Tyrkia i sommer? Her får du eksperttipsene

Hvilke hotell er de beste? Hvor ligger de barnevennlige strendene? Hvor er det best å bo? Vi har spurt ekspertene om det du lurer på.

Thomas Indrebø (39) og Truls Nordbrenden (25) har begge trykket Tyrkia til sitt hjerte. Med et titalls feriereiser til landet på grensen mellom øst og vest, er de eksperter på området. I dag jobber de som reiserådgivere i Ving.

Hva er det beste med Tyrkia? 

– Det er godt og varmt med rundt 20 grader allerede på vårparten. Solen skinner og varmen holder seg til langt ut på høsten, sier Thomas.

Han har vært i Tyrkia flere ganger, senest med Ving forrige høst.

– Også får du mye for pengene! To personer kan få en god middag med drikke på en fin restaurant til rundt 200-lappen. Det samme gjelder opplevelser og utflukter. Tyrkia er rett og slett perfekt hvis du har et litt trangt reisebudsjett, men ikke vil fire på kravene når det gjelder kvalitet.

Både Thomas og Truls er enige om at tyrkerne selv gjør landet sitt til et fantastisk sted å være.

– Lokalbefolkningen var faktisk en av grunnene til at jeg ønsket meg tilbake etter å ha vært der første gang. De er ekstremt gjestfrie.

Dette, kombinert med den høye kvaliteten på maten, de fine strendene og prisnivået, er det som gjør Tyrkia til hans favorittsted ved Middelhavet. Og det er han ikke alene om.

– Tyrkia er et av reisemålene som Vings gjester trives aller best på, og som de er mest fornøyd med, avslører Truls.

Usikker på hvilket reisemål i Tyrkia som passer best for deg? Les videre!

Hvordan velger jeg riktig reisemål? 

– Det handler først og fremst om hvem du reiser sammen med og hva du har behov for, sier Truls som selv har jobbet to sesonger som reiseleder for Ving i Tyrkia.

For barnefamilier anbefaler han den litt mindre feriebyen Side, men understreker at det ligger flere store og flotte familievennlige hotell i Alanya også.

– Strendene i og rundt Side er veldig barnevennlige, så der kan både store og små hygge seg ved vannkanten. Det er også et forholdsvis stille og rolig reisemål. Den gamle bydelen, som kalles Side antik, har røtter helt tilbake til det osmanske riket og Romerriket. Jeg anbefaler alle å rusle rundt og se på den gamle, romerske arkitekturen, sier Truls.

Bildetekst: Side antik, har røtter helt tilbake til det osmanske riket og Romerriket.

Side antik har røtter helt tilbake til det osmanske riket og Romerriket.

Ifølge Truls passer Antalya-kystens største by, Alanya, bedre hvis du vil bo i livligere omgivelser og få et innblikk i hvordan lokalbefolkningen bor og lever.

– Områdene nede ved stranden og sjøen er preget av turisme, men jo lenger oppover i byen du kommer, desto mer lokalt blir det. Der sitter de tyrkerne og spiller bridge med hverandre mens de nipper til te.

Både Alanya og stranden er delt i to, og skillet går ved klippen der den gamle borgen fra 1200-tallet troner på toppen.

Bildetekst: Antalya-kystens største by, Alanya, byr på livlige omgivelser og fine strender.

Antalya-kystens største by, Alanya, byr på livlige omgivelser og fine strender.

– Den østre stranden er den mest barnevennlige, mens den andre, som kalles Kleopatra-stranden, kanskje kan regnes som hakket finere. Sanden er ganske grovkornet, men begge strendene har fått kvalitetsutmerkelsen «Blue Flag» for sitt rene og klare badevann og gode fasiliteter, tipser Truls.

Vil du bo i enda mer livlige omgivelser er Antalya, den tyrkiske rivieraens hovedstad, et godt alternativ. Er du golffrelst er Belek stedet for deg – det er Tyrkias desidert beste golfreisemål, med hotell på stranden nær de beste banene.

Hvilket hotell bør jeg velge? 

– Sunwing- og Sunprime-hotellene, svarer både Thomas og Truls umiddelbart.

Sunprime Hotels er skreddersydd for voksne gjester, og ifølge Thomas får du alltid upåklagelig service og høy standard på alle de 17 Sunprime-hotellene.

– Sunprime er min personlige hotellfavoritt, uansett hvilket reisemål det er snakk om. Jeg har ikke barn selv, og synes det er helt fantastisk å kunne bo på et hotell hvor ingen av gjestene er under 16 år. Det er avslappende og deilig ved bassengområdet, og rolig og behagelig i restaurantene, forklarer Thomas.

Bildetekst: Vings Sunprime-hotell har 16-års aldersgrense og er skreddersydd for voksne gjester.

Vings Sunprime-hotell har 16-års aldersgrense og er skreddersydd for voksne gjester.

I Tyrkia kan du velge mellom Sunprime Numa BeachSunprime Alanya Beach og Sunprime C-Lounge.

– Selv er jeg veldig glad i Sunprime Alanya Beach, supplerer Truls.

– Hotellet har super beliggenhet rett på Kleopatra-stranden og bare 50 meter unna hovedgaten. Hvis du er på utkikk etter en stille og rolig uke med bare sol og bad ville jeg nok heller vurdert Sunprime Numa Beach som ligger litt utenfor sentrum.

Nysgjerrig på Sunprime? Her kan du se hvorfor så mange har falt for disse hotellene.

Truls gleder seg også til å se hvordan det nye hotellet Cook’s Club Alanya blir når det åpner denne sommeren. Hotellet er det ferskeste i rekken av Vings nye konsepthotell for en ny generasjon reisende, med kul og tilbakelent atmosfære og trendy omgivelser.

Her kan du lese mer om Vings nye konsept Cook’s Club.

Bildetekst: Illustrasjonsbilde av et av rommene på nye Cook's Club Alanya.

Illustrasjonsbilde av et av rommene på nye Cook’s Club Alanya.

…og hvis jeg reiser med barn? 

– Hvis du reiser med barn er det ingen tvil om hvilket hotell du skal velge. Sunwing Side Beach er sannsynligvis barnefamilienes ultimate favoritthotell, mener Truls og Thomas.

Bildetekst: Vings gjester har kåret Sunwing Side Beach til det beste Sunwing Family Resort i 2018.

Vings gjester kåret Sunwing Side Beach til det beste Sunwing Family Resort i 2018.

Hotellet er et resultat av et samarbeid mellom Ving, det svenske designbyrået BAS og tyrkiske arkitekter, og her møtes skandinavisk og tyrkisk interiør og design i skjønn forening.

– Sunwing Side Beach ble faktisk kåret til det beste Sunwing-hotellet i fjor av Vings egne gjester, forteller Thomas.

Som alle Sunwing-hotell er dette utformet med tanke på barnas beste. Sunwing Side Beach har for eksempel et stort og barnevennlig bassengområde med vannsklier, skandinavisk barneklubb, kveldsunderholdning, babybasseng med solbeskyttelse og en egen barnebuffe i restauranten.

– Barna kan hilse på, og leke med de populære maskotene Lollo & Bernie, som ser til at våre minste og viktigste gjester har det ordentlig bra på ferie, sier Truls.

Les også: Derfor er Sunwing familiens favoritthotell

Bildetekst: Sides østre, lange strand ligger kun 500 meter fra Sunwing Side Beach.

Sides østre, lange strand ligger kun 500 meter fra Sunwing Side Beach.

Sunwing er utvilsomt et av Vings mest populære hotellkonsept, og de beste rommene og leilighetene forsvinner kjapt – særlig i sommerferien. Det er imidlertid ingen grunn til å fortvile hvis det skulle være fullt, forteller reiserådgiverne.

– Ved Oba på østsiden av Kleopatra-stranden ligger for eksempel Green Garden, et annet av Vings mest populære familiehotell, tipser Truls.

Du kan velge mellom mer enn 130 hotell i Tyrkia. Se hvilke her

– Takket være det lave prisnivået i Tyrkia trenger det ikke å koste skjorta med en familieferie. På Sunwing spiser også barn under 12 år gratis, og du kan bestille smarte måltidspakker for å unngå uforutsette matutgifter, sier Thomas.

Hvordan er den tyrkiske maten?

Maten i Tyrkia er – kanskje ikke uventet – preget av middelhavstradisjonene. Med andre ord er det mye grønnsaker, olivenolje, fisk og urter. Tyrkia skiller seg imidlertid ut ved sin forkjærlighet for kjøtt.

– Döner-kebab anbefales sterkt. Du har kanskje prøvd det her hjemme, men det er langt fra det samme. Kebab har et litt dårlig rykte i Norge, men det er fordi du ikke får den servert slik den egentlig skal være, mener Truls.

Han anbefaler også å prøve meze, en slags tyrkisk form for tapas som tyrkerne selv er glad i.

– Når du bestiller meze får du servert mange forskjellige småretter, for eksempel med forskjellige typer kjøtt, ferskt brød, salater og sauser, som hjemmelaget hummus med tyrkisk vri. Ved siden av er det ikke uvanlig med en klunk av nasjonaldrikken raki, en sterk brennevin av druer med et hint av anis. Noe som bokstavelig talt er med på å gjøre måltidet til en fest, og det kan vare i timevis, sier Truls.

Se etter restaurantene med flest gjester, og ikke bare turister. Tyrkerne selv stiller nemlig høye krav til restaurantene de skal spise på, og er det mange lokale gjester på en restaurant, kan du nesten være sikker på at maten er god.

Tips! Husk at du må søke om elektronisk visum før du reiser til Tyrkia. Les mer her.

Bildetekst: Tyrkisk meze består av mange forskjellige småretter, for eksempel med forskjellige typer kjøtt, ferskt brød, salater og sauser.

Tyrkisk meze består av mange forskjellige småretter, for eksempel med forskjellige typer kjøtt, ferskt brød, salater og sauser.

Hva bør man oppleve?

– Det første du bør gjøre når du kommer til Tyrkia er å besøke et tyrkisk bad, en hammam, tipser Truls.

Der kan du få en kroppskrubb og massasje. Skrubben fjerner døde hudceller, og sørger for silkemyk hud og at du får en mer varig brunfarge. I tillegg har det en historisk og kulturell side, for tyrkerne har i mange hundre år besøkt disse badene før de går i moskeen på fredager.

Bildetekst: Det første du bør gjøre når du kommer til Tyrkia er å besøke et tyrkisk bad, mener ekspertene.

Det første du bør gjøre når du kommer til Tyrkia er å besøke et tyrkisk bad, mener ekspertene.

Han anbefaler også et besøk ved elven Dimcay, hvor lokalbefolkningen selv ofte drar for å slappe av og nyte fridager med familien. Dagen tilbringes i en flåtelignende hytte på elven med god mat og drikke, i fine, rolige omgivelser.

– Jeg liker å oppleve mye av reisemålet når jeg reiser, sier Thomas, og tipser først om de kalkholdige kildene i Pamukkale.

Det kalkrike vannet har skapt avleiringer på fjellet, og nå er hele området dekket av hvite kalkformasjoner som kan minne om is eller bomull, og kildene er turkise. Pamukkale betyr faktisk «bomullsslottet», og er vel verdt et besøk ifølge Thomas.

Bildetekst: De kalkholdige kildene i Pamukkale er blant Tyrkias mest kjente turistattraksjoner.

De kalkholdige kildene i Pamukkale er blant Tyrkias mest kjente turistattraksjoner.

Hvis du har anledning til å reise litt utenfor feriestedene ved kysten anbefaler Thomas også en tur til Kappadokia. Det gamle kongerikets innbyggere hugget ut hus og grotter i de karakteristiske klippene, som kan sees den dag i dag.

– Det er som regel her alle de spektakulære bildene med luftballonger over dramatiske fjellformasjoner er tatt, sier Thomas.

Et besøk til Kappadokia tar normalt noen dager hvis du reiser med buss eller bil, men hvis du bestiller Vings utflukt til oldtidsriket flyr du inn til nærmeste flyplass og rekker å oppleve områdets høydepunkter på en og samme dag.

Har du lyst til å reise til Kappadokia eller oppleve bomullsslottet Pamukkale? Les mer om utfluktene her.

Både Truls og Thomas er enige om at Tyrkia kan by på det meste du kan ønske deg i ferien.

– Du skal absolutt ikke se bort fra at det blir en ny tur på meg i år.

Truls Nordbrenden