London for småbarnsfamilier – fra A til Å


Akvariet i London ligger like ved Big Ben og London Eye, og huser mer enn to millioner liter vann. Ingen andre steder i London kan de besøkende komme ansikt til ansikt med haier og pirajaer, eller få muligheten til å stryke hånden over vennlige, men vanligvis menneskesky stjernefisker. Du kan beundre mer enn 350 forskjellige arter og attpåtil adoptere din egen hai eller en annen fisk. Inntektene går til forskning og annet arbeid til dyrenes beste.

Buss-sightseeing i en dobbeldekker er noe alle barn setter stor pris på. Her kan de få sitte i andre etasje på bussen som er uten tak. The Original London Sightseeing Tour kjører forbi alle de kjente landemerkene som Big Ben, Tower Bridge. Billetten er gyldig i 24 timer og du kan hoppe på og av bussene som det passer deg.

Cartoon Museum er Londons første tegneseriemuseum som inneholder britiske tegneserier, karikaturer og tegneseriekunst fra det 18. århundre og frem til i dag. The Cartoon Museum åpnet dørene i februar 2006 og ligger i Bloomsbury, like ved British Museum. Foruten de mange tegneseriene som du kan studere under ditt besøk på The Cartoon Museum, kan du også delta i tegneserie-konkurranser samt være til stede under spesielle arrangementer som museet med jevne mellomrom arrangerer.

Duck Tours er en av mange sightseeingturer i London. The London Duck Tour fungerer både som buss og båt. Etter å ha kjørt forbi London Eye, Big Ben, Trafalgar Square og Buckingham Palace befinner du deg plutselig midt ute i Themsen, fortsatt sittende i den gule ”Duck-bussen” som nå fungerer som båt! Dette er en unik opplevelse og en sighsteeingtur helt utenom det vanlige.

Englands største kino heter The BFI London IMAX Cinema og har et vanvittig lerret – 20 meter høyt (tilsvarer fem dobbeltdekkere) og 26 meter bredt. Som om det ikke var nok har kinoen også et 11600-watts digitalt surround-lydsystem. Mange av filmene sendes også i 3D. Nærmeste undergrunnsstasjon: Waterloo

Fotballdrakter til både små og store finner du på Soccer Scene midt i Oxford Street. Butikken selger originale drakter og supporterutstyr. En Tottenham-, Arsenal-, Liverpool- eller Manchester United-hjemmedrakt koster 40£. Butikken har et omfattende utvalget av både hjemme og –bortedrakter og diverse andre supportereffekter. Draktene finnes i alle størrelser, både for barn, unge og voksne. Nærmeste undergrunnsstasjon: Oxford Circus.

Greenwich Foot Tunnel er som navnet antyder en undergang som fører deg fra den ene siden av elven Themsen til den andre. Tunnelen er i underkant av 400 meter lang og 15 meter dyp. Tunnelen går fra Cutty Sark Gardens til Islands Gardens på The Isle of Dogs . Barna synes det er veldig spennende å kunne spasere under selveste Themsen. Tunnelen er åpen 24 timer i døgnet og er en av Greenwich-områdets største attraksjoner. Nærmeste undergrunnsstasjon: Canary Wharf / Cutty Sark (DLR)

Hamleys er en av verdens største leketøysbutikker. Varehuset har fem etasjer med et vanvittig utvalg av leker til barn i alle aldre. Her finnes dukker, biler, puslespill, bøker, spill, modeller, byggeklosser, elektroniske artikler, dataspill, bamser, teddybjørner og mye mer. Hamleys har et enormt utvalg som må oppleves, butikken har også egne ansatte som har i oppgave å underholde kundene med demonstrasjoner av ulike leketøy, noe som gir leketøysgiganten den helt unike atmosfæren. Nærmeste undergrunnsstasjon: Oxford Circus.

International Magic Studio er butikken for alle barn og unge som ønsker seg trylleutstyr. Her finner du alle mulige former for tryllesett og tilbehør til en ekte tryllekunstner. International Magic Studio har også et solid utvalg av DVD-er, bøker og videoer med fokus på magi og tryllekunst. Dersom barna ikke får nok av magi setter de sikkert stor pris på en guidet Harry Potter-tur. Nærmeste undergrunnsstasjon: Chancery Lane.

Jack the Ripper-rundturer lar deg gå i fotsporene til Jack The Ripper. Disse turene passer for litt eldre barn og har en aldersgrense på 14 år. I 1888 herjet Jack The Ripper Londons gater, og det som regnes som første seriemorder ble aldri tatt. Sammen med erfarne guider kan du gå i de samme mørke gatene hvor drapene ble begått på slutten av 1800-tallet.

Karnevalet i Notting Hill finner sted i slutten av august og regnes som det største karnevalet i Europa. Med over en million mennesker i de koselige gatene i Notting Hill er dette nesten på linje med Rio de Janeiro når det gjelder stemning, kostymer og rytme. Dette er et pulserende gatekarneval til stor glede både for store og små. Nærmeste undergrunnsstasjon: Notting Hill Gate.

Legoland finnes ikke bare i Danmark, men også like utenfor London, nærmere bestemt i Windsor. Her finnes over 50 ulike underholdningstilbud til barn i alle aldre. Noen av de mest pupulære attraksjonene er “The Driving School”, “Pirate Falls”, “Dragon Coaster” og “The Rat Trap”. Legoland består av over 47 millioner legobrikker og passer best for barn mellom 2-12 år. Nærmeste togstasjon: London Paddington til Windsor & Eton Central eller fra London Waterloo til Windsor & Eton Riverside.

Madame Tussauds trenger kanskje ingen nærmere beskrivelse. Dette er en verdenskjent attraksjon med en fargerik historie bak seg. I over 200 år har Madame Tussauds vist frem sine fabelaktige voksdukker basert på kjente personligheter. Noen av legendene som har fått æren av å bli utstilt her er blant annet David Beckham, Winston Churchill, Nelson Mandela, Prinsesse Diana, Michael Jackson, Mohammed Ali, Robbie Williams, Brad Pitt, Wayne Rooney, Robbie Williams, Jennifer Lopez og Kylie Minogue. Nærmeste undergrunnsstasjon: Baker Street.

Namco Station ligger tvers over Big Ben og like ved London Eye. Her finnes det utallige muligheter for både barn og ungdom. Hva med en bowlingbane med et helt spesielt gulv som gjør at du ikke behøver egne bowlingsko. Det mest populære er likevel de 150 interaktive videospillene og simulatorene hvor du både kan stå på ski og ri på hest. Namco Station har også sin egen valuta som kalles for “The Nam” som du kan bruke på alle spill og aktiviteter. Det finnes også 12 bowlingbaner, biliardbord og ikke minst”bumping cars”, eller på godt norsk – radiobiler. Nærmeste undergrunnsstasjon: Westminster.

Omvisning på BBC Television Centre er en stor opplevelse for både små og store. BBC er et av verdens største og mest kjente tv-selskap. En guidet tour på BBC varer i underkant av to timer og du får en omfattende omvisning i flere studio hvor kjente engelske TV-program er blitt spilt inn. Du får også besøke BBC News hvor det sendes nyheter flere ganger i timen. Her kommer du blant annet bak kulissene til tidligere programmer som Hotell i Særklasse og Monty Phyton. Nærmeste undergrunnsstasjon: White City.

Pizza Hut, Planet Hollywood, Mc Donald’s og Hard Rock Cafe er noen av favorittspisestedene for barn i London. Totalt finnes det mange hundre filialer bare i sentrum av London.

Queen of Englands kronjuveler er en av Londons største turistattraksjoner. Du finner dem trygt bevoktet i Tower of London. Dette slottet har en helt unik posisjon i Englands historie og har hvert år over 2.5 millioner besøkende. Tower of London er også kjent for sine seks sorte ravner som bor på området. Den daglige vaktskifte-seremonien finner sted klokken 21:30 hele året. Nærmeste undergrunnstasjon: Tower Hill

Rainforest Cafe skryter av å være den største røykfrie restauranten i London sentrum. Rainforest tilbyr en variert meny bestående av hovedsakelig amerikanske og tropiske retter laget av de ferskeste ingredienser. Kombinert med den helt spesielle og unike atmosfæren og innredningen gjør et besøk på The Rainforest Cafe til en minnerik opplevelse. Her finner du et spennende animert dyreliv kombinert med regnskogens mange lyder og flotte syn, samt en rekke spesialeffekter til stor glede for de minste. Nærmeste undergrunnsstasjon: Piccadilly Circus.

Science Museum ligger i South Kensington og er et av verdens mest interaktive museer til glede for gutter og jenter i alle aldre. Museet arrangerer til en hver tid spennende, lærerike og underholdende opplevelser for barna. Sjekk ut museet sin hjemmeside for å finne ut hvilke arrangementer som finner sted når du skal til London. Museet har også mye annet spennende som bare venter på å bli utforsket, og som de fleste andre museer i London er det gratis inngang også på Sience Museum. Nærmeste undergrunnsstasjon: South Kensington

Thorpe fornøyelsespark er en av Englands største fornøyelsesparker. Her stortrives barna med ubegrensede muligheter av berg og dalbaner, tømmerfoss og utallige andre nervepirrende og underholdende aktiviteter. Ungene elsker Thorpe Park som har fått gode kritikker i britisk media. Her finnes også egne ”bydeler” ved navn som Lost City, Ranger County, Port Atlantis og Calypso Quay. Thorpe Park er lett tilgjengelig med tog fra London sentrum. Nærmeste togstasjon: Fra London Waterloo til Staines.

Utkledningskostymer som Zorro, Supermann, Batman, Dracula eller andre superhelter og filmikoner er noe barn og unge setter stor pris på. Kostymer som dette kan kjøpes på Angels Fancy Dress. Dette er en stor butikk med hele 6 etasjer med et rikelig utvalg av kostymer og tilbehør. Butikken har bidratt til at flere skuespillere har fått Oscar for beste kostyme. Som for eksempel kostymene i filmene Titanic fra 1997 og Shakespeare in Love fra 1998. Nærmeste undergrunnsstasjon: Leicester Square.

Varmluftsballong over London er en stor opplevelse for både små og store. Virgin Balloonflights heter selskapet som tilbyr spennende turer over hele London i en såkalt varmluftsballong som sikkert mange barn har sett på tv. Dette er ikke noen billig fornøyelse, men garantert en minnerik og annerledes sightseeing tur. Hjemmeside: www.virginballoonflights.co.uk.

Wow!…er det første mange barn sier når de går inn dørene til Disney Store. Dette er en stor butikk med utelukkende produkter fra Disneys verden. Her finner du både klær, leker, pyjamaser, skolesaker, fargestifter, bamser, bilder og mye mer. Alle tingene er inspirert av de ulike disneyfigurene. Her får du også kjøpt mange av disney’s filmer på DVD. Nærmeste undergrunnsstasjon: Oxford Circus.

Xbox, Playstation og tusenvis av spill og spillkonsoller finner du blant annet på HMV og Virgin Megastore. Her kan barna gå å vandre i timevis på leting etter spill og tilbehør til de ulike spillekonsollene som finnes på markedet. Begge butikkene har flere etasjer med blant annet CD-er, DVD-er og alle typer elektroniske spill. Nærmeste undergrunnsstasjon: Tottenham Court Road.

York, Bath, Cambridge og Oxford er fire byer som ligger like utenfor London og som alle tilbyr spennende aktiviteter for barn. I nærheten av Oxford, nærmere bestemt i Great Missenden ligger Roald Dahl Museum and Story Centre. Oxford har alltid stått sentralt i den britiske barnelitteraturen. Flere kjente forfattere bodde i byen, og la derfor handlingen i bøkene sine dit. Dørene til Roald Dahl Museum and Story Centre er laget av ekte sjokolade! Museet arrangerer også utstillinger og virtuelle turer gjennom handlingen i Roald Dahls historier. I York ligger blant annet The Bluewater Center som med sine 350 butikker er et av Europas største shoppingsenter.

Zoologisk hage, eller London Zoo, som det heter, ble åpnet i 1828 og hadde allerede den gang en imponerende samling av eksotiske dyr fra hele verden. 112 av de 650 dyreartene som finnes her er såkalte truede dyrearter. I denne fantastiske dyrehagen finnes over 5000 dyr. Deriblant løver, leoparder, tigrer, aper, gorillaer, slanger, griser, pelikaner, giraffer, geiter, sauer, kenguruer, kaniner, fisker, alligatorer og mange flere. Nærmeste undergrunnsstasjon: Camden Town

Ære være Londons mange historiske museer som er til stor glede for både barn og voksne. Natural History Museum og London Transport Museum er to av de mest barnevennlige museene som finnes i storbymetropolen. Her kan barna både ha det gøy og lærerikt på en gang. Nærmeste undergrunnsstasjoner: South Kensington og Covent Garden

Ønsker barna å ta turen opp i verdens største pariserhjul er London Eye tingen. Dette er sammen med Madame Tussauds den største og mest populære turistattraksjon i hovedstaden. De fleste har hørt om dette enorme pariserhjulet som frakter passasjerene hele 135 meter høyt opp i luften med en unik utsikt over store deler av London. Hjulet ble åpnet i 2000 som en del av millenniumsfeiringen og har 32 lukkede glasskapsler som hver tar 25 personer. En hel runde tar 30 minutter og takket være den fantastiske glasskonstruksjonen av hjulets kapsler får passasjerene en unik utsikt over London.

Åh, som det kiler i magen på berg-og-dalbanen i Chessington Zoo. Dette er ikke bare en dyrehage, men en stor kombinasjon av tivoli, dyrehage og fornøyelsespark. Her finnes det mangfoldige attraksjoner som blant annet berg-og-dalbaner, tømmerfoss og karuseller. Nærmeste togstasjon: Fra Waterloo eller Wimbledon til Chessington South Station.