Smaken av Hellas – moussaka

Aubergine

Moussaka er basert på auberginer, men det sies at det finnes like mange måter og lage den på som det finnes kjøkken i Hellas, så denne retten kan du leke deg med.

Visste du forresten at opprinnelsen til den greske moussakaen er uviss, men det spekuleres i om retten er en avart av en arabisk rett ved navn musakhkhan, som kan oversettes til ”noe som er oppvarmet”.

Slik lager du gresk moussaka

4 porsjoner

Ingredienser:

1-2 auberginer eller 6 poteter i skiver

Til kjøttsausen:

1 stor løk,hakket
2 fedd hvitløk, hakket
500 g karbonadedeig eller grovmalt lammekjøtt
3 tomater hakket
3 ss tomatpure
2 ts oregano
2 ts kanel
1 ts salt
½ ts pepper
Smør, olje eller margarin til steking

Til den hvite sausen:

3 ss margarin (eller lignende)
2 ss hvetemel
4 dl melk
2-3 egg
1-2 dl ost, revet
½ ts salt
1 krm pepper
½ ts muskat, revet
4 ss parmesanost, revet

Slik gjør du:

1) Del auberginen i tykke skiver og ha godt med salt på
2) Legg skivene til tørk i ½ time i et dørslag eller lignende, slik at saltet får trukket ut fuktighet og bitterstoffer
3) Skyll aubergineskviene og klapp dem tørre med husholdningspapir
4) Stek auberginskivene gylne før du legger dem over i en ildfast form

Kjøttsaus:

1) Fres finhakket løk og hvitløk blankt i en stor stekepanne eller tykkbunnet kasserolle
2) Ha i karbonadedeigen eller lammekjøttdeigen og brun den sammen med løken
3) Bruk en gaffel til å dele opp kjøttet slik at det blir finkornet
4) Ha i tomater, tomatpure og krydder, kok opp og la småkoke i ca 10 minutter
5) Smak til med krydder før du fordeler kjøttsausen over auberginskivene i den ildfaste formen

Hvit saus:

1) Smelt smør eller margarin i en kjele og tilsett hvetemel. Rør godt og la det surre et par minutter på middels varme.
2) Tilsett melken litt og litt mens du rører kraftig (slik at du ikke får klumper) Tips! Varm melken først – da blir den lettere å røre inn.
3) Kok opp og la småkoke i fem minutter. Smak til med krydder.
4) Ta sausen av varmen og rør inn osten først, de sammenvispede eggene tilsettes til slutt.
5) Fordel sausen i fatet og dryss over parmesan

Stek moussakaen i ovn ved 180 grader i ca 45 minutter.

Server med en gresk salat og tzatziki.

Tips! Hvis du ikke er glad i aubergine kan du erstatte de med poteter, evt. halvparten av hver.

 

Slik lager du gresk salat

Slik lager du tzatziki