Spørsmål og svar om Cuba

Mange lurer på hvordan det er å være på ferie på Cuba, og i desember lot vi dere stille alle spørsmålene deres til vår Cuba-ekspert Monica Wlasny. Her får du svarene!

Hvilken valuta brukes? I reisehåndbøker og flere steder på internett står det at man må ha amerikanske dollar, men så finner vi annen informasjon som sier at man må ha med euro. Kan man bruke begge?

Jeg anbefaler å ta med Euro til Cuba. Jeg brukte bare Euro i oktober/november og det fungerte veldig bra. Euro veksles enkelt til CUC, som er den valutaen som brukes av turister på Cuba. Amerikanske dollar, Diners og AMEX godtas ikke overalt. Det finnes noen minibanker i større byer og man kan også ta ut penger med kort på vekslingskontorene, men vær obs på at de tar ca. 11 %  i vekslingsgebyr.

Bør vi bestille leiebil på forhånd, eller gjør man det enklest der?

Ving tilbyr ikke leiebil på Cuba, så dette må du ordne på egen hånd. Du kan selvsagt kontakte utleieselskaper og leie før du reiser. Det skal heller ikke være noe problem å leie der. Standarden på veiene er varierende og det er litt dårlig skilting, men det går fint å kjøre rundt.

Hva er det beste med Cuba? Hvilke tre ting, utenom det åpenbare, anbefaler du å gjøre?

Det som gjorde størst inntrykk på meg er folkene, deres åpenhet og musikken. De fleste har ikke mye penger eller materielle goder i livet, men er allikevel, blide, omtenksomme og byr på seg selv. Alle de gamle og flotte amerikanske bilene gjør selvsagt også et inntrykk. Utenom det helt åpenbare vil jeg anbefale å bo en natt på en casa particular – et privat rom hjemme hos noen.  Dans når de danser og la dem fortelle om dagliglivet på Cuba.

Lurer litt på hvordan det er med korrupsjon og prostitusjon. En venn av meg var på Cuba for ca. 15 år siden med kjæresten sin. Damene kastet seg over ham, og de måtte betale ekstra både her og der for å få service eller hjelp. Hans historie og erfaring har gjort at jeg ikke engang har på tenkt på Cuba som et aktuelt feriemål.

Korrupsjon og prostitusjon finnes, og noen opplever nok dette i større grad enn andre. Det kommer imidlertid veldig an på hvor du ferdes og hva du oppsøker. Mye har nok også forandret seg på 15 år. Jeg har ikke opplevd noe særlig av dette, og ingen jeg kjenner som har besøkt Cuba har heller hatt problemer med dette. Jeg vet at det noen steder er det vanlig å tipse litt for å få service, men jeg opplever ikke dette som noe stort problem. Jeg vil anbefale dere å vurdere Cuba for en ferie i fremtiden, for det er absolutt et land det er verdt å besøke!

Hvordan er det med kriminalitet på Cuba? Hørt mange rykter om den, men har aldri vært der selv?

Kriminalitet finnes selvsagt overalt – også på Cuba. Når det er sagt mener jeg ikke at Cuba er noe mer belastet enn andre steder. Uansett hvor du befinner deg vil jeg anbefale å bruke sunn fornuft, og ikke å oppsøke utsatte områder. Det vil si at du for eksempel ikke bør ferdes gatelangs om natten med kamera rundt halsen og lommeboken full av penger. En del tiggere finnes, men disse er ikke farlige. De ønsker bare en peso, litt såpe eller en kulepenn.

Hvordan er det å dra med små barn til Cuba? Har en på snart ett år.

Jeg ser ingen grunn til å ikke ta med små barn til Cuba. Det er jo en litt lengre flyreise enn til våre reisemål i Europa, men Cuba som destinasjon er også tilrettelagt for barnefamilier. Spesielt Varadero er å anbefale. De har store hotellanlegg med alt man trenger for en vellykket ferie. Jeg har selv en sønn på 2.5 år, og tar gjerne med meg han til Cuba.

 

Kategorier