Velg riktig reisemål i Thailand

topp-thailand

Hva slags ferie du vil ha avhenger gjerne av hvem du reiser sammen med. Med barn, med venner, med kjæresten – den samme turen passer ikke for alle. Heldigvis har Thailand noe for enhver smak, og her får du oversikten som hjelper deg å velge rett.

 

KHAO LAK & PHUKET
For deg som reiser med barn

– Kop khun kha!, sier Selma Larsen-Vonstett (4) stolt mens hun presser håndflatene sammen og bøyer hodet for høflig å si takk for seg på thai. Rundt henne står en håndfull servitører og stryker henne gjennom håret mens de smiler og ler. Det er lett å føle seg velkommen i Thailand, og spesielt når du reiser med barn.

paraplydrinker

Noah (1) og Selma (4) drikker appelsinjuice som er pyntet etter alle kunstens regler med orkideer, lime og sugerør.

– Minstemann var bare halvannet år da vi tok med oss barna til Thailand første gang, og siden har vi reist tilbake så ofte vi kan. Vi har feiret jul under palmene flere ganger og besøkt alt fra Khao Lak i nord til Koh Mook i sør, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett.

Favorittstedet synes hun det er umulig å plukke ut. Er det barfotparadiset Koh Mook? Bohemaktige Koh Lanta, det lekre strandhotellet i Ao Nang eller de enkle bungalowene på Phi Phi? Er det nydelige Koh Yao Noi, familiehotellene utenfor Phuket eller langstrakte, rolige Khao Lak?

– Alle steder har sin sjarm og sitt særpreg, så her er det opp til deg selv å velge ut fra tidligere reiseerfaring, ønsker og behov, mener hun.

kokkekurs

KOKKEKURS: Selma (4) er med på matlagingskurs hos Time for lime på Koh Lanta.

Hvis det er første gang du skal til Thailand med barn så anbefaler hun imidlertid at du flyr med Thomas Cooks direktefly fra Oslo til Phuket.

– Det er deilig å slippe mellomlandinger og flybytter, både for små og store. Jeg ville startet ferien med en drøy times busstur nordover til Khao Lak. Her ligger hotellene som perler på snor langs den milelange stranden og sentrum er mindre hektisk enn på Phuket-halvøya.

Hotellforslag: X10 Khao Lak Resort

Hvis dere klarer å løsrive dere fra basseng og strand så anbefaler Larsen-Vonstett å bli med på en utflukt til de nydelige Similan-øyene. Turen tar omtrent en time med speedbåt.

Les mer om utfluktene våre her

Etter en uke i rolige Khao Lak kan dere vende snutene sørøver til Phuket og øyas beste familiehotell: Sunwing Family Resorts.

– På Sunwing er rett og slett alt tilrettelagt for at hele familien skal få en så vellykket ferie som mulig, tipser Elisabeth. Du kan velge mellom to Sunwing-hotell på Phuket: ett på Bangtao Beach, og et på Kamala Beach. Her ligger opplevelsene og venter rett utenfor hotelldøra, enten dere vil på en dagsutflukt til Phi Phi-øyene, båttur i Phang Nga-bukten eller vil kjenne litt på atmosfæren i Patong eller Phuket by.

LES OGSÅ: Derfor er Sunwing familienes favoritthotell

 

RAILEY BEACH & PHI PHI ISLANDS & KOH LANTA & KOH NGAI
For eventyrerne

– Er du av den mer eventyrlystne typen er øyhopping i Thailand et godt alternativ, mener Larsen-Vonstett. Den thailandske skjærgården er nemlig tettpakket med herlige øyer, og du kan bryne deg på fjellklatring på Railey Beach, snork(l)e på Phi Phi – eller dra på oppdagelsesferd under havoverflaten på Koh Rok med sitt krystallklare vann og klovnefisker. Eller kanskje du vil leie moped og utforske feriefavoritten Koh Lanta?

oyhopping

Med longtailbåt er det lett å forflytte seg fra den ene paradisøya til den andre. Selma har byttet ut vinterdressen med sarong.

– Hvis du legger turen innom Koh Lanta bør du også sette av tid til et besøk på restauranten Lazy Days på Relax Beach, anbefaler Lén Kongerud. Hun jobber som tekstforfatter i Ving og besøkte øya med samboeren. Tipset fikk samboeren fra en bekjent som nettopp hadde reist rundt i Asia.

– Hun fortalte oss ikke så mye utover at maten var verdt turen, og en kveld bestemte vi oss for å prøve, forteller Lén. Da tuk tuk-sjåføren svingte av hovedveien, kjørte forbi et par jorder og inn på en liten grusvei uten gatebelysning og stoppet, da var hun sikker på at han måtte ha misforstått.

– Vi spurte flere ganger om han var sikker på at dette var riktig sted, og han nikket gjentatte ganger og pekte mot en åpning i muren i enden av grusplassen vi sto på. Vi betalte og lot ham kjøre sin vei, og etter noen usikre minutter med vandring i mørket fant vi restauranten, sier Lén. Restauranten viste seg å være en del av et bungalowområde helt nede på stranden, noe som forklarte den merkelige beliggenheten.

– Da vi fikk menyen skjønte vi greia. Side opp og side ned med fristende retter. Ceviche av kamskjell, tigerreker og biff rett fra grillen, sprøstekt andebryst og parmesan i butterdeig. Det ble flere besøk på Lazy Days før vi reiste videre, for å si det sånn, forteller hun.

relax-beach

RELAX BEACH: På den noe avsidesliggende restauranten Lazy Days på Koh Lanta får du alt fra kamskjell til halloumiburgere – akkompagnert av bølgebrus og måneskinn. Og det smaker himmelsk.

To uker er mer enn nok tid til å å oppleve flere av Thailands fineste og mest spennende steder, så hvis eventyrlysten er intakt er det er ingen vits i holde seg i ro på et sted. I løpet av dagene på Koh Lanta fikk Lén og kjæresten med seg både snorkling ved Koh Rok og en halvdagstur til Phi Phi-øyene, men de tok seg også tid til å ta livet med ro.

– Det er gøy å oppleve mye når du først er på en tur som dette, og noen ganger må man minne seg selv på å senke skuldrene og slappe av også. Det er jo det ferie handler om.

For Léns del betydde det å se solnedgangen på stranden, få parmassasje under palmene sammen med kjæresten og å lure ham med seg i skjønnhetssalongen.

– Jeg tenkte det ville være hyggelig å få en fotskrubb og fotmassasje sammen, men siden vi begge er skikkelig kilne klarte vi ikke å se på hverandre engang. Det ble ikke så mye prat, men det ble det en komisk og latterfylt time, minnes Lén.

Kjæresten satt imidlertid ned foten når det ble snakk om parmanikyr.

– Det var bare én av oss som forlot salongen med nylakkerte negler, ler Lén.

oppdagelsesreisende

OPPDAGELSESREISENDE: Det er lett å reise med båt mellom de mange øyene i Thailand. Lén og samboeren slappet av i solen på fergedekket mellom Koh Lanta og Phuket.

 

KOH MOOK
For deg som reiser med kjæresten

Noen timer sør for Phuket ligger lille Koh Mook, også kalt Perleøya. Om øya har fått kallenavnet fordi sanden er kritthvit eller fordi den fungerte som skjulested for piratskatter er uvisst, men Koh Mook er et aldri så lite paradis av en øy.

– Jeg reiser sjeldent tilbake til samme sted to ganger. Jeg er alltid på jakt etter nye reisemål og nye opplevelser, og det var grunnen til at vi var innom både Koh Lanta, Koh Mook og Phuket på samme ferie, forteller Lén. For henne må et sted må være helt spesielt for at hun skal ønske seg tilbake dit.

– Når det er sagt, så satt jeg Koh Mook på listen over stedene jeg gjerne besøker igjen før jeg i det hele tatt hadde dratt derfra, forteller hun. Hun forelsket seg nemlig i den lille øya fra første sekund.

– Vi måtte ta en liten longtailbåt inn til stranden fra fergen vi kom med, og vi måtte rett og slett hoppe i land – i vannet. Det var som å plante beina i en tønne med bløtt vaniljesukker, og det ble fnising og latter mens vi kavet i bølger og bløt sand og fikk hjelp av de hotellansatte med de enorme koffertene våre, forteller Lén. På den samme puddermyke sanden lå bungalowen de skulle bo i, med eget solterrasse og bare noen få meter til vannet. Koh Mook har få hotell, ingen biler og ikke noe særlig sentrum å snakke om – og en avslappet og behagelig atmosfære.

perleoya

PERLEØYA: På Koh Mook kan du våkne til denne utsikten hver dag. Gå for et hotell på østsiden av øya – der finner du den beste stranden.

– Det føltes nesten som om vi var de eneste på hele øya. Vi storkoste oss. En kveld tok vi en motorsykkeltaxi til en ujålete restaurant «in the middle of nowhere» under åpen himmel, og der ble vi servert kjempegod mat i store porsjoner på massive, skjeve trebord og på tallerkener i forskjellige farger og størrelser. En helt spesiell middag, og det er jo gjerne de litt rare, fine opplevelsene som er de mest romantiske, sier hun.

ENKELT OG SMAKFULLT: En smaksopplevelse utenom det vanlige på restauranten HillTop på Koh Mook.

ENKELT OG SMAKFULLT: En smaksopplevelse utenom det vanlige på restauranten HillTop på Koh Mook.

Det finnes egentlig bare én attraksjon på Koh Mook – grotten Emerald Cave på vestsiden. Du reiser dit med båt fra hotellet, hopper fra rekka og svømmer inn i grotteåpningen.

– Vi visste ikke helt hva som ventet når vi svømte innover, og jeg må ærlig innrømme at jeg ble litt bekymret for hva vi hadde begitt oss ut når grotteåpningen forsvant bak oss og vi ikke kunne se en millimeter foran oss, forteller Lén. Heldigvis tok det bare noen sekunder før lyset i den andre enden av grotten ble synlig.

GROTTESVØMMING: På den andre siden av Emerald Cave ligger stranden som en gang i tiden skjulte glitrende piratskatter.

GROTTESVØMMING: På den andre siden av Emerald Cave ligger stranden som en gang i tiden skjulte glitrende piratskatter.

– På innsiden av grotten ventet en liten, idyllisk strand som lå dypt nede i et dypt krater. Langs fjellveggene vokste det tropiske planter og busker, og det var visst her inne piratene gjemte skattene sine en gang i tiden. Vi så hverken skattekister eller sjørøvere, men det var en eventyrlig opplevelse likevel, sier Lén. Dagen avsluttet kjæresteparet med enda en middag under åpen himmel.

– Restauranten på Sivalai Beach Resort helt ute på øyspissen i øst flytter bordene sine ut under stjernehimmelen på kveldstid, så det ble flere middager i måneskinn. Det er sjeldent man får anledning til å spise middag med bare føtter i sanden og under stjernene, så hvorfor ikke benytte enhver anledning når man kan?

LES MER: Piratøyas hemmeligheter

 

BANGKOK OG KOH SAMET
For luksusdyrene

– 5-stjerners hotell er langt rimeligere i Bangkok enn i andre lignende byer, og servicen er uslåelig, sier Ignacio Dinchong, som jobber med teknisk støtte i Ving. Han besøkte Thailand tidligere i år, og for ham er Bangkoks spektakulære Banyan Tree og lekre Peninsula ved Chao Phraya-elven klare favoritthotell.

– Hvor du kommer til å trives best avhenger litt av hva slags stil og atmosfære du foretrekker, men felles for disse er at du bor som en konge, forteller Ignacio. Banyan Tree består av 61 etasjer med lekre rom, og øverst finner du den kjente takrestauranten og -baren Vertigo. Her venter spektakulær utsikt over Bangkok, eller Krung Thep som byen kalles der. Fritt oversatt betyr det «Englenes by».

GLEM HØYDESKREKK: På toppen av luksuriøse Banyan Tree, 61 etasjer over de travle gatene i Bangkok, ligger baren med det passende navnet Vertigo. Nipp til en lekker drink og skyld på alkoholen når utsikten gjør deg svimmel.

GLEM HØYDESKREKK: På toppen av luksuriøse Banyan Tree, 61 etasjer over de travle gatene i Bangkok, ligger baren med det passende navnet Vertigo. Nipp til en lekker drink og skyld på alkoholen når utsikten gjør deg svimmel.

– På Banyan Tree anbefaler jeg at du velger et Club Room – da får du nemlig adgang til en egen lounge med gratis drinker og snacks hver ettermiddag. Du spiser også frokost i loungen, og det er mye roligere der enn i underetasjen, tipser han. Noen kilometer unna Banyan Tree ligger også luksuskjøpesenteret Siam Paragon.

– Der kan du la kortet gå varmt hos Chanel, Céline, Pucci og Gucci, for å nevne noe. Liker du sengetøy med høy trådtetthet bør du sjekke Paragon Living i 4. etasje, de har hyppige salg der du kan gjøre et kupp eller to, sier Ignacio. Han tipser også om restauranten Sra Bua på luksushotellet Kempinski like bak Siam Paragon.

– Det er dansken bak Københavns Michelin-restaurant Kiin Kiin som har åpnet Sra Bua, og et måltid her er en reise gjennom et titalls kreative og morsomme retter, uten at det blir for sært for skandinaviske ganer.

KULTURELLE ØSTERS: På luksusrestauranten Sra Bua i Bangkok får du østers som representerer Thailands kulturelle mangfold. De serveres med XO-saus, en spicy sjømatsaus og ingefær.

KULTURELLE ØSTERS: På luksusrestauranten Sra Bua i Bangkok får du østers som representerer Thailands kulturelle mangfold. De serveres med XO-saus, en spicy sjømatsaus og ingefær.

Ignacio er opptatt av gode matopplevelser når han er på ferie, og en annen favoritt er restauranten Gaggan – kjent for alle som har sett Netflixs populære serie Chef’s Table.

– Gaggan regnes som en av de aller beste restaurantene i verden, og du bør unne deg et besøk hvis du først er i Bangkok. Det er mye enklere å få et bord her enn på lignende restauranter i Europa, og en god del rimeligere. Sammenlignet med andre restauranter i Thailand er prisene imidlertid nokså høye.

– Mange forbinder Bangkok kun med Pat Pongs nattmarked og piratkopier av alt fra vesker til klokker, men dette området har blitt mer som en ren turistattraksjon. Bangkok har både flotte hotell, restauranter i verdensklasse og lekre butikker med kvalitetsvarer, så det er ingen grunn til å holde seg unna, sier Ignacio. Selv kombinerte han Bangkok-ferien med noen dager på øya Koh Samet, ca. 17 mil sørøst for Bangkok.

– En kombinasjon som dette er perfekt hvis du vil ha skikkelig storbyferie uten å gå glipp av strand og slaraffenliv, mener han.

smaken-av-ferie

I POSE OG SEKK: Ignacio dro til strandparadiset Koh Samet etter noen dager i Bangkok og fikk storbytur og badeferie i ett.

 

Tips og triks fra ekspertene:

  • Hvis du vil unngå mellomlandinger på vei til Phuket, sørg for å fly med Ving og Thomas Cook. Det er det eneste flyselskapet som flyr direkte mellom Oslo og Phuket denne vinteren.
  • Det finnes ingen minibanker på Koh Mook, så sørg for å ta ut penger før du drar. Skulle du ha behov for ekstra kontanter kan du spørre om å ta ut ved hjelp av betalingsterminalene i hotellresepsjonen eller i butikken som ligger vegg i vegg med restauranten Boon Chu. Vær oppmerksom på at du må betale en avgift av summen du vil ta ut.
  • Trafikken i Bangkok sentrum kan være nærmest stillestående, og det lønner seg å bo i gangavstand fra BTS/Skytrain. Skaff deg et Rabbit-kort, fyll på penger og valider kortet ved inngang og utgang på stasjonene. Prisen for reisen trekkes automatisk fra kortet, og du slipper lange køer for enkeltbilletter.
  • Husk å ta med passet hvis du skal på shopping i Bangkok, du trenger det for å benytte deg av taxfree-shopping.
  • Prøv restaurantene Funky Monkey og hotellrestauranten på Samed Grand View Resort. Førstnevnte er en superpopulær pizzasjappe, sistnevnte har nydelig thaimat. Begge ligger på Sai Kaew Beach på Koh Samet.
  • Høysesong i Thailand er november-mars, og det er også da været er på sitt beste med temperaturer på rundt 30 grader og lite regn. Det er ikke noe i veien for å reise ellers i året og det går fly til Thailand året rundt, men vær oppmerksom på at april-oktober er regntid med korte, kraftige regnskyll.
  • Thailand passer også for budsjettferier ettersom det er et av de aller rimeligste landene å feriere i. I Bangkok kan du bo på gjestehus, hostell og enkle hotell for under 500,- natten, og du kan både spise og drikke godt uten at det lugger altfor mye i lommeboken. Hvis du vil på strandferie er det greit å være oppmerksom på at rimelige hotell ikke alltid har strandbeliggenhet, men flere setter opp daglige gratisbusser til stranden.
  • Festløver bør sette kurs for livlige steder som Koh Phangan for fullmånefester på stranden, eller Bangkok for trendy utesteder.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget ble publisert først i 2015 og kan inneholde utdatert informasjon.