Pyramidalske opplevelser

Krydre ferien badeferien ved Rødehavet med en utflukt eller to. Egypt er nærmest et arkeologisk skattkammer, og du kan bli med på utflukter til både Luxor, Kongenes dal og Kairo.

Få land i verden har så mange fortidsminner som Egypt – kongegraver, mumier, templer, pyramider, sfinkser – alt du har hørt om i historietimen og sett på film og tv. Det pirrer eventyrlysten i oss alle når vi hører om oppdagelsen av Tutankhamons gravkammer i Kongenes dal. Alle de fantastiske skattene fra graven hans, fra gullmasken og smykker til utsøkte møbler og sandaler, er å finne i Det egyptiske museum i Kairo. Og siden vi er inne på Kairo; rett utenfor millionbyen ligger de enorme pyramidene. De er lett synlige fra byen, både på grunn av størrelsen, og fordi Kairo stadig spiser seg utover i ørkenen. Og rett nede i svingen hviler også Sfinksen med sitt uutgrunnelige uttrykk.

Kairo er en av Afrikas største byer, og å kalle den kaotisk er ikke å ta for hardt i.

Kairo er en av Afrikas største byer, og å kalle den kaotisk er ikke å ta for hardt i.

Vil du se alle skattene fra Tutankhamons gravkammer må du altså til Kairo. Du kan enten kjøre buss gjennom ørkennatten nordover fra Hurghada, eller ta fly. Kairo er en av Afrikas største byer, og å kalle den kaotisk er ikke å ta for hardt i. Gjennom byen renner Nilen bred, skitten og glitrende. Og pyramidene? Ingenting kan egentlig forberede deg på hvor enorme de tre pyramidene ved Giza er. Du tror du har et begrep om størrelsen på dem til du står ved de nederste steinene, og blikket bare forsvinner oppover i takt med vinkelen på nakken din.

Mye av den majestetiske følelsen avtar likevel når du senker blikket igjen, for det virker som det feires en stor søppelfestival i området, og se opp for innpåslitne selgere og kamelførere som ikke vet hva godt de skal gjøre for å lure deg for penger. Utflukten til Kairo er lang og strabasiøs, men du kan sove på bussen (hotellet lar deg ta med hodepute). Høydepunkt? Tutankhamons skatter på Det egyptiske museum, helt klart. Ved vårt besøk inntraff det et magisk øyeblikk da vi hadde rommet hvor gullmasken er utstilt helt for oss selv, og kunne gå rundt glassmonteret og beundre den fra alle vinkler.

Les også: Familievennlige opplevelser i Hurghada

 Ingenting kan egentlig forberede deg på hvor enorme de tre pyramidene ved Giza er.

Ingenting kan egentlig forberede deg på hvor enorme de tre pyramidene ved Giza er.

Det er ikke så altfor lang vei fra Hurghada til Luxor ved Nilen. I oldtiden var Luxor under navnet Teben Egypts hovedstad, og kalles med rette «verdens største utendørsmuseum». Her kan du vandre blant de enorme søylegangene i Karnaktemplet og lure på hvordan i all verden de greide å reise de monumentale byggverkene med datidens hjelpemidler. Det var gode tider for steinhuggere!

Hatshepsut-tempelet i Luxor.

Krysser du Nilen ved Luxor og kjører opp i de karrige fjellene på vestsiden, kommer du til den sagnomsuste Kongenes dal med oldtidsgraver fra faraoenes tid. Noen av de rikt dekorerte gravkamrene er åpne for publikum, og det største trekkplasteret er selvsagt Tutankhamons grav. Andektig går du ned trappen, og der du forventer deg et enormt kammer kommer du ned til to ganske beskjedne rom, med mumien av guttekongen hvilende i den ytterste av de mange sarkofagene han ble funnet i. De 3000 år gamle dekorasjonene på veggene er fortsatt så fargerike at det virker nesten som de ble malt i fjor.

Les deg opp på forhånd, eller la Vings dyktige guider være historielæreren din. God utflukt!

HER kan du lese mer om Vings utflukter i Egypt. 

Undertegnede og familien på oppdagelsesferd i Egypt. Her utenfor Tutankhamons gravkammer. Foto: Privat