighet mellom Cuba og USA har forholdet sakte men sikkert begynt å mykne.

Siden 1961 har det vært isfront mellom de to landene, men i fjor ble det satt igang en etterlengtet fredsprosess. Dette har blant annet ført til at ambassadene er gjenåpnet åpnet i begges hovedsteder. Cubanerne kan etter all sannsynlighet vente seg bedre økonomi, høyere levestandard og større import av varer fremover, som følge av disse store endringene.

På Cuba får en følelsen av at tiden har stått stille. I Havana ser du slitte, amerikanske dollarglis fra 50-tallet, vakre, falmede bygninger fra kolonitiden og trange smug som ender i fine, gamle torg. Overalt kan du høre rytmene av mambo, cha-cha og heftig salsa. I tillegg byr herlige Varadero på mil etter mil med brede og gnistrende vakre, hvite korallstrender.

Les forfatter Dag Hoels beste Cuba-tips:

Foto-Schrøder

Hvem: Dag Hoel er forfatter og filmprodusent. Han har skrevet boka “Dette er Cuba – alt annet er løgn!” sammen med Vegard Bye. Han er 52 år, og har reist til og fra Cuba i mer enn 20 år.
Favorittsted: Gata El paseo del Prado i Havanna. Gå dit en dag det er marked.

Eldre, amerikanske biler er et vanlig syn på Cuba.

1. Sitt i en stol 

Når du kommer til Havana, møter du en by du vil huske for alltid. Storbyer har det med å ligne hverandre. Havana ligner ikke noen annen by, og å være der er en unik stemning og følelse. Finn deg en café med bord i skyggen. Sitt rolig i en stol, ta fram sigaren, og ta inn over deg at du befinner deg på et av verdens mest myteomspunnede steder.

VSCUHAV1018

Havana.

2. Hemingway

Ernest Hemingway bodde deler av livet i Havanna. Ta med deg romanen “Den gamle mannen og havet”, som utspiller seg i Havanna og på havet utenfor byen, (alternativt en annen av hans romaner), og besøk hans hjem Finca Vigia. Hold godt rundt boka mens du besøker stedet den ble skrevet, og hvor nobelprismedaljen hang på veggen, inntil han ga den bort til Cubas skytshelgen.

VSCUHAV1085

3. Viñales

Reis til den vakre dalen Viñales, i området hvor verdens beste tobakk blir dyrket. Kjøp en stråhatt og gå ut på markene. Selv den argeste tobakkshater blir mildere stemt av å oppleve bøndenes arbeid med plantene som, når magebeltet har kommet på, koster flere hundre kroner per stykk.

GECU0001001

Vinãles.

4. Che Guevara

Besøk Che Guevaras mausoleum i Santa Clara. Jeg har kritiske innvendinger mot Che Guevaras liv og virke, men hans status er urokkelig. Verdens mest elskede og hatede idealist lever i cubanernes minne – og i alle fattige latinamerikaneres minne.

dag2, che guavara

Fra mausoleet til Che Guevara.

5. Baracoa

Baracoa er en sliten landsby øst på Cuba. Her møter du det virkelige Cuba – bortenfor all forestillelse. Kristoffer Columbus gikk i land her og ga startskuddet for koloniseringen av Amerika. Nordmannen Otto Schjelderup startet et norsk koloniseringseventyr her i 1905. Det er svalende å bade i elva Toa utenfor byen.

SDCU0001007

Sigaren og mojitoens hjemland.