Staycation, nei takk!

Staycation_2

Nå som sommerferien er et faktum debatteres det gjerne i media om hvorvidt hjemmeferie, eller såkalt “staycation”, er like bra som borteferie. Ikke helt uventet kanskje, så er vi klin uenig i det.

························································································································································································

SKREVET AV: Vibeke Montero fra bortebest.no
Dette blogginnlegget ble først publisert i 2016.

························································································································································································

Bakgrunn:

KK skrev at Staycation er den nye ferietrenden, og at det både er billigere og mer avslappende enn vanlig ferie. I saken uttaler det skandinaviske trendinstituttet Pej gruppen seg, og sier at hjemmeferie ble populært da den globale krisen for alvor satt inn. De sier også at dette inntraff i en tidsånd hvor vi søker ro og avslapping fra en travel hverdag.

Hvorfor så stressa?

Javel. Ro, avslapping, travel hverdag. Dette har vi hørt før. Men hvor stressede er vi egentlig hvis vi bare vil ligge paddeflate i ferien og gjøre nada? Og hvorfor er vi så stressa hele tiden? Vi synes det er på tide med en finger i jorda: Det er ikke stressende å gå på jobb, hente i barnehage og kjøre til trening. Det som er stressende er å være enslig mor i Latin-Amerika og selge kleenex i veikanten mens ungen din sitter i en pappkasse.

Se verden

Ok, nå er vi harde. Men setter vi ting i perspektiv, så må våre fem ferieuker virke helt utopiske for de fleste på denne kloden. Kanskje nettopp derfor mener en av Norges mest bereiste forfattere og journalister Jens A. Riisnæs (fra NRK p2’s «Ut i verden) at vi bør øse av oljefondet slik at norske akademikere kan dra på studiereise ut i verden. (Kilde: Aftenposten) Ikke for å delta på mottakelser og  diplomatmiddager, men for å virkelig oppleve verden.

Vi i Bortebest synes at å forenkle ferien til en trendy «staycation» er å gå glipp av viktige reiser. Om man velger å være hjemme, eller reise bort vil selvsagt alltid være en sak hver enkelt familie tar stilling til ut i fra egne behov og økonomi. Men å hevde at en hjemmeferie er like bra, og kanskje til og med bedre enn å reise bort, er å frata deg selv og dine muligheten til å spisse sansene som verdensborger.

Staycation-1024x951

Gøy med vannslange i hagen, men er det bedre enn å reise bort?

Ferie, et statusjag?

I KK sin sak uttaler flere mødre seg om hvorfor de har sansen for hjemmeferie, gjerne år etter år. Det er visstnok så slitsomt å reise med barn, at man trenger en ferie etter ferien. En av de som uttaler seg er bloggeren bak Casa Kaos, Marte Frimand-Anda. Hun sier blant annet:

Ferie er opplevelser, ikke en destinasjon eller prislapp. Jeg tror det handler om statusjag, jeg – det at folk liksom skal ha noe å vise til. For meg er følelsen av frihet, ikke ha noen planer, mer verdifull.

Ferie = mer enn skille

Vi er helt enige i at ferie ikke har noe med prislapp å gjøre, og at de som eventuelt jager status i ferieukene burde finne noe bedre å bruke tiden på. Men vi snakker heller ikke om ferier i tradisjonell forstand. Vi snakker om å reise, utvide horisonten, om å komme hjem med så mye mer enn et bikiniskille. Akkurat nå ligger det restplasser ute. Det trenger med andre ord ikke å koste skjorta å utvide horisonten i sommer!

Som de Bortebest-sjelene vi er, så oppfordrer vi til å se verden, møte nye kulturer, spise annerledes mat, stotre på et annet språk, oppleve et annet klima, bevege deg utenfor komfortsonen, pakke kofferten, kjenne det sitre i magen av forventning – DET er nemlig noe som former en som person.