Avstikkere fra London

«When a man is tired of London, he is tired of life» sa salige Samuel Johnson. Selv om det er en av verdens mest spennende byer, er det ikke til å komme forbi at man kan bli sliten av London, og nysgjerrig på det England som ligger utenfor verdensmetropolen.

Da er det godt å vite at England er et relativt lite og kompakt land, med korte avstander og god offentlig kommunikasjon. Berømte byer som Oxford, Brighton og Bath samt et par fornøyelsesparker venter en kort tog- eller bussreise unna. For du kan ikke si at du har vært i England før du har lagt Londons forsteder bak deg og suser gjennom klassisk engelsk åkerlandskap med glimt av landsbyer og kirketårn i det fjerne.

Første bud er å finne ut hvor du vil reise og når du vil reise. Så må du finne rett jernbanestasjon i Londons jungel av stasjoner. Et godt råd er å bruke nettstedet National Rail. Der kan du plotte inn ønsket destinasjon og klokkeslett for avreise og retur. Da får du opp avganger, avreisestasjon og pris. Planlegger du turen god tid i forveien, kan det være penger å spare. Å reise med tog i England er dessverre ingen billig fornøyelse, men du kan gjøre røverkjøp ved å være enten tidlig ute eller fleksibel på avganger. Det går også busser til mange byer fra Victoria Coach Station (ved siden av Victoria Station).

Hvor går turen?

Her følger noen forslag til dagsturer ut av London. Er du ambisiøs og har reiselyst, kan du selvsagt reise lengre av gårde, og overnatte i byer som York, Liverpool og Manchester. Men om du har en dag til overs, og vil hjem til hotellrommet ditt samme kveld, er følgende forslag helt overkommelige.

Oxford og Blenheim Palace

Verdens mest berømte universitetsby ligger kun litt over en time med tog fra London. Du kjenner deg straks igjen fra utallige krimserier og filmer. Oxford er med sine spir og sprenglærde middelalderbygninger en av Englands aller vakreste byer, og kan spore universitetshistorien sin tilbake til 1100-tallet. Bli med på en guidet byvandring fra High Street, og du får kikke inn i noen av de vakre collegene. Etterpå kan du besøke en av de klassiske pubene som byen er så berømt for, for eksempel The Eagle and Child på St. Giles’ Street, hvor storheter som J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis holdt forfattermøter over en pint eller to.

Oxford er med sine spir og middelalderbygninger en av Englands aller vakreste byer. Foto: Turid Lismoen

Fra Oxford kan du også ta lokalbussen videre til den lille byen Woodstock. Her finner du det monumentale slottet Blenheim Palace hvor hertugene av Marlborough har hersket siden tidlig på 1700-tallet – i dag er det nr. 12 i rekken som holder styr på arven. Stedet står på UNESCOs verdensarvliste, og Winston Churchill ble født her i 1874. Bli med på en omvisning i de overdådige, men kalde interiørene, og gå en tur i den enorme parken. Etterpå kan du drikke afternoon tea i slottes kafé mens du beundrer hagen.

Til Oxford kommer du med tog fra Paddington Station/Marylebone Station. Reisetid ca. 1 time. 

Les også: Mitt (litt) hemmelige London

Blenheim Palace står på UNESCOs verdensarvliste, og Winston Churchill ble født her i 1874. Foto: Turid Lismoen.

Blenheim Palace står på UNESCOs verdensarvliste, og Winston Churchill ble født her. Foto: Turid Lismoen.

Thorpe Park og Legoland Windsor – moro for hele familien

En kort togtur sørvest for London ligger Thorpe Park Resort, en av Storbritannias største fornøyelsesparker. Her finner du nervepirrende rides som Stealth, The Swarm og Tidal Wave. For de mindre barna er det et Angry Birds Land.

Tog fra Waterloo Station til Staines (30–50 minutter), derfra 950 Express Bus til parken.

Thorpe Park Resort, en av Storbritannias største fornøyelsesparker.

Thorpe Park Resort er en av Storbritannias største fornøyelsesparker. Foto: P.C. Skramstad

Den vakre lille byen Windsor vest for London er synonymt med Windsor Castle, som er dronning Elizabeths residens i helgene. Eton med sin berømte privatskole er nærmeste nabo, og er forbundet med Windsor via en bro over Themsen. Men visste du at det også ligger et Legoland i området? Her venter 55 attraksjoner for barn mellom 3 og 12 år, og du kan studere kjente attraksjoner i Lego-format.

Tog fra Paddington Station til Windsor & Eton Central via Slough eller fra Waterloo Station til Windsor & Eton Riverside. Ca. 1 time. Shuttlebuss videre til parken.

Brighton

Har du dragning mot strender og lukten av salt sjø, skal du sette kursen mot sørkysten og Brighton, en av de klassisk britiske badebyene, med et heftig uteliv og en stor homofil koloni. Det store trekkplasteret er den lange stranden med promenaden og fornøyelsespiren. Få også med deg the Royal Pavilion, det overdådige lystslottet fra begynnelsen av 1800-tallet. Oppe i byen bør du utforske the Lanes, en labyrint av smug som er fulle av fargerike, små butikker og utesteder. Er du glad i å shoppe er du garantert å få full uttelling her. Bare sørg for å rekke siste tog hjem!

Det går tog til Brighton fra London Victoria og  London St Pancras International.

«You will meet a tall dark stranger on Brighton Pier …» Foto: Turid Lismoen

«You will meet a tall dark stranger on Brighton Pier …» Foto: Turid Lismoen

Bath

Baths unike arkitektoniske skatter har plassert hele byen på UNESCOs verdensarvliste, og det er lett å forstå hvorfor. Her finner du et av verdens best bevarte offentlige bad fra romertiden, hvor naturlig varmt vann via lange ledninger ble ført inn i bassengene. Vannet fra de varme kildene ble ansett for å være helsebringende, og sent på 1700-tallet ble Bath det aller mest fasjonable treffstedet for den britiske overklassen og alle som ville se og bli sett og samtidig drikke av det sunne vannet. I dag kan du booke deg inn på eksklusive Thermae Bath Spa, og bade i et utendørsbasseng på taket av en bygning midt i byen.

Bath er bygget i ensartet georgiansk stil, og når sola skinner på de gylne sandsteinsbygningene er det lite som kan matche Bath i skjønnhet. Forfatteren Jane Austen hadde en sterk tilknytning til byen, og du kan besøke et museum viet henne på Gay Street. Bath kryr av koselige tesalonger, retrokafeer, gastropuber og gode restauranter.

Det tar ca. halvannen time med tog fra Paddington Station til Bath.

Baths unike arkitektoniske skatter har plassert hele byen på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Turid Lismoen

Baths unike arkitektoniske skatter har plassert byen på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Turid Lismoen

Vil du lese mer om reiser til Storbritannia? Se her.