Stadig flere kaster fordommene over bord

Foto: Marianne Haga Kinder.

Foto: Marianne Haga Kinder.

Cruiseskipet Allure of the Seas er så stort at det føles som om du er i en liten by. – Du glemmer nesten at du er på et skip, sier Marianne Haga Kinder.

Sammen med datteren Mathea var hun på cruise for første gang i sommer.

– Hun storkoste seg i surfesimulatoren og i karusellen om bord, forteller Haga Kinder (45).

Sammen med mannen Pål (41) og datteren Mathea (10) cruiset familien i Karibia. Turen gikk til Bahamas, St. Thomas, St. Kitts og Nevis med Allure of the Seas, et av verdens største cruiseskip.

– Vi reiste sammen med flere venner og var 14 voksne og seks barn til sammen, og alle trivdes om bord. Det var en perfekt familieferie.

 

Tonje Løkaas Fossum, kommunikasjonsdirektør i Ving, har samme positive erfaring fra familiens Karibia-cruise med Allure for to år siden.

– Vi reiste da barna var 11 og 14 år, og de stortrivdes med alle aktivitetene om bord. Jeg må nok ærlig innrømme at vi tenkte at dette kunne bli for stort og at det ville bli for mange mennesker før vi reiste, men det var ikke ofte vi hadde den følelsen da vi var om bord.

SOM EN LITEN BY: De største cruiseskipene er delt inn i bydeler og har karuseller, parker, restauranter, butikker og barer. Foto: Len Kongerud

SOM EN LITEN BY: De største cruiseskipene er delt inn i bydeler og har karuseller, parker, restauranter, butikker og barer. Foto: Len Kongerud

Hvem passer cruise for?

Bente Borvik jobber som Senior Key Account Manager i Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) og forteller at cruisetilbudet har endret seg vesentlig de siste årene. Det er ikke lenger bare pensjonister som søker ferie på havet, for snittalderen blant cruisepassasjerer er faktisk 38 år, sier hun.

– Før var cruiserutene lengre enn i dag. Turen varte i minst to uker, skipene var små og det hele var ganske dyrt. Da begrenset det seg automatisk hvem som kunne reise.

LES OGSÅ: Syv gode grunner til å dra på cruise

– Vi ser at cruise dukker opp som et feriealternativ for stadig flere, mener Løkaas Fossum. Hun forteller at Ving har doblet cruisesalget årlig siden de startet å selge cruisepakker i 2014.

– Pakkene inkluderer både fly, hotellovernattinger og selve cruiset. At det er enkelt å bestille alt på et sted har nok også hatt mye å si for etterspørselen hos oss, tror hun.

Har du lest denne? Slik er det om bord på verdens største cruiseskip

SURF’S UP: Cruise passer for alle aldersgrupper. Mathea (10) storkoste seg i surfesimulatoren på Allure of the Seas. Foto: Marianne Haga Kinder.

SURF’S UP: Cruise passer for alle aldersgrupper. Mathea (10) storkoste seg i surfesimulatoren på Allure of the Seas. Foto: Marianne Haga Kinder.

Spekkhoggere og havskilpadder

Familien Haga Kinder brukte tiden om bord til å få med seg mest mulig av underholdningstilbudet.

– Vi syntes showene var så bra at vi prøvde å få med oss alle. Vi så stupeshowet i skipets Aqua Theater, musikalen Mamma Mia og Blue Planet, en forestilling med sang, akrobatikk og dans inspirert av naturelementene. Og skøyteshowet, da, forteller Marianne. For innendørs skøytebane finner du naturligvis om bord.

– Vi var i land på alle stoppene, men Bahamas var helt spesielt. Der svømte spekkhoggerne langs cruiseskipet før de la til kai, og strendene må ha vært de vakreste jeg har sett i hele mitt liv. Vi svømte med havskilpadder og fisk i alle regnbuens farger. En uforglemmelig opplevelse, minnes Marianne.

mhk-bahamas-havskilpadde

EVENTYRLIG SVØMMETUR: På Bahamas kan du legge på svøm sammen med havskilpadder. Foto: Marianne Haga Kinder

En smakebit av hele verden

Ifølge Bente er en cruiseferie litt som å reise rundt uten styret med nye hotellinnsjekkinger underveis – hotellrommet er med deg hele veien. Du kan rett og slett se verden uten å løfte en finger. I tillegg har du alltid kort vei til alt fra biffrestauranter til det italienske kjøkken.

– Med et tjuetalls spisesteder var det aldri noe problem å finne noe som falt i smak. Det er restauranter for alle om bord, og vi spiste faktisk den beste sushien jeg har smakt på restauranten Izumi, forteller Haga Kinder.

SMAKSREISE: På noen av de største skipene kan du spise alt fra amerikansk burger til argentinsk biff – eller hva med en tur innom Jamie Oliver’s restaurant? Foto: Len Kongerud.

SMAKSREISE: På noen av de største skipene kan du spise alt fra amerikansk burger til argentinsk biff – eller hva med en tur innom Jamie Oliver’s restaurant? Foto: Len Kongerud.

Billigere enn du tror

Mange avfeier automatisk cruise som dyrt, uten å undersøke saken nærmere. For når du reiser rundt i Karibia med et lekkert hotellrom, restauranter i fleng og flust av spennende aktivitetstilbud, da må det vel koste skjorta?

– Du kan si at det koster i snitt 900,- pr. person pr. døgn om bord, og da har du helpensjon inkludert. Du kan også få roomservice nesten hele døgnet. Det er mye billigere enn å bo på hotell av samme standard, mener Bente Borvik.

– Å reise utenfor høysesong kan være en økonomisk god løsning. Vår og høst er prisene på sitt laveste, ifølge Løkaas Fossum.

LES OGSÅ: Slik sparer du penger på cruise

 

Slik velger du riktig

Med stadig mer å velge mellom i cruiseverdenen kommer den uunngåelige valgfriheten og bekymringen for å velge «feil».

Borvik understreker at de større skipene passer for de fleste, men at det finnes en tommelfingerregel når det gjelder valg av skip.

– Jo større skip, desto lavere snittalder, og jo kortere cruiseruter, desto lavere snittalder. Så er det snakk om et langvarig cruise med et lite skip, så kan du forvente deg en relativt høy snittalder.

– Mitt tips er å velge lugar med balkong, supplerer Tonje Løkaas Fossum.

– Det er mange forskjellige størrelse og type lugar å velge mellom. Vi hadde ikke så stor lugar, men satte virkelig pris på utvendig balkong! Stor og god nok for oss fire med bord og fire stoler. Med nydelige temperaturer, fantastisk utsikt og herlige horisonter å hvile øynene på ble denne flittig brukt.

Hvor går ditt drømmecruise?

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget ble publisert først i 2016 og kan inneholde utdatert informasjon.