Christian Grønlis New York-tips

Skrevet av Christian Grønli, administrerende direktør i Ving

New York er aldri feil!

Det er et uttrykk jeg bruker ganske ofte når jeg snakker om New York – the Big Apple.

Første gang jeg reiste til New York sto det 1985 i kalenderen. Som seg hør og bør på en førstereis var jeg innom alle de store severdighetene. Frihetsgudinnen, Central Park, Empire State Building. Disse stedene er alle et must for en førstegangsreisende. Jeg har hatt gleden av å reise ganske hyppig til New York i mange år, blant annet fordi datteren min bor et stykke nord for byen. Etter hvert som besøkene ble flere har jeg lært at det lønner seg å ha en klar plan for hva jeg vil se og gjøre der.

Jeg har forsøkt å konsentrere meg om en ny bydel eller et nytt område hver gang jeg er i New York. Nå var det Upper East Side som sto på programmet. Det første du bør gjøre er å velge et hotell i området du har mest lyst til å utforske. Da får du et godt inntrykk av området, for besøk på alt fra små frokostkafeer til butikker og restauranter lar deg ta del i hverdagen til menneskene som bor der og nærmest bli en del av den.

New York er nesten som mange små byer i én stor – og alle med hvert sitt særtrekk.

Når du har sett de største severdighetene i New York er det på tide med et dypdykk i byens kultur. Ta for deg én og én bydel! Besøk restauranter og småbutikker i nabolaget og opplev new yorkernes hverdag på nært hold.

På Upper East Side holder byens bedrestilte til, og en bostedsadresse på Park Avenue er jo noe av det ypperste man kan ha. Bor du for eksempel på det lekre hotellet Park Lane i Midtown er det ikke lange veien opp til Upper East Side. Perfekt gåavstand til det meste, og rikelig med tilbud i nærheten.

LES OGSÅ: Ta med barna til New York

Det første du bør gjøre er å spasere opp (og kanskje ned) Madison Avenue. Det er en gate spekket av mote, juveler og designbutikker. Ta turen til Ralph Laurens palasslignede bygg, for så å vende nesen sydover igjen. For de fleste er det vindusshopping som gjelder her, men Theory har høykvalitetsklær til unge voksne og priser som er meget hyggelige.

I New Yorks travle handlegater kan du fylle posene til randen – og tømme bankkontoen!

Dagen etter kan man jo rusle bort til Columbus Circle og det moderne kjøpesenteret der. Er du glad i å lage mat kan du hente inspirasjon hos Williams Sonoma, en superbutikk for kjøkkenentusiaster. Hva med en sashimikniv til ca. 20.000? Pikniklunsj kan du handle inn hos Whole Foods i underetasjen for så å nyte den rett over gaten i spektakulære Central Park.

Til middag kan du forsøke å få bord på en av verdens beste restauranter (i følge ulike kåringer) Per Se, men regn med å betale opp mot 4.000 pr. hode. Heldigvis er det mange riktig gode alternativer til en brøkdel av prisen.

Noen av mine favorittrestauranter:

Indochine

Ikke la deg skremme av navnet! Her serveres det fransk-vietnamesisk mat av høy kvalitet. Veldig trendy sted og imøtekommende personale. Andebrystet her er det beste jeg noen gang har spist.

Gotham Bar and Grill

Superpopulær restaurant i Greenwich Village. Her får du gourmetmat i store porsjoner. Ypperlig vinkart!

Smith & Wollensky

Min steak house-favoritt!

Nobu

Nobu har du sikkert hørt om. Robert de Niro’s restaurant med asiatisk-amerikansk fusionmat. Du må ringe og bestille bord på forhånd.

Balthazar

En fransk bistro som er perfekt til lunsj. Du MÅ bestille bord. Kan til tider være litt bråkete og du er definitivt ikke alene i restauranten, men det er en kul opplevelse. Østers og champagne til lunsj er ikke helt feil her.

P.J Clarks

Nærmest en institusjon og utrolig populært. Enkle, men smakfulle lunsjretter. Skikkelig gode burgere.

Har du noen gode New York tips?
Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under.

Kategorier