6 turistfeller du trygt kan gå i

Du kjenner deg sikkert igjen: severdigheten som var et MUST viste seg å være nokså kjedelig. Skuffende, ikke sant? Heldigvis er det mange av de såkalte turistfellene som faktisk er verdt besøket.

l

1. Top of the Rock, New York

Muligens turistfellen over alle turistfeller, men takterrassen på Rockefeller Center er likevel verdt et besøk. Heisen tar deg med opp 70 etasjer, og der oppe får du fantastisk utsikt over hele Manhattan og mer til. Utsikten er så bra at vi vil driste oss til å påstå at den er bedre enn fra verdenskjente Empire State Building, rett og slett av den grunn at du ikke ser Empire State Building når du befinner deg på  toppen av den. Prøv å dra til Top of the Rock så tidlig eller sent som mulig for å unngå de lengste køene. Inngangsbilletten koster fra ca. 30 dollar.

LES OGSÅ: Ta med barna til New York

new york

Utsikten fra Top of the Rock er utrolig, og kanskje særlig på kveldstid. Foto: Lén Kongerud

 

2. Djemaa El-Fna, Marrakech

Den yrer og syder av liv, den store og kjente markedsplassen i Marrakechs gamleby. Det som gjør den spennende er at den besøkes flittig av lokalbefolkningen så vel som turistene. På kveldstid dekkes plassen av matboder med fresende kjøtt og grønnsaker over åpen flamme. Motstå fristelsen til å ta bilder av de dansende apekatter, slangetemmerne og eventyrfortellerne på plassen – eller vær forberedt på å betale flere dirham enn du kanskje synes det er verdt. Djemaa El-Fna er også inngangsporten til soukene: de særegne, labyrintiske markedene i gamlebyen hvor kan du handle alt fra skinn og safran til aladdinlamper og snegler til en billig penge.

LES OGSÅ: Helge Baardseths Marrakech-tips

Marrakech

Det hersker en helt egen atmosfære på markedsplassen i gamle Marrakech

 

3. Sagrada Familia, Barcelona

Kirker er en nokså vanlig severdighet utenlands, men den spanske art noveau-arkitekten Antoni Gaudís livsverk Sagrada Familia er noe helt for seg selv, både utvendig og innvendig. Påbegynt i 1884, men fortsatt ikke ferdig. Spanias mest besøkte monument – med god grunn.

LES OGSÅ: Barcelona-tips fra ekspertene

Work still in progress - nesten 100 år etter arkitektens død

Work still in progress – Sagrada Familia er fortsatt ikke ferdig, nesten 100 år etter arkitektens død

 

4. Basilikasisternen, Istanbul

Nede i vannreservoaret under Istanbul skjærer små gangbroer gjennom en svakt opplyst søylelabyrint fra 532 og mørkt vann. Blitsregn ødelegger noe av stemningen, så prøv å skru den av hvis du skal knipse – du får uansett bedre bilder uten blits.

IMG_9647

Mystisk og spennende under jorden i Istanbul (men vær forberedt på turistmasser og skoleklasser). Foto: Lén Kongerud

Hvilke turistfeller har du gått i? Del det med oss i kommentarfeltet helt nederst! ⇓

 

5. Den blå lagune, Malta

Du kan kjøpe båtturer til Den blå lagune nesten overalt på Malta, og den er virkelig fin. Du finner den på den lille øya Comino mellom hovedøya Malta og søsterøya Gozo. Finn deg en plass på klippene, eller bli på båtdekket hvis du ikke vil ligge som sild i tønne på den lille stranden. Du kan svømme over til den enda mindre Cominotto (Lille Comino) med sine klipper og småhuler, men ta med (bade)sko hvis du vil utforske – klippene er vonde å gå barbeint på!

LES OGSÅ: Våre beste Malta-tips

IMG_1498

Den blå lagune på Malta – fin, ikke sant? Foto: Lén Kongerud

 

6. Chichén Itzá, Mexico

Mayafolkets religiøse sentrum og tempelpyramiden El Castillo regnes som et av verdens syv nye underverk, og Chichén Itzá på Yucatan-halvøya skuffer ikke. På området finnes det små salgsboder med keramikk, smykker og litt av hvert (men ikke vann!) – husk å prute ned turistprisene.

LES OGSÅ: Tre Mexico-Must-Eats

Chichen Itza, Yucatan Peninsula.

Ett av verdens syv nye underverk, Chichén Itzá

kj

Og hvis vi skal nevne én severdighet du kan droppe?

Med mindre du bare MÅ se henne i virkeligheten: Mona Lisa på Louvre kan droppes. Det er kjempelange køer for å komme frem, og når du først kommer dit er du ikke nærmere enn at det like gjerne kunne vært en plakat som hang der bak glasset. Og Paris har så mye annet herlig å by på!

LES OGSÅ: I Paris med barna

407441_10151118514325576_1772801766_n

Folket strømmer til Mona Lisa! Vi anbefaler å bruke Paris-tiden på noe annet 🙂 Foto: Lén Kongerud

gy