The Cronut – halvt donut, halvt croissant, og usannsynlig populær. Originalen får du kun på ett bakeri i New York, og de blir utsolgt hver. eneste. dag. Vi har smakt, og det bør du også!
Hver morgen klokken 10 summer det av forventing utenfor lille Dominique Ansel Bakery i 189 Spring Street. Køen strekker seg fra det gule skiltet ved døren og et stykke nedover gaten. Bakeriet har allerede åpnet, men cronuts får du ikke kjøpt før kl. 10 – og skal du kapre en av de kaloritunge herlighetene må du pent stå i kø og krysse fingrene for at de ikke blir utsolgt før det er din tur. Med mindre du gjør som oss, forhåndsbestiller på nett og går rett til glassdisken med ferdigpakkede bestillinger.
![cronut 1](https://blogg.ving.no/wp-content/uploads/2015/11/cronut-1.jpg)
Forhåndsbestiller du på nett slipper du den lengste køen – og du er sikker på at du får smake på den sagnsomsuste cronuten før den blir utsolgt.
Når forhåndssalget åpner kan du bestille (maks seks) cronuts for bestemte datoer noen uker frem i tid. Du velger dato og klokkeslett for henting, og betaler med PayPal. Hvis du ikke allerede har en PayPal-konto bør du opprette dette før du forsøker å forhåndsbestille. Så snart salget åpner blir det et massivt trykk på nettsiden, og ikke bli overrasket hvis den kræsjer en gang eller fire i løpet av bestillingen. Sitt klar når salget åpner. Ikke gi opp, bare prøv igjen. Forhåndssalgene skjer på mandager og starter 17.00 norsk tid – New York ligger 6 timer etter oss (vintertid).
Forhåndssalget finner du HER.
… og ikke minst, reisen til New York finner du HER!
![cronut 2](https://blogg.ving.no/wp-content/uploads/2015/11/cronut-2.jpg)
Dominique Ansel Bakery etter det verste cronut-rushet.
Hvordan smaker cronuts?
Cronuts får du bare med månedens smak, i alle fall hos Dominique Ansel. Tidligere har disse bestått av blant annet Toffee Coffee Cronut: en herlig miks av espressokrem, toffee-ganache og salt karamellknekk, og mer kuriøse varianter som Sweet Potato Crème Pâtissière – cronut med søtpotet! I desember pleier smaken som seg hør og bør å være mer juleinspirert: pekkerkake, melkesjokolade, pære og kanelsukker.
Tips! Du kan selvfølgelig sjekke hva som er månedens smak på bakeriets nettside.
![cronut 3](https://blogg.ving.no/wp-content/uploads/2015/11/cronut-3.jpg)
Det tar opptil tre dager (!) å bake en cronut. Antall kalorier pr. cronut vil du ikke vite, stol på oss.