Storbyguide: Roma eller Reykjavik?

Snart er det høysesong for storbyreiser, og her guider vi deg til favorittene Lisboa, Barcelona, Reykjavik, New York, London og Roma.

For Maria Kristin Svendsen i Ving var Portugal lenge et mystisk reisemål – for hva befinner seg egentlig i nabolandet til feriefavoritten Spania? Men med lave priser og 300 soldager i året, var valget likevel enkelt:

Lisboa er perfekt hvis du elsker å gå rundt i trange gater, spise god mat og nyte det å ha ferie. Det er flust av vakre gater i denne byen, og bakkene går rett opp eller rett ned, forteller hun. Bydelen Bairro Alto – med sine små trange gater, koselige restauranter og masse folk ble Marias favoritt.

NY FAVORITT: Stadig flere ønsker seg på storbytur til Lisboa. En av dem er Maria Kristin Svendsen, som besøkte byen i fjor.

– Vi ble ble tipset om «A Tasca Do Chico», en liten bar hvor relativt ukjente musikere spiller og synger fado, en tradisjonell portugisisk musikktype, og opplevelsen var helt fantastisk.

Store deler av byen ble ødelagt av et jordskjelv på 1700-tallet, men den eldste bydelen Alfama står fortsatt. Her finner du de små koselige husene, de vakre kirkene og de travle torgene. Fra borgen Castelo São Jorge får du fantastisk utsikt over byen.

LES OGSÅ: Bli med på oppdagelsesferd med trikk i Lisboa

– Det er veldig enkelt å komme seg rundt. Kollektivtilbudet er bra, og både trikker og T-baner går støtt og stadig. Og ikke glem å ta de små, søte trikkene minst én gang i løpet av besøket, tipser Maria.

SPENNENDE UTFLUKT: Fra Lisboa kan du dra på dagstur til UNESCO-byen Sintra (40 min. unna) og utforske flere slott, blant annet kongefamiliens tidligere sommerslott (t.v.).

London med barna

ELSKER LONDON: Ta dere tid til å spasere i gatene, og se på de fantastiske bygningene og skulpturene, råder Åse. Her sammen med mannen Bjørn-Einar

Nordmenn elsker London, og den britiske hovedstaden troner øverst på listen over reisemål flest av oss skal besøke denne våren og sommeren. Vings finansdirektør, Åse Næss Frengstad, og mannen Bjørn-Einar tok med barna på en vårtur til den engelske hovedstaden, og for Brage (7), Elise (10) og Gard (12) ble det tre dager fylt med spennende opplevelser og mye moro.

– For barna var Madame Tussaud’s, London Zoo og lekebutikken Hamleys i Regent St. høydepunkter. Hamleys er en av verdens største lekebutikker, med hele syv etasjer og alt fra pop up-bøker til modelltog i hyllene. Barna syntes selvfølgelig det var kjempestas, og selv jeg syntes butikken var helt fantastisk, forteller Frengstad.

Hun nøler ikke med å anbefale London til andre barnefamilier.

– Det er mye å se og gjøre overalt, og det er spennende bare å gå rundt i gatene og se på de historiske bygningene og alle omgivelsene. Hvis du reiser med mindre barn er et besøk på den fantastiske lekeplassen Diana Memorial Playground i Kensington Gardens et must.

GRØNNE LUNGER: Åse anbefaler at du bor i nærheten av en park i London. En tur i parken er et perfekt avbrekk fra den hektiske storbypulsen, både for barn og voksne. På bildet ser man barna Elise (10) Brage (7), og Gard (12).

Ifølge Åse er en av de viktigste tingene å huske på før man bestiller: Bo sentralt!

– Det gjør alt mye enklere, og særlig hvis du reiser med barn. Vi bodde på Best Western Mornington Hotel som ligger i Bayswater, like ved Hyde Park. Fint hotell med perfekt beliggenhet og kjempegod frokost, anbefaler Åse.x

Laidback i Barcelona

Reiseekspert og blogger Erik Valebrokk forelsket seg i Barcelona for mange år siden. Han vet ikke lenger hvor mange ganger han har vært der, men tipper at det nærmer seg 40 besøk.

La Sagrada Familia er en av Barcelonas mest kjente severdigheter.

– Det er noe med stemningen der som tiltrekker meg. Alt er veldig laidback i Barcelona, samtidig som du ser utrolig mye kreativitet og skapende kraft, i alt fra mat og drikke til kultur og design. Menneskene her er tradisjonsbundne på en måte som gjør at de ikke virker bakpå og konservative, men heller fremtidsrettede og innovative.

Har du lest denne? Finn riktig storby for deg

Erik har mange gode minner fra Barcelona, og trekker spesielt frem den lille restauranten El Racó del Mariner, som tilhører det lokale fiskermiljøet. Stedet er svært populært, og han anbefaler å bestille bord på forhånd.

ELSKER BARCELONA: Reiseekspert Erik Valebrokk har vært i Barcelona flere ganger enn han kan huske og kjenner byen godt. Foto: Helle Øder Valebrokk

Har du besøkt Barcelona de siste årene har du kanskje fått med deg at gin har vært det store på barfronten. Ifølge Erik er brennevinet nå blitt erstattet av en sterkvin.

– Akkurat nå er vermut det som gjelder. Nå har alle barer med respekt for seg selv egne vermuter. Perfekt som en aperitif med litt ansjos og oliven.

Eriks beste Barcelona-tips er kanskje noe overraskende: Ikke vær redd for lommetyver!

– Barcelona har et ufortjent dårlig rykte i så måte. Det er ikke verre her enn veldig mange andre steder, men du må jo bruke hodet og passe på. Ikke glem at du er i en storby med alt dét innebærer.

LES OGSÅ: Flere Barcelona-tips

x

Eksotisk storbyhelg på Island

Reykjavik er kanskje ikke det første som faller deg inn når du tenker på storbyreiser, men Islands hovedstad har vært i vinden i flere år. Reiseekspert i Ving, Malin Tengheden Løken, tok med familien til sagaøya, og besøket falt i smak – hos både store og små.

– Vi ønsket oss et spennende alternativ til sol og bad, et sted hvor vi kunne kombinere vakker natur, byliv og spennende utflukter. Et mer perfekt reisemål kan jeg nesten ikke tenke meg.

EVENTYRLIG FAMILIEFERIE: For barna i familien Løken var fossefallene og geysirene en ny ferieopplevelse, og et klart høydepunkt i løpet av dagene på Island.

Familien bodde på hotell i Reykjavik, og i løpet av ferien fikk de utforsket både badeland og shoppingmuligheter.

– Reykjavik er en liten by, men shoppingmulighetene er overraskende gode. Det er ingen kjedebutikker, kun små lokale designere og spennende interiørbutikker. Et utrolig utvalg for den som liker klær, design og interiør, tipser Malin.

Island er kjent for sin eventyrlige natur, så familien benyttet sjansen til å dra på dagsutflukter fra Reykjavik med leiebil.

– Det var så lett å ta seg rundt med bil, og det var fint å se barnas reaksjoner på den spektakulære naturen og hvordan de syntes alt var spennende. Noen av Islands fineste severdigheter ligger i «The Golden Circle», et område som omfatter blant annet Gullfoss, geysirområdet og Tingvalla (Thingvellir). Den ca. 30 mil lange rundreisen gjør du lett på en dag.

Ifølge Malin var det særlig de store fossefallene og geysirene barna på seks og syv syntes det var mest gøy å se. Minstemann fikk et overraskende møte med en av de sprutende kildene.

– Han gikk litt for nær og fikk seg en skikkelig dusj. Han ble rett og slett søkkvåt! Heldigvis hadde vi med skift, så det som kunne blitt en kald og trist opplevelse ble raskt et morsomt ferieminne.

x

Ekstraordinære opplevelser i New York

– Jeg husker da jeg skulle til New York for første gang. Kunne det virkelig være så mye kulere der enn i andre byer? Vel, svaret var ja. Atmosfæren der er helt spesiell. New York har alt, sier Ann-Renée Degnes, avdelingsleder og salgskoordinator i Ving.

TIPS TIL DET FØRSTE BESØKET: Hvis du er i New York for første gang er Empire State Building, Flatiron Building og Times Square obligatorisk.

Etter det første besøket er det blitt flere turer til en av verdens mest berømte storbyer.

– Det er utrolig enkelt å bli kjent og å ta seg rundt på Manhattan. T-banen er lett å forstå, og det er raskt og rimelig, sier hun.

I New York har alt sin egen unike energi, og i de mange forskjellige bydelene på Manhattan finner du restauranter med mat fra alle verdenshjørner. Ann-Renée anbefaler Tao, en asiatisk fusion-restaurant du finner både i Chelsea og i nærheten av Central Park.

Hvis du er Sex og singelliv-fan vil du kanskje kjenne deg igjen på denne restauranten, da det var her jazzmusikeren og restauranteieren Ray King flørter med Carrie Bradshaw.

Har du lest denne? Her kan du dra på standen i New York

– Tao er en av mine favorittrestauranter. Det er hipt, stilig og populært. De har fantastisk god mat som dim sum og hummer, og servicen er utrolig bra. Det er ikke spesielt billig, men atmosfæren, maten og hele opplevelsen gjør det verdt det. Men husk for all del å bestille bord, og gjerne før du drar hjemmefra, anbefaler hun.

Hvis du er sportsinteressert, eller bare har lyst på en litt annerledes opplevelse, er en kamp på Madison Square Garden verdt pengene. Eller man kan ta banen over til Williamsburg og gå å titte smågatene rundt i den hippe bydelen.

x

Kulturfråtsing i Roma

Den evige byen har noen av verdens mest imponerende severdigheter. Da Marianne Kongerud og familien besøkte Roma i fjor var det nettopp disse som sto på programmet.

– For oss var det et «must» å oppleve Roma og verdenskjente steder som det enorme amfiteatret Colosseum, det gamle tempelet Pantheon og Vatikanstaten.

KULTURELLE OPPLEVELSER: Roma er et «must» for alle kulturinteresserte, og da Marianne Kongerud og familien reiste til Roma sto severdigheter som Colosseum og Pantheon på programmet.

– Den majestetiske Peterskirken var definitivt et høydepunkt, sier hun.

Peterskirken ligger i Vatikanet, pavens suverene område i Roma og verdens minste selvstendige stat. Kirken er en av verdens største og huser kunstverk som Michelangelos kjente skulptur Pieta fra 1500-tallet og Filaretes bronsedører, for å nevne noe.

– Selve kirken er helt enorm, så jeg vil anbefale en guidet omvisning. Vi bestilte på forhånd en omvisning i Vatikanet som endte i Peterskirken, og da slapp vi de lange billettkøene og lærte mye som vi sikkert ikke hadde fått med oss ellers, tipser Marianne.

MASSIV: Peterskirken i Roma er verdens største kirke, og med en guidet omvisning får du mest mulig ut av besøket.

Har du lest denne? Turistfellene du trygt kan gå i

For øvrig er det ikke bare i Vatikanet du kan se kunstverk av de store mesterne – i en liten gate ved Piazza Navona ligger Basilica de San Agostino. Der kan du gå inn helt gratis og beundre et barokkmaleri av selveste Caravaggio. Rundt Piazza Navona ligger det mange trivelige fortauskafeér hvor du kan nyte et annet «must» i Roma: Italiensk mat.

– Et godt restauranttips er å unngå turiststrøkene, der er det ofte dyrt og ikke nødvendigvis best. Se etter mindre restauranter med mange italienere, da er du sikker på at maten smaker som den skal. Og prøv en bellini eller to, kombinasjonen av prosecco og fersken smaker ekstra godt etter en lang dag med mye gåing og mange inntrykk, tipser Marianne.

Hva er dine beste storbytips? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under ↓

Kategorier