Slik spiser du trygt i ferien

Språkbarrierer og usikkerhet kan gjøre spennende matopplevelser utenlands bekymringsfullt, og særlig hvis du er allergisk. Velg et hotell med egen matrådgiver – så slipper du å bekymre deg!

 

Spis trygt på hotellet

På flere Sunwing Family Resorts og Ocean Beach Club finnes det egne matambassadører som har spesialisert seg innen matintoleranse og som jobber for å skape trygghet for deg med allergi og/eller intoleranse. Amassadørene fungerer som rådgivere du kan kontakte både før og under ferien, og på hotellene er både kokker og servitører en del av et kunnskapsrikt team.

I restaurantene er alle menyer og bufféer er merket med symboler som tydelig viser hvilke retter som passer for for eksempel glutenintolerante, laktoseintolerante og nøtteallergikere. Enkelte retter lages i en adskilt del av kjøkkenet for å unngå kontakt med allergener.

Les om matambassadøren på Tenerife her

VSESPMI1459

Hotellene med matambassadører finner du på Gran Canaria (Sunwing Arguineguín Seafront og Ocean Beach Club), Tenerife, Tyrkia (Side East Beach), Kreta, Rhodos,Kypros og Mallorca (Alcudia Beach og Cala Bona Beach).

Det finnes også gluten- og laktosefrie varer i hotellets Mini Market (på Sunwing). På noen av hotellene, blant annet på Sunwing Fãnabé Beach på Tenerife, holdes det informasjonsmøte hver dag. Der kan alle stille spørsmål om maten og ambassadørenes arbeid.

Sunwing Resort Fanabe

Har du lyst til å kontakte en matamassadør? Da sender du bare e-post til det aktuelle hotellet (e-posten må skrives på engelsk). E-postadresser finner du på hotellets nettside under fanen Mat og drikke.

 

Utenfor hotellet

Skal du til et land hvor engelsk ikke er dagligdags på restaurantene kan det være lurt å få hjelp av noen som snakker språket (og godt engelsk) til å skrive en lapp der det står at du er allergisk og mot hvilke matvarer – på landets offisielle språk. Ta med deg denne lappen og vis den til servitøren på restaurantene.

Visste du at det finnes egne apper til mobilen, spesiallaget for matallergikere? Den norske appen CheckContent lar deg huke av hvilke ingrediensene du ikke tåler, og så forteller den deg om du trygt kan spise produktet eller ikke. Alt du trenger å gjøre er å scanne matvarens strekkode med mobilen. Det finnes flere lignende apper der ute og leter du litt finner du kanskje en som passer for akkurat deg og landet du skal besøke.

 

Spis trygt på flyet

Flere flyselskaper tilbyr spesialmat om bord, og flyr du med Vings flyselskap Thomas Cook Airlines har du flere valgmuligheter når det gjelder maten om bord:

– Glutenfri mat
– Gluten- og laktosefri mat
– Laktosefri mat
– Mat uten egg/soya/nøtter
– Diabetikermat
– Vegetarmat

Husk at spesialmenyer ofte må bestilles i forveien. Reiser du med Thomas Cook Airlines må spesialmat bestilles senest 2 dager før avreise.

VS00MISC1435

 

Andre gode tips

  • Hos Norges Cøliakiforbund finner du enkle tekster som kan være nyttige å ta med på spisesteder i utlandet.
  • Firmaet AllergiMat tilbyr mat som egner seg godt til å ta med på reisen.
  • Cøliakiforeninger i hvert enkelt land kan gi råd om hvor du kan få tak i glutenfrie produkter i det landet du vil besøke.

 

Del gjerne din beste (eller kanskje verste?) matopplevelse på ferie i kommentarfeltet nedenfor!