Overlevelsesguide til Bangkok: fra A til Å

Aller først bør du kjøpe deg et bra kart over Bangkok

Bangkok kan for en tilreisende være forvirrende og uoversiktlig med mange gater, kvartaler som går i hverandre, kanaler og livlig trafikk. Det er en bråkete og uoversiktlig by hvor du lett kan gå deg bort. Derfor er det viktig å utruste seg med et godt kart som har gatenavn både på engelsk og thai.

Backpacker-gaten Khao San Road

Her finner du de rimeligste overnattingsmulighetene, ekstremt god og billig spicy mat på alle gatehjørner, massasje, lokale barer med billig thailandsk øl, butikker med t-skjorter, smykker, sandaler og alt man trenger for å nyte et laidback liv i Thailand.

Chatuchak Weekend Market er markedet over alle markeder

Markedet er med sine mer enn 15.000 salgsboder Asias største, og har med det et hav av produkter til salgs. Hit finner ca. 200 000 besøkende veien hver dag. Du kan regne med å finne alt du har bruk for (og litt til) – husholdningsartikler, håndarbeid, klær, levende dyr, antikviteter, bøker, musikk, mat, blomster etc. Den beste måten å komme hit på er ved hjelp av Skytrain. Gå av på Mo Chit-stasjonen. Herfra tar det ca. 5. minutter å gå til markedet.

De lokale vet best!

I Bangkok spiser man tidlig og sent; gjerne fire–fem måltider ispedd litt snacks innimellom. De beste (og billigste) spiseopplevelsene får du på de enkle spisestedene i de trangeste smugene. Se etter lokale innbyggere som står i kø foran putrende gryter. Det er et sikkert tegn på at maten er førsteklasses – og trygg. I løpet av 2018 har myndighetene i Bankok lagt bredsiden til for å rydde opp i jungelen av gatematservering, med varierende hell. Matselgere og matelskere har blitt vant til stadige endringer i tillatelser og lokaliteter, men det er uvisst i hvilken grad byens berømte gatematkultur vil overleve.

Et triks når du skal shoppe

Om du ikke finner en strekkode eller en satt pris på det du har lyst til å kjøpe, er det bare å prute i vei. Du kan forvente å få redusert prisen med alt fra 10–40 prosent. Men husk å gjøre det med et smil – du kan komme langt med det. Forhør deg om hva den beste prisen du kan få er, og gå lavere enn det. Du merker fort om du har gått for langt ned, det er rett og slett en fornærmelse mot selgeren. Så vær forsiktig og ikke utnytt selgeren. Pruting skal være et spill, og begge parter skal være fornøyd når pengene er levert og varen mottatt.

Festivaler finner du mange av i Thailand,

men den mest spektakulære er kanskje Songkran-festivalen, nyttårsfeiringen. Festlighetene starter 13. april og varer i 3–10 dager. Thaiene feirer denne festivalen med store mengder vann, og fordi denne perioden er en av de varmeste på hele året, er det veldig forfriskende. Under festivalen blir Buddha-bilder dynket i vann, og unge thaier heller vann i hendene på de eldre, og de spruter vann på hverandre i støyende vannkrig, og turistene går heller ikke tørrskodd rundt. En fin og annerledes tradisjon.

Golf

Bangkok har mer enn 20 golfbaner, og de fleste av disse holder veldig høy standard.

Herrer i (korte) skjørt

Calypso Cabaret Show er kjent for sine flotte og overdådige forestillinger. Thailandske katoyer (også kjent som “ladyboys”) regnes av mange som verdens vakreste transvestitter. De er for det meste akseptert i Thailands tolerante miljøer, og noen mener de bringer hell og lykke. De mest berømte og påkostede showene kan du se på Calypso Cabaret Show.

Ikke den vanligste ferieaktiviteten,

men thaimat er da heller ikke som alle andre kjøkken. Ta et lynkurs i å lage deilige thairetter! Dra på de lokale markedene for å handle varene du trenger. Før du vet ordet av det, er du en dreven kokk. Med kunnskap om de lokale varene kan du ta med deg ferieminner hjem til ditt eget kjøkken i Norge.

Ja, den er skreddersydd!

I Bangkok kan du få sydd nesten hva du måtte ønske deg til en overkommelig pris. Her er det bare å velge og vrake i nydelige stoffer. Et tips er å ta med et plagg som du ønsker å få sydd i et annet stoff, så syr de en kopi til deg. Eller du kan ta med bilder av hva du ønsker å få laget. Du finner skreddere i typiske turistområder som Sukhumvit Sois 3–11, Thanon Khao San, Thanon Charoen Krung (mellom Silom og River City) og på handlesentre. Ikke godta 24-timers pakketilbud om du ønsker et bra resultat. Insister på to prøvinger før du godtar det ferdige resultatet. Da er du sikret en god handel.

Kanskje en tur til det flytende markedet?

Kun en time fra Bangkok finner du den eksotiske juvelen Amphawa Floating Market. Dette er det lokale markedet til kanalfolket i området rundt. Her kan du oppleve lokale landsbyskikker på nært hold, i omgivelser som kan se ut til å ha vært fryst i tid siden 1950-tallet. Det finnes flere flytende markeder rundt omkring, men Amphawa har færrest turister.

Lei en longtail-båt

Lei en longtail-båt, og kjør opp Bangkok Noi. Da får du et unikt innblikk i livet langs elven. På bryggen ved Tha Phra Athit finner du som regel noen som tilbyr slike båtturer. Husk å prute! Et annet alternativ er å hoppe på en av ekspressbåtene som går opp og ned Chao Phaya. Ta båten til Saphan Taksin. Derfra kan du lett ta Skytrain til Silom/Lumpini Park eller Siam.

Middagscruise på elven Chao Phraya

Etter at solen har gått ned, og livet langs elvebredden har roet seg, er det en magisk stemning og atmosfære på elven. Nyt en deilig middag om bord på en teakbåt, en antikk ris-lekter, eller en luksuriøs yacht. Dette er en hyggelig og annerledes middagsopplevelse. Her finnes det middags-cruise for enhver smak.

Nyt en middag i høyden!

Det finnes mange supertrendy og lekre restauranter i høyden. En av de aller lekreste heter Sirocco, som ligger i 63. etasje i State Tower, høyt over Bangkoks myldrende bygater. Restauranten får toppkarakter for både mat, vin, stemming og service. Andre utsøkte restauranter i høyden er Vertigo and Moon Bar på Hotel Banyan Tree.

Og husk å drikke masse vann!

Kanskje en selvfølge i varme omgivelser, men det er spesielt viktig i Bangkok. Hvis du glemmer å ta med en flaske er det aldri langt til nærmeste gateselger (men husk å sjekke at forseilingen ikke er brutt).

På teaterscenen

finnes det også mange spennende ting å få med seg. Noen av de mest populære ser du på Ratchada, som har plass til 2000 tilskuere. Her kan få deg en matbit fra thaibuffeen og deretter se en teaterforestilling i verdensklasse.

Questions?

Lurer du på noe om ferier i Thailand? Kontakt oss gjerne!

Rockefotens seier

Det finnes flere muligheter til å danse seg inn i den thailandske natten. Bangkoks uteliv blir sett på som et av verdens beste. Sukhumvit Road er i så måte området som er verdt å utforske. Her ligger det restauranter, barer, klubber og handlesentre på rekke og rad.

Sykkeltur

Det virker kanskje ikke spesielt fristende å sykle rundt i 30 varmegrader i et mylder av biler, mopeder og motorsykler, men det er faktisk en ganske forfriskende fremkomstmåte. Byen er rimelig flat, og du kan enkelt navigere gjennom trange bakgater og la deg begeistre av “uoppdagede” nabolag du finner underveis. Det betyr ikke at du ikke må være forsiktig, trafikkreglene er annerledes enn hjemme, og folk kjører som de føler for. Se deg godt for, og prøv å ”flyte” inn sammen med resten av syklistene og tuk tuk-sjåførene.

Templet Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew er trolig Bangkoks mest populære turistattraksjon. Tempelet huser en buddhastatue som bare er 75 cm høy, men tempelområdet er en ytterst storslagen samling av bygninger. Gullfargede stupaer, glitrende glassmosaikk, mytiske fugler og religiøse malerier gjør templet til en gedigen skattekiste. Rett ved siden av ligger Grand Palace og Wat Pho, som også er vel verdt et besøk.

Unn deg litt luksus!

I Bangkok kan du nyte ekstraordinær luksus for en mye billigere penge enn hjemme. Nyt 5-stjerners hotell med upåklagelig service, som Amari Watergate og Lebua at State Tower.

Vær forsiktig, og ikke la deg lure

For å sette det på spissen: 99 prosent av thaiene som kommer bort for å slå av en prat har en agenda. Hjelpsomme thaier kan være starten på et langvarig opplegg hvor du kan ende opp blakkere enn planlagt. Ikke tro på fremmede som sier ting som Grand Palace er stengt og vil hjelpe deg å finne en annen severdighet. Vær hyggelig og respektfull, men utvis sunn skepsis.

Whops, ikke tråkk i salaten

Munker skal alltid behandles med stor respekt. De er de viktigste personene i det thailandske samfunnet, og thaiene har ingen forståelse for vestlige som ikke er klar over dette. Du må aldri røre en munk. Man snakker heller ikke nedsettende om kongefamilien – det er forbudt ved lov, og kan medføre fengselsstraff.

Xtra taxi-tips!

Velger du feil taxi kan du ende med å betale i dyre dommer. Et par gode råd på veien her er: 1 – Ta aldri taxi i rushtiden. I Bangkok kan du oppleve bilkøer ut av denne verden. 2. Be dem alltid om å sette på taksameteret! Om sjåføren nekter, finn en annen taxi.

Yes, det føles som å fly over Bangkok

Bangkoks t-bane Skytrain ble lansert i 1999 av den daværende kongen. Toget endret transportvanene til millioner av innbyggere, og er definitivt en av de beste og billigste måtene å komme seg rundt i byen på.

Zzzzzz

Ikke lov å sove i timen. Her er visse ord du bør kunne når du er i Bangkok:

  • Sawadee, betyr både hei og ha det
  • Khob Khun Krab betyr tusen takk
  • Khor Thot Krab betyr unnskyld
  • Ra Kha Tao Rai Krap betyr hvor mye

Æ’kke mulig – rent gull?

Ikke glem å ta turen innom Wat Traimit. Det er et lite tempel, men den inneholder en buddhafigur av rent gull. Og det er ikke hvilken som helst gullbuddha, men verdens største i solid gull. Statuen er 3 meter lang og veier over 5 tonn.

Øyhopping rundt Bangkok

Du trenger ikke å reise langt for en liten pause fra den intense storbyen. Den lille øya Ko Kret ligger i Chao Praya-elven like nord for Bangkok. Reis midt i uken for å få en bit av stillheten på denne bilfrie øya. Det tar et par timer å rusle rundt Ko Kret, en fin avveksling fra asfalten langs Bangkoks travle gater.

Åååh – husk å nyte!

Bangkok kan være stressende, for her er det full fart hele tiden. Med over åtte millioner innbyggere blir det fort folksomt! Men så lenge du husker å skru ned ditt eget tempo og tar deg tid til en kald øl på en kafé i en sidegate, skal du se at skuldrene senker seg selv i Englenes by Krung Thep – som byen heter på thailandsk.