Ta med barna på storbyferie

Kvier du deg for å ta med barna på storbyferie? Det er fort gjort å glemme at mange storbyer faktisk er ganske barnevennlige, og at en tur dit kan være en fin opplevelse for både store og små.

Vibeke og datteren Siena i Roma

– En av våre nærmeste storbyer, København, er veldig barnevennlig. Her er det mange gågater, og som vi alle vet, det er flatt – og dermed trenger man ikke å slite seg ut på vogndytting, sier Vibeke Montero, reisejournalist og reiseblogger på bortebest.no.

Vibeke har reist mye med egne barn, blant annet til steder som Cuba, Roma, Paris og Marokko.

– Datteren min forelsket seg helt i Paris. Hun hadde gledet seg til å si “merci beaucoup” på forhånd, men da vi var der, sviktet motet henne. Helt til jeg tok henne på fersken på Pont Saint-Louis da hun hvisket merci beaucoup til ravnene der. Det var tørrtreningen før hun slo seg løs på restaurant.

 

Glem detaljstyringen …

Vibeke tror mange foreldre har et behov for å planlegge for alle eventualiteter.

– Det er bortkastet energi, for når man reiser med barn er det nettopp evnen til å være fleksibel som er gull verdt. La barnet få ta styringen innimellom, og la dem få vise deg sitt Paris, Roma eller London. Kanskje lærer du noe av dem!

Vibeke anbefaler også å forberede barna på destinasjonen med historier, filmer og bøker som engasjerer dem selv før de har kommet frem. Det finnes blant annet aktivitetsbøker om storbyer som New York. Storbyene er nemlig ikke bare for de voksne, det er mer enn nok å finne på for den yngre garde også.

I storbyene finner du nesten alltid lekre parkanlegg der barna kan løpe, leke, huske og kanskje leke med lokale barn. Tar dere en piknik i parken kan barna som kanskje er lei av å sitte stille slippe nettopp det, sier Vibeke.

 

FØLG BARNAS TEMPO: Senk ambisjonsnivået og sett av godt med tid til små pauser underveis.

Svein Erik Bjørheim, ansvarlig for Vings ruteflyavdeling, er enig i at storbyene har mye å by på for de små besøkende.

Svein Erik Bjørheim i Ving

– I London har du alt fra barnevennlige musikaler som Charlie og sjokoladefabrikken og Aladdin til naturhistorisk museum med sitt eget dinosaurgalleri. New York har flere dyreparker, blant annet sjarmerende Central Park Zoo og kjempestore Bronx Zoo, og et akvarium nede på strandpromenaden på Coney Island som kan være til glede og underholdning for både store og små, sier Bjørheim.

Og hvis du vurderer Paris kan det være greit å vite at det bare tar 40 minutter med toget derfra til et av barnas ubestridte paradis – Disneyland Paris. Kombinerer dere byen med parken får dere det beste av to verdener. En annen fordel med å besøke storbyene rundt om i verden er at alt er lett tilgjengelig, så det er ingen grunn til panikk hvis du glemmer bleier eller caps.

– Det viktigste er rett og slett å ha med seg er en god trille eller vogn som kan forsere brostein og fortauskanter, understreker Vibeke.

 

… men vær realistisk

En vanlig bekymring for reisende med barn i vogn er trafikken, hvordan man skal komme seg rundt omkring og hvordan man skal takle stresset.

– Jeg tror det er viktig å være realistisk når man reiser med barn, uansett destinasjon. Ja, det kan bli litt masete innimellom, men hvis man klarer å roe ned tempoet og legge inn pauser der barna får oppdage på egne premisser, så går det greit, sier Vibeke.

– Mye trafikk med tilhørende eksos i vognhøyde kan være plagsomt i storbyene lenger ned på kontinentet. Da gjelder det å finne de mindre gatene og kanskje heller fokusere på et nabolag av gangen fremfor å skulle krysse byen på kryss og tvers. Sakte fart er nøkkelen til en vellykket storbyferie med barn, avslutter hun.

LES OGSÅ: Slik gjør du flyreisen med barn til en lek

BARNAS STORBY: New York er hektisk, men morsomt – spesielt for de litt eldre barna.

 

Aktivitetstips for barnefamilier:

London

– Se en av Londons musikaler som passer for barnefamilier, for eksempel Charlie og sjokoladefabrikken, Lion King eller Aladdin.
– Naturhistorisk museum.
– Londons nyeste attraksjon for barn: «Shreks Adventure».

New York

– Bronx Zoo
– Luna Park
– Empire State Building

Barcelona

– Omvisning på FC Barcelona sin hjemmebane Camp Nou
– Barcelona Aquarium – ett av Europas største akvarier
– Port Aventura World (én time fra Barcelona)

 

Hva er dine beste storbytips? Del og diskuter i kommentarfeltet nederst på siden ⇓

Vi gjør oppmerksom på at dette blogginnlegget først ble publisert i 2016 og at deler av innholdet kan ha endret seg.