Mitt (litt) hemmelige London

Få byer har mer historie, bedre museer, finere parker, større butikkutvalg og hyggeligere puber enn London. Her er et lite knippe kjente og litt ukjente steder å utforske på en storbyferie i London.

London er uten tvil hjemsted for noen av verdens beste museer: Natural History Museum, Victoria & Albert Museum, Science Museum, British Museum, Tate Modern/Tate Britain, National Gallery og mange flere. Det fine ved mange av de store museene er at det er gratis inngang, og du kan lett tilbringe en hel dag med å utforske utstillinger i verdensklasse. Perfekt for en regnfull dag! Barna vil garantert storkose seg på Science Museum og Natural History Museum hvor de kan utføre vitenskapelige eksperimenter og studere dinosaurer på nært hold.

Victoria & Albert Museum

Frem til 27. januar 2019 kan du få med deg spesialutstillingen «Fashioned from Nature», som viser hvordan moteindustrien gjennom tidene har utnyttet naturens egne ressurser. Du kan følge moten fra 1600-tallet frem til i dag og videre inn i fremtiden, med eksempler på bærekraftige og resirkulerbare tekstiler. Studer vakre klær fra kjente designere på nært hold og lær hvorfor kvinner i victoriatiden ble dødssyke av å gå med grønne kjoler… (Museet har gratis inngang, men slike spesialutstillinger koster ekstra.)

Victoria & Albert Museum
Cromwell Road. Nærmeste t-banestasjon er South Kensington

Spesialutstillingen «Fashioned from Nature» på Victoria & Albert Museum varer til 27. januar 2019. Foto: Turid Lismoen.

Spesialutstillingen «Fashioned from Nature» på Victoria & Albert Museum varer til 27. januar 2019. Foto: Turid Lismoen.

Museum of Brands, Packaging & Advertising

I tillegg til de store og berømte museene kryr London også av små nisjemuseer, ofte drevet av ildsjeler. Et slikt museum er Museum of Brands, Packaging & Advertising i Notting Hill.

Om du har et snev av interesse for reklame, emballasjedesign og utviklingen av kjente merkevarer er dette stedet for deg. Gå «full retro» og dypdykk i årtier med herlig, tidstypisk pakningsdesign, magasinforsider, leketøy, plakater og reklameeffekter. Selv om det meste er britisk vil du dra kjensel på mye, og de fargerike utstillingsmontrene byr på en stor dose nostalgi. Museumsbutikken er også veldig innholdsrik.

Museum of Brands, Packaging and Advertising
111-117 Lancaster Road, Notting Hill. Nærmeste t-banestasjon er Ladbroke Grove

På Museum of Brands, Packaging & Advertising kan du se herlig, tidstypisk pakningsdesign, magasinforsider, leketøy, plakater og reklameeffekter. Foto: Turid Lismoen

På Museum of Brands, Packaging & Advertising kan du se herlig, tidstypisk pakningsdesign, magasinforsider, leketøy, plakater og reklameeffekter. Foto: Turid Lismoen

Pollock’s Toy Museum

Freda og William. Foto: TL

Freda og William.

Det bor et barn i oss alle, og på dette leketøymuseet får det barnet frie tøyler. Kanskje det er misvisende å kalle det et museum – Pollock’s er mer en samling av gamle leker fordelt på seks små rom. Dukker, høyt elskede og tynnslitte teddybjørner, dukkehus, tinnsoldater, gyngehester, spill – det hele er til å bli riktig nostalgisk av. Spesielt rørende er dukken Freda og bamsen William som siden 1910 aldri har vært fra hverandre – «never parted».

Pollock’s Toy Museum
1 Scala Street. Nærmeste t-banestasjon er Goodge Street

 

National Portrait Museum og en kafé i krypten

Litt beskjedent gjemt bak sin storebror The National Gallery på Trafalgar Square ligger The National Portrait Gallery. Navnet sier det meste – dette er en av verdens største samlinger av portretter av berømte og historiske personer. Gratis adgang, spesialutstillinger koster ekstra.

Skulle du være sliten i beina og sulten etter museumsrunden kan vi anbefale å stikke over gaten til kirken St Martin-in-the-Fields. I denne vakre kirken på hjørnet av Trafalgar Square er det ofte konserter på dagtid. Nede i krypten kan du spise god, hjemmelaget mat for en relativt rimelig penge. Arkitekturen her nede er stemningsfull og litt mystisk, med kirkens buede mursteinshvelvinger over deg og et gulv hvor gamle gravsteiner er felt ned.

Serpentine Galleries

Midt i Hyde Park ligger de to Serpentine-galleriene som hver sommer stiller ut arbeider av en moderne kunstner eller arkitekt i hagen utenfor museet. I tillegg er det utstilling av moderne kunst inne i galleriene. Like bortenfor ligger den vakre minnefontenen til prinsesse Diana.

Fikk du lyst til å reise til London og oppleve de spennende museene? Klikk her!

Serpentine Galleries i Hyde Park i London byr på spennende utstillinger. Foto: Turid Lismoen

Serpentine Galleries i Hyde Park i London byr på spennende utstillinger. Foto: Turid Lismoen

Museum of London

Dette museet er viet byen og dens historie. Bli med tilbake i tid og oppleve London gjennom 2000 år, fra romertiden, gjennom middelalderen til den store bybrannen, pest og krig. Reisen fortsetter gjennom victoriatiden til dagens London. I tillegg til de permanente utstillingene er det alltid spesialutstillinger med forskjellige temaer. Museet ligger i Barbican-området i The City, og gjennom vinduene kan du se utgravde rester av bymuren fra romertiden. Museets kanskje mest severdige utstillingsobjekt er den store Lord Mayor’s State Coach – borgermesterens to tonn tunge vogn fra 1757 som gir en ny dimensjon til uttrykket “bling”. Gratis adgang.

Museum of London
150 London Wall. Nærmeste t-banestasjoner er St Paul’s og Barbican

Lord Mayor's State Coach – den to tonn tunge vognen fra 1757 – gir en ny dimensjon til uttrykket “bling”. Foto: Turid Lismoen.

Lord Mayor’s State Coach – den to tonn tunge vognen fra 1757 – gir en ny dimensjon til uttrykket “bling”. Foto: Turid Lismoen.

Leighton House Museum

Ved Holland Park, i et av Londons bedrestilte boligstrøk, ligger den imponerende mursteinsvillaen til den viktorianske kunstneren Frederic Leighton. Han er så godt som ukjent i dag, men han var en “wonder boy” i sin samtid. Huset rommer hans mildt sagt eksentriske samling av arabiske veggfliser, silketapeter, fargerik keramikk og kunst, mye kunst. I andre etasje ligger hans atelier og husets eneste soverom. Og hvor ellers i London kan du nyte synet av en orientalsk innredet stue med springvann midt på gulvet?

12 Holland Park Road
Nærmeste t-banestasjoner er Kensington Olympia og High Street Kensington

Highgate Cemetery

Nord for London, på en høyde hvor du kan skimte storbyen i det fjerne, ligger vakre og velstående Highgate Village. Du kan enten finne veien hit opp med t-bane og buss, eller gå den fine turen over Hampstead Heath fra Hampstead (perfekt for en piknik i godt vær). Et lite stykke nedenfor Highgate Village ligger Highgate Cemetery, en av Londons vakreste kirkegårder, og en av «The Magnificent Seven» – kirkegårder som ble anlagt rundt London midt på 1800-tallet da de gikk tom for gravplasser inne i byen. Liker du en lett blanding av gotiske skrekkfilmer og tilårskommen romantikk er dette stedet for deg.

Kirkegården består av to deler – hvorav den østlige er åpen hver dag (det koster 4 pund å komme inn). Den mest berømte beboeren er Karl Marx. Jo lenger bort fra hovedveiene på området du kommer, desto mer overgrodd og ustelt blir kirkegården, med skjeve, eføyovergrodde gravsteiner med forvitrede minneord over forlengst døde mennesker.

Vil du ha det enda mer vilt, vakkert og skremmende kan du melde deg på en guidet tur på den vestlige delen av kirkegården. Den er ellers stengt for allmennheten, delvis fordi den er i dårlig stand og farlig, delvis fordi du kan gå deg bort der. Og det vil du definitivt ikke…

Highgate Cemetery er en av Londons vakreste kirkegårder. Foto: Turid Lismoen

Highgate Cemetery er en av Londons vakreste kirkegårder. Foto: Turid Lismoen