Gjesteblogger Christina Parker: Edinburgh – en verden full av ruter

Edinburgh er kanskje den byen i Skottland som er mest kjent for oss nordmenn. Den skotske hovedstaden  er en flott turistattraksjon som har både sightseeing, flotte hoteller og et pulserende natteliv. Med gustige priser og et svakt pund er også shoppingen helt ypperlig. Dog noe mindre enn verdensmetropolen i nabolandet England, men allikevel.  For Gud måtte forby om du trodde at Skottland og England var ett og samme land!


I nordlige Skottland er nemlig patriotismen større enn i sør, og er du så uheldig å lire av deg en kommentar som vitner om dårlig konsentrasjon i geografi timen, er det store sjanser for at en hissig skotte slår seg skikkelig vrang. Vi er jo alle lei av utlendinger som tror at Sverige og Norge er samme land, men vi tar det gjerne med et smil. Det gjør de ikke alltid her.

Edinburgh er på sett og vis en by delt i to. På den ene siden har du den eldgamle delen med ruvende mursteinsbygninger og Edinburgh Castle på toppen. Sistnevnte er forøvrig et must for enhver turist, om det så er kun for å få med seg den fantastiske utsikten fra plassen foran. Her ser du utover hele den gamle og nye delen.

Har du klart å ta beina fatt for å komme opp til festningen og kjenner at tørsten river i lungene, er det bare å legge seg på siden og rulle ned gamlebyen til The Scotch Whisky Experience: en guidet tur gjennom den brune favorittleskens historie. Test de mange forskjellige variantene og finn din favoritt. På veien hit er det utallige muliheter for souvernirer og tradisjonelle puber. Gamlebyen renner over av historie, og du skal ikke se bort ifra at hjemreisens antrekk blir komplett med kilt og hvite strømper. Men for all del – ikke ta på deg underbukse. Her går man kommando under rutene!

På andre siden av gamelbyen og Scott’s Monument, et 60 meter høyt gotisk spir, ligger det tett i tett med high street shopping og desinger butikker. Det er mulig å få unnagjort en real shoppingrunde på budsjett, men man kan også tømme sparegrisen om det er ønskelig. Byen byr også på god mat fra alle verdenshjørner. Skottene har tydeligvis forstått at turister ikke kommer for å spise den merkelige tradisjonelle maten. Finner du Haggis på menyen, burde du vite at denne urtradisjonelle retten er intet mindre enn sauemage fylt med sauelever, hjerte, lunger, løk og en liten klype krydder. Fristende?


Om skoene ikke er utgått etter alt dette, er det uttallige muligheter for en morsom kveld under en diskokule eller svaiende på en barkrakk. De brune pubene som den britiske øya er så kjent for er mange, og aller flest finner du i den eldre delen av byen. Nattklubber ligger tett langs Market Street, med City Nightclub som den definitvt største. Her vil enhver nordmanns drømmer om en rolig kveld bli knust sønder og sammen. Utestedet har en kapasitet på 1500, og om håret verker etter å bli slått ut, er dette definitivt “the place to be”.

Ønsker man heller å stå tidlig opp for å få med seg frisk luft og vakker natur, samtidig som man er villig til å prøve noe nytt, er det virkelig å anbefale å ta turen til Midlotian Snowsport Centre. En 20 minutters taxi tur fra sentrum, og man har vakre åssider, hvitt kunstgress og stolheis. Vi har britenes svar på et alpintsenter! Eneste de mangler er snø.

Vi nordmenn liker ofte å tro at vi var født med ski på beina, og mange av oss har tilbrakt mer enn en snøstorm i skibakken. I Edinburgh kan du spenne fast støvlene, ta stolheisen opp på toppen av en liten bakketopp, og kjøre rolige svinger ned mens du har en vanvittig utsikt midt i fleisen. Se for deg grønne golfbaner, en majestetisk by og tilslutt det blå havet. ’Dryslope’ som slike alpintbakker blir kalt på engelsk, er ikke en dans på roser. Mestringsfølelsen blir desto større når man har nådd gressmattens slutt, og en iskald skotsk øl står og venter .

Edinburgh er en by med utrolig mange muligheter, både for deg som ønsker en storbyferie med shopping og champis, og for deg som har sighseeing, gamle bygninger og natur på agendaen. Skotter er noe av de mest velkomne menneskene du finner. Slipp Londons turistmassiv, flykt fra fotballfantaster i Manchester, og ta imot Skottland og Edinburgh med åpne armer. De har alt man ønsker og mer til. For ja, selv buss-setene har kiltruter!

  • Edinburgh er en flott by, men jeg kan anbefale alle å leie bil noen dager og reise inn i det skotske landskapet. Speyside, Loch Ness og Harry Potter Toget til Mallaig stod på programmet på vår tur og det var en opplevelse!