New York: Aktivitetsguide fra A til Å

Lurer du på hva du burde få med deg i New York? Storbyen har mer enn nok å by på, og i denne aktivitetsoversikten får du gode tips til hvordan du kan få mest mulig ut av turen din.

 

American Museum of Natural History

Avdelingen med dinosaurer er stilig, ikke minst for unge dinosaurentusiaster. Det er også i dette museet Ben Stiller jobber som nattevakt i filmen En natt på museet. Hele museet er akkurat sånn du skulle ønske undervisningen i geografi og biologi hadde vært. Voksenbonus: sluttscenen i filmen The squid and the whale utspiller seg her og Ross jobber på museet i tidlige sesonger av Friends.

LES OGSÅ: Ta med barna til New York

Broadway

Gatene på Manhatten er stort sett rett og utgjør et oversiktlig ruterett, men mellom Union Square og Central Park er det én gate som strekker seg på tvers av det hele: Broadway. Denne gaten er blant de aller eldste i byen og er verdenskjent som USAs store teatergate. De store musikalene finner du på teaterene her, men du kan også få med deg mindre (og rimeligere!) oppsetninger hvis du beveger deg litt utenfor området og velger off broadway-forestillinger.

Central Park

Central Park er ikke hvilken som helst park. Først og fremst er den enorm. Den strekker seg ut over 50 av Manhattans kvartaler og rommer både innsjøer, en dyrepark, et lite slott og hundrevis av ekorn. Er du ute etter en romantisk opplevelse kan du leie en robåt ved Loeb Boathouse eller ta med et pledd og ha piknik på en av de mange gressplenene. Lei en sykkel, da får du sett mest mulig!

Central Park rommer både innsjøer, en dyrepark, et lite slott og hundrevis av ekorn! Lei sykler for å oppleve mest mulig av den store parken midt på Manhattan.

Central Park rommer både innsjøer, en dyrepark, et lite slott og hundrevis av ekorn! Lei sykler for å oppleve mest mulig av den store parken midt på Manhattan.

Drawing Center

Et lite museum i Soho på Manhattan. Utstillingene består primært av tegnet kunst, og ble av New York Times beskrevet som:

One of the city’s most highly respected small art museums.

Empire State Building

Det ikoniske bygget er et av New Yorks mest kjente. På toppen finnes det en utkikksterrasse med spektakulær utsikt over byen. Det lønner seg å forhåndsbestille billetter for å slippe litt av køen. Et annet alternativ er Top of the Rock – utkikkspunktet på toppen av Rockefeller Center i nærheten. Bonus: Empire State Building kommer med på bildene herfra.

Ikoniske Empire State Building er lett gjenkjennlig på skylinen. Du kan enten ta turen opp til toppen, eller beundre byggverket fra Rockefeller Center (der dette bildet er tatt) – eller begge deler?

Fly over Manhattan

Skal du unne deg det lille ekstra når du er i New York er en helikoptertur å anbefale. Det koster litt, men utsikten er helt spektakulær!

Det er ikke billig med en helikoptertur over New York, men så er også opplevelsen helt spektakulær. Foto: L. Kongerud

Det er ikke billig med en helikoptertur over New York, men så er også opplevelsen helt spektakulær. Foto: L. Kongerud

Gospelbrunsj

I bydelen Harlem (nord for Manhattan) kan du spise brunsj akkompagnert av live gospelmusikk. Prøv Sylvia’s eller Red Rooster. Du bør reservere bord på forhånd hvis restauranten tillater det.

Du går neppe sulten fra Sylvia's hvis du bestiller Red Velvet Cake til dessert. Foto: L. Kongerud

Du går neppe sulten fra Sylvia’s hvis du bestiller Red Velvet Cake til dessert. Foto: L. Kongerud

High Line

Stilig park utenom det vanlige. Den er bygget langs et gammelt jernbanespor 10 meter over bakkeplan. Populært blant joggere, kjendiser og ikke minst – turister.

Iskrem

Er det én ting vi vet om New York, så er det at du stort sett får tak i det meste. Som is i alle farger og fasonger. Monday Sundae-isen med Nutella, Dulce de Leche og havsalt hos Big Gay Ice Cream (ja, de heter faktisk det) er blant favorittene. Sjekk også Black Tap-restaurantene for usannsynlig store milkshake/is-kreasjoner! Bare se her.

LES OGSÅ: Slik får du tak i en Cronut i New York

Ja takk!

Ja takk!

Jazzmusikk

Jazzen oppsto i New York og er naturlig nok et sentralt element i byens kultur. De store artistene sto på scenene her før de ble kjent, og nye, håpefulle jazzstemmer flokker stadig til byen for å prøve seg. Byen har mange bra jazz-klubber, blant annet Blue NoteArthurs Tavern og Iridium Jazzclub.

Kollektivtrafikk

De gule taxiene som farter rundt i gatene på Manhattan er kanskje verdensberømte, men sannheten er at det går mye raskere med undergrunnen (og det er rimeligere!). Systemet er oversiktlig og lett å forstå, bare pass på at du ser forskjell på lokal- og ekspresstog – sistnevnte stopper nemlig bare på utvalgte stasjoner. Se etter LCL for tog som stopper på alle stasjoner og EXP for ekspress.

Unn deg en tur i en gul New York-taxi, men bruk undergrunnen når du vil raskest frem.

Unn deg en tur i en gul New York-taxi, men bruk undergrunnen når du vil raskest frem.

Little Italy

New York er som en smeltedigel med mange forskjellige kulturer og har egne bydeler hvor dette kan oppleves på nært hold. I Little Italy kan du spise cannoli på det kjente bakeriet Ferrera’s og rusle rundt i de trivelige gatene. I tillegg finnes Chinatown og Little India.

Markeder

Ah, lite er så spennende som å gå på skattejakt blant boder og bord dekket av nips, ting og tang! På Brooklyn Flea finner du brukte og nye ting side om side og kan gjøre noen kupp. For matentusiastene er det trendy Smorgasburg som gjelder, og koselige Chelsea Market er også verdt et besøk.

NYPD

Forhåpentligvis trenger du ikke å være særlig involvert med New York Police Department i løpet av ferien din, men hvis du er interessert i politihistorie er The New York City Police Museum en interresant opplevelse. Der finner du utstillinger med tidligere uniformer, gamle dokumenter og fotografier.

Visste du at det finnes ridende politi i New York? NYPD har også et eget museum i byen der du kan se alt fra uniformer til gamle dokumenter.

Visste du at det finnes ridende politi i New York? NYPD har også et eget museum i byen der du kan se alt fra uniformer til gamle dokumenter.

Opera

Et besøk på The Metropolitan Opera er en definitivt en opplevelse utenom det vanlige.

Prospect Park

Ikke like stor og kjent som Central Park, men morsommere lekeplasser. Mens de voksne som passer barna i Central Park er barnepiker, så er foreldrene som passer barna i Prospect Park skuespillere, forfattere og rockemusikere – eller så ser de i alle fall ut som det. Er det ikke Lena Dunham som spiser is der borte?

Questions?

I nettavisen New York Times får du siste nytt om hva som foregår i verdensmetropolen. Time out New York har tips om alt av aktiviteter, happenings og uteliv.

Restauranter

…finnes i alle fasonger, størrelser og smaker i New York. For å si det mildt. Sushiburrito? Ja visst. Pizza slices på størrelse med en Grandiosa? Check. Luksuriøse biffer til tusenvis av kroner? Mhm. Husk at populære restauranter har stor pågang og at det kan lønne seg å gjøre bordreservasjoner allerede før du reiser hjemmefra.

LES OGSÅ: Christian Grønlis beste New York-tips

Amerikanerne elsker hamburgerne sine, og etter et New York-besøk er det ikke umulig at du gjør det samme.

Amerikanerne elsker hamburgerne sine, og etter et New York-besøk er det ikke umulig at du gjør det samme.

Statue of Liberty

Også kjent Frihetsgudinnen – selvfølgelig. Hun står på Liberty Island i munningen av Hudson-elven. Det lønner seg å være tidlig ute hvis du har lyst til å dra opp i gudinnekronen, for de slipper kun inn 30 stykker om gangen. Lange køer og mye venting, med andre ord! Hvis du nøyer deg med å beundre Frihetsgudinnen på avstand bør du ta Staten Island Ferry fra sørspissen av Manhattan. Det er gratis og gir deg flott utsikt over til Liberty Island.

New York, New York! Unngå køene på Liberty Island og beundre Frihetsgudinnen fra Staten Island Ferry i stedet.

New York, New York! Unngå køene på Liberty Island og beundre Frihetsgudinnen fra Staten Island Ferry i stedet.

Times Square

Den store plassen omgitt av ragende skyskrapere og blinkende reklameplakater har blitt selve symbolet på New York. Her er du midt i det aller tjukkeste turisttråkket, men minst et besøk er obligatorisk. La deg fascinere av kaoset en liten stund, men husk at du finner bedre og rimeligere restauranter og butikker andre steder enn akkurat her.

Times Sqare har blitt selve symbolet på New York.

Times Sqare har blitt selve symbolet på New York.

Utflukt til Long Island

Har du hørt om Hamptons? Det populære strandstedet ligger på Long Island og er en fin tur hvis du vil ha et lite avbrekk fra hektiske Manhattan (og hvis du har litt tid til overs). Det tar ca. to timer til Long Island med bil, og du kan ta både tog og buss også. nyt the Hamptons.

Vandringer

I New York venter det noe nytt og spennende nesten på hvert eneste gatehjørne, og du vet aldri hva som venter hvis du tar beina fatt og legger ut på oppdagelsesferd. Hvis du er usikker på hvor du bør gå kan du søke etter walking tours på nettet – da finner du mange organiserte turer i tillegg til kart og opplegg for deg som vil gå på egen hånd.

Gå deg vill i New Yorks gater selv, eller bli med på organiserte walking tours.

Waldorf

Har du vært med på en tradisjonell nyttårsfeiring har du garantert smakt waldorfsalat. Men visste du at den stammer fra luksushotellet Waldorf-Astoria i New York? Den ble skapt for første gang på slutten av 1800-tallet, og hovmesteren Oscar Tschirky regnes som hjernen bak den nå kjente salaten. Waldorf-Astoria finner du fortsatt på Park Avenue i Midtown på Manhattan. Om de serverer waldorfsalat er uvisst, men de majestetiske hotellet er et syn i seg selv.

X marks the spot

Å finne de kuleste opplevelsene i New York er litt som å være på skattejakt, og følelsen av å få sikret seg en plass blant publikummet på TV-show som David Letterman eller Good Morning America er en du bør få med deg. Letterman har ofte store stjerner og er et sikkert kort for alle kjendisentusiaster.

Yankees stadium

Lite slår stemningen på tribunen når New York Yankees inntar baseballbanen. En morsom opplevelse selv om du ikke skjønner et pukk av spillereglene. Er basketball mer din greie kan du sjekke om New York Knicks spiller mens du er i byen.

Zoo

Det finnes faktisk flere dyreparker i New York. En av de mest kjente finner du i Central Park, og der kan du møte blant annet rødpandaer og lekne aper. Bronx Zoo ligger litt lenger unna Manhattan, men er til gjengjeld mye større. Synes du livet under havoverflaten er fascinerende er New York Aquarium på Coney Island.

I Bronx Zoo venter blant annet krokodiller, påfugler og lemurer. Foto: L. Kongerud

I Bronx Zoo venter blant annet krokodiller, påfugler og lemurer. 

Ææh

Vi må nok ærlig innrømme at vi slet litt med å finne en aktivitet på Æ, men hva med æ’kke det morsomt? Hvis du har lyst til å le litt mer enn du gjorde av vårt tapre forsøk på å finne et æ-ord bør du sjekke komikerne i  New York Comedy Club. Poetry Slam med Spoken Word-poetene i Bowery Poetry Club & Cafe er underholdende.

Ølsmaking

Lyst, mørkt, humle eller hvete? En ølrunde på New Yorks bryggerier er et must for alle ølentusiaster. The New York Beer and Brewery Tour og Hop To Beer er blant de mest populære arrangørene på TripAdvisor.

Åh, enda en vrien bokstav

Så vi går for denne: Åh, for en utsikt! Med New Yorks mange skyskrapere kommer også mange flotte takterrasser. Ta en frokost, brunsj, middag eller fest på taket av en av verdens flotteste storbyer! En av de største og mest populære er 230 på Fifth Avenue – et av byens hotteste steder på kveldstid. På takterrassen på Hotel Gansevoort kan du spise både ute og inne, og best utsikt over Hudson-elven får du på lekre Hudson Terrace.

Har du noen gode New York-tips?
Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under ↓

Kategorier