Ferielandet som aldri går av moten

Spania har sjarmert oss i senk i over 50 år, og landet er like populært i dag som i charteralderens spede begynnelse. Men Spania er mye mer enn de velkjente ferieøyene – visste du at noen av de fineste reisemålene ligger på fastlandet?

– Spania er et populært reisemål både om sommeren og vinteren, og i år er landet en stabil nummer to blant nordmenns sommerfavoritter. Nesten 40 prosent av alle som reiser med oss i sommer skal dit, forteller Siri Røhr-Staff, som er informasjonssjef i Ving.

Hun tror den kontinuerlige populariteten blant annet skyldes de mange reisemålene vi kan velge mellom.

– De siste årene har Ving fått flere og flere spanske reisemål på plass i programmet, blant annet på fastlandet, og nå kan vi tilby reiser til alt fra Barcelona og Costa del Sol, til Menorca og sjarmerende småsteder som Agaete på Gran Canaria, forteller Siri.

Selv er hun svak for lille Nerja på Solkysten – og den oppdagelsen skjedde litt tilfeldig.

LITT ANNERLEDES: Nerja lokker til seg besøkende både om sommeren og om vinteren.

– I utgangspunktet valgte jeg Nerja fordi jeg og familien var på utkikk etter et strandsted som passet for både barn og voksne, og ikke så altfor langt fra flyplassen i Malaga. Jeg leste meg opp før vi skulle reise, men vi ble overrasket uansett. For et nydelig sted!

Nerja er nemlig litt annerledes enn andre reisemål langs Costa del Sol. Husene er lavere, folkelivet er mer lokalt og byen lokker til seg besøkende både om sommeren og om vinteren.

Nysgjerrig på Nerja? Her kan du lese mer om den sjarmerende byen.

– En spasertur langs byens gater og smug er en opplevelse i seg selv, og det er mye å se i nærområdet. Jeg anbefaler særlig et besøk i kunstnerbyen Frigiliana, og du kan også oppleve de spektakulære grottene Cuevas de Nerja, den vakre Acueducto del Águila, og ikke minst de flotte mauriske byggverkene i Granada og Alhambra, som bare er en drøy time unna med bil.

Siri understreker at også Nerja i seg selv er mer enn bra nok. Med sine vakre, trange gater og deilige, avslappede stemning er byen ifølge informasjonssjefen en aldri så liten spansk perle.

– Byens mest kjente landemerke er Balcon de Europa – et utsiktspunkt som ligger i sentrum og byr på panoramautsikt over både havet og kysten. Og hvis du liker å prøve forskjellige strender i ferien er dette stedet for deg. Det finnes nemlig flere strender i området, og noen ligger bare en kort spasertur fra Nerjas sentrum. Playa Burriana ligger for eksempel bare 10 minutter øst for sentrum, tipser Siri.

Hun forteller også om flust av restauranter (i alle prisklasser) med spanske godsaker på menyene, og iskrem som smaker ekstra godt i varmen.

– Et godt tips hvis du skal til Nerja og vil utforske nærområdet er å leie bil samtidig som du bestiller reisen. Det er enkelt å reise rundt og se det du har lyst til, og du rekker fint tilbake for å utforske Nerjas fristende utvalg av restauranter og barer på kveldstid, avslutter Siri.

Hotellanbefalinger:

BOUTIQUE-HOTELL: MB Boutique Hotel i Nerja er et moderne designhotell som passer perfekt for voksne gjester.

Fastlandet mer populært

Den lille storbyen Malaga har også økt i popularitet de siste årene, og er ikke lenger bare utfartsåren videre til de kjente badebyene langs Costa del Sol.

Det er ikke så rart, for med sin fine bystrand og summende atmosfære kan byen til tider minne om Barcelona i miniatyr.

– Malaga er en flott spansk by med sjel. Calle Larios er byens handlegate og sentrum med trendy butikker på rekke og rad, og i de trange brosteinsgatene som strekker seg ut herfra, finner du flust av koselige spisesteder og småbutikker, tipser Ann-Renée Degnes i Ving.

Her kan du lese mer om Malaga

BY & BAD: Den lille storbyen Malaga er ikke lenger bare kjent som utfartsåren til de kjente badebyene langs Costa del Sol, men også som en flott spansk by med sjel.

Følger du Calle Larios ned mot havnen og svinger til venstre inn på Paseo del Muelle Uno, får du en fin spasertur langs byens havnepromenade, og når den tar slutt er du på stranden La Malagueta.

Stranden er et par kilometer lang, og her er det både stråparasoller og solsenger.

– For en opplevelse utenom det vanlige bør du få med deg et skuespill på Teatro Romano. Det er et utendørs amfiteater fra keiser Augustus’ tid, der det fra tid til annen settes opp forskjellige forestillinger.

– Malaga er også et supert utgangspunkt for utflukter, og leiebil anbefales varmt. Kjør til de andre hyggelige landsbyene langs Solkysten, for eksempel Marbella og Estepona, eller ta turen helt ned til Gibraltar, foreslår Ann-Renée.

Har du også lyst til å kombinere storby og strand? Her kan du se hvor du kan gjøre det.

TRENDY HAVNEOMRÅDE: Følger du handlegaten Calle Larios ned mot havnen og tar til venstre inn på Paseo del Muelle Uno, får du en fin spasertur langs den moderne havnepromenaden.

Svein Erik Bjørheim, sjef for Vings ruteflyavdeling, bekrefter at stadig flere oppdager og lar seg begeistre av reisemålene langs den spanske solkysten og andre steder på fastlandet.

Salget av pakkereiser med rutefly har vokst, og salget av reiser til det spanske fastlandet, først og fremst Costa del Sol, har tatt seg mye opp. Så langt har det økt med 70 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, forteller han.

Bjørheim mener økningen blant annet skyldes det store antallet flyavganger fra Norge.

– Du kan reise til disse reisemålene året rundt, og de mange avgangene gjør at du har stor fleksibilitet. Det er rett og slett lett å få til en tur dit, uansett om du er ute etter en langhelg eller langtidsferie, forklarer Bjørheim.

I tillegg påpeker han at reisemålene i seg selv naturligvis spiller en stor rolle i den økende interessen for området.

– Populariteten skyldes nok også for eksempel at været holder seg fint store deler av året. Selv i slutten av oktober får du ofte 25 grader og sol, tipser han.

Hotellanbefalinger langs Costa del Sol:

  • Bajondillo i Torremolinos er et populært hotell med mange stamgjester. Det ligger like ved standpromenaden og med Bajondillo-stranden tvers over gaten.
  • El Fuerte i Marbella ligger rett ved stranden, og det er kort vei mellom det luksuriøse bassengområdet, strandbaren og restauranten. Det er også bare fem minutter inn til byen.
  • Pyr i Fuengirola har fin beliggenhet i det som av mange regnes som en av solkystens mest kjente turistbyer. Stranden ligger på den andre siden av gaten.

STORBYFAVORITT: Ah, Barcelona! Visste du forresten at du kan kombinere storbybesøket med en tur til den populære badebyen Sitges like i nærheten?

Kombinerer strandliv og storbyvibber

Drøye 100 mil nord for Costa del Sol ligger en annen spansk by mange nordmenn allerede kjenner godt – Barcelona. Men visste du at du kan kombinere storbyturen med et besøk i den populære badebyen Sitges like i nærheten?

Da storfamilien Brenk Knutsen skulle på ferie i fjor, ville de prøve et helt nytt reisemål, og valget falt på Sitges. Det viste seg å bli et godt valg for familien på syv.

– Sitges er en typisk badeby med en flott strandpromenade, butikker, boder, restauranter og yrende liv, men samtidig oppleves stedet som helt annerledes enn den tradisjonelle Syden-badebyen, forteller Marianne Knutsen.

IKKE EN SYDEN-BADEBY: Sitges er riktignok en typisk badeby med en flott strandpromenade og yrende liv, men er likevel helt annerledes enn den tradisjonelle «Syden-badebyen».

Ifølge henne er det nemlig i hovedsak spanjolene selv det er flest av både på strendene og restaurantene. Her finner du ingen menyer på norsk eller svensk, og kelnerne som snakker svorsk kan du se langt etter.

– Sitges er også et populært reisemål for homofile, og det preger byen og strendene fordi det sørger for en god, raus stemning og masse kjærlighet. Det betyr også at det finnes et litt spennende klubbmiljø her, men det har vi ikke utforsket selv enda, ler Marianne.

Her kan du lese mer om Sitges og Costa del Sol

Hun og familien er enige om at Sitges føles som en ekte by, og ikke en konstruert turistfelle.

– Byen har historie, tradisjoner og sjel. Du kan se flotte gamle bygg, spennende arkitektur, kirker, ordentlige butikker og boligområder, og du kan se at det er liv her også utenom turistsesongen.

I løpet av ferien fikk Marianne og familien testet et flertall av restaurantene langs strandpromenaden i byen, og både mat og atmosfære falt i smak. Beach House og El Raco ble favorittene.

– Generelt sett syntes vi de fleste spisestedene var veldig bra. Det var et stort utvalg av forskjellige typer kjøkken, og det fantes restauranter i alle prisklasser. At mange av restaurantene åpnet tidlig og var barnevennlige var også et stort pluss for oss som reiste med barn, tipser Marianne.

DRO PÅ FERIE TIL SITGES: Da storfamilien Brenk Knutsen skulle på ferie i fjor, ville de prøve et helt nytt reisemål, og valget falt på Sitges.

– For ikke å glemme isbarene! Vi avsluttet hver bidige kveld med tre kuler is og barfotvandring i vannkanten. DET er ferie, fortsetter hun entusiastisk.

I tillegg forteller familien om fine og relativt romslige strender, med unntak av helgene da også byfolket fra Barcelona kom på dagstur.

– Du kan egentlig velge strand basert på preferansene dine i Sitges. Noen har litt partystemning, mens andre er helt rolige og familievennlige.

I løpet av ferien rakk familien også å bytte ut stranden med et besøk i Barcelona – for å oppleve litt storbystemning.

– Det er overraskende enkelt å forflytte seg mellom de to stedene. Togene går ofte, og det tar ikke mer enn 30-45 minutter. Barcelona er helt fantastisk, men det mest fantastiske var faktisk å komme tilbake til Sitges igjen etterpå – og den deilige feriestemningen der, avslutter Marianne.

Hotellanbefalinger

  • For voksne: Prime Select-hotellet Estela Barcelona
  • For familier: Signature-hotellet Dolce Sitges

Kategorier