Ta med barna til Aruba – eller?

Aruba har noen av verdens flotteste strender, men det er langt fra nok til å imponere våre yngste gjester. Hvor barnevennlig er øya egentlig? Vi har sjekket.

Ethvert barn med respekt for seg selv forlanger tilgang på et minimum av badeleker i grelle farger, basseng med vannsklier og muligheter for sprut, hoi og plask. For ikke å snakke om spennende landkrabbeaktiviteter – det være seg dansing, bowling, rideturer eller ballspill. Og sist, men ikke minst, spisesteder som har forstått prinsippet om at saus, pommes frites og grønnsaker ikke må blandes sammen på tallerkenen.

Kan Aruba tilfredsstille denne kravstore gruppen gjester? For å få svar må vi snakke med noen med nødvendig ekspertise på temaet. Alle som er lavere enn 1,50 m og som har skostørrelse under 36 burde fylle kriteriene.

Strand o´hoi! Barn i sikte!

Solen står midt på himmelen der vi traver langs Druif Beach på øyas vestkyst. Foreløpig ingen barn i sikte. Til tross for at januar visstnok er høysesong på Aruba, er strendene her såpass brede at det er langt mellom soltilbederne. Her er det mer enn nok boltreplass for både små og store.

– Der! Reisefølget stanser og peker et stykke bortover stranden. Og der, rett nedenfor et stort All Inclusive-hotell er tre barn i gang med det som må kunne karakteriseres som omfattende gravearbeid. Spader og hender tas i bruk, hvit sand flyr gjennom luften og lander mykt like ved et voksent par vi antar må være barnas foreldre. Idet vi nærmer oss åpenbarer det seg et omfattende og innholdsrikt byggverk i sanden. En imponerende konstruksjon bestående av kanaler, ganger og små huler på kryss og tvers kommer til syne.

Søsknene Daniel (6), Kate (8) og Gabriel (11) har strengt tatt ikke tid til å prate med oss, men med litt hjelp fra mamma Jackie, får vi til slutt svar på hva byggherrene konstruerer.

– It´s a lizard village of course!

Daniel ser litt oppgitt på oss, før han graver videre. Hvor skal ellers alle Arubas fargerike (og for øvrig helt ufarlige) øgler bo?

Den kanadiske familien har tatt seg ekstra fri i forbindelse med juleferien, og nyter sola og varmen langt borte fra vinterkulden i Canada. Det er tredje gang familien ferierer på Aruba, og akkurat dét har de til felles med mange av de andre feriegjestene på øya. Faktisk er Aruba det landet i Karibia med flest tilbakevendende gjester. Foreløpig domineres turismen her av amerikanere, men etter nylig å ha overhørt en av Vings svenske gjester beskrive øya som “paradis på jord”, har vi mistanke om at de snart vil få seriøs konkurranse.

Pappa Ken kommer balanserende med tre glass mangoshake mellom hendene, men barna har knapt tid til den slags trivialiteter.

– Dette er noe av det vi elsker med Aruba. Ikke bare er strendene her utrolig flotte, men ettersom sanden her består av finknuste koraller blir den heller aldri brennhet. Perfekt for små barnetær og for lek og moro på stranden. Ungene har gravd og bygget her i hele dag, forteller han.

Trygge Aruba

– Noe annet vi liker godt med Aruba, og som vi tror gjelder for mange barnefamilier, er at det er så trygt her. Det finnes nesten ikke kriminalitet her. Ungene kan løpe rundt på stranda både på dagtid og kveldstid uten at vi trenger å være bekymret. Øya er liten nok til å være oversiktlig og trygg, men stor nok til at en barnefamilie som oss kan fylle to uker med aktiviteter.

Aruba er en relativt flat øy, og den friske brisen gjør at en oppdagelsesferd, for eksempel på sykkel, slett ikke trenger å bli en svett affære. En spasertur med barnevogn er heller ikke å noe problem. På den berømte stranden Palm Beach kan du spasere på asfalterte, små stier langs stranden og nyte både strandlivet og de vakre omgivelsene, mens knotten sover bekymringsløst i vognen. Litt større barn vil nok også sette pris på øyas gokart-bane.

All Inclusive – det foreldrevennlige valget

– Vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is, vi vil ha is. Kan vi få is? Kan vi få is? Å reise på ferie med tre barn i sine beste is-alder er ingen spøk, svarer Ken da vi spør hvorfor familien valgte et All Inclusive-hotell.

– Det er enklere og mer forutsigbart, og for å være ærlig er det ganske avslappende. Nå går barna i baren selv og bestiller isen sin, og jeg kan kanskje til og med få lest ut boken min i løpet av ferien. Dessuten er maten på Aruba såpass god, og utvalget så stort, at både vi og ungene har mer enn nok å velge mellom.

– Det aller beste med Aruba er at det er at det er varmt her og kaldt hjemme. Kate ser veslevoksent på oss, tydelig fornøyd med eget innspill. Hun tar en slurk av mangoshaken og ser ettertenksomt ut i lufta. – Men vannsklia på hotellet er også veldig bra da. Den har snurr!

De fleste resortene på Aruba har barneklubber som arrangerer alt fra sandslottbygging, skjellsanking, papiamento-kurs, (som sammen med nederlandsk er landets offisielle språk) og merengue-kurs til utflukter bl.a. til øyas sommerfuglhage.

– Her er virkelig alt tilrettelagt for barn. Jackie nikker i retning et volleyballnett som er spent opp like bak oss. I forkant av det igjen ruver et imponerende klatretårn.

– Det er alfa omega når du reiser med barn. Det er jo ikke mange ferieukene man har i løpet av et år, og man vil gjerne forsikre seg om at ferien blir vellykket. Det kan vi være sikre på her, avslutter hun.