Edinburgh – en verden full av ruter

Den skotske hovedstaden er en flott turistattraksjon og byr på både sightseeing, flotte hotell og et pulserende natteliv. Gunstige priser gjør også shoppingen helt ypperlig.

Dette blogginnlegget er skrevet av Christina Parker. 

Det skal imidlertid sies at utvalget er noe mindre i Edinburgh enn i nabolandet England, men likevel. Og gud forby om du trodde at Skottland og England var samme land!

Nord i Skottland er nemlig patriotismen større enn i sør, og er du så uheldig å lire av deg en kommentar som vitner om dårlig konsentrasjon i geografitimen, er det store sjanser for at en hissig skotte slår seg skikkelig vrang. Det er som når folk tror at Sverige og Norge er samme land, men vi tar det gjerne med et smil. Det gjør de ikke alltid i Skottland.

Edinburgh er på sett og vis en by delt i to. På den ene siden har du den gamle bydelen med ruvende mursteinsbygninger og Edinburgh Castle på toppen. Sistnevnte er forøvrig et must for enhver turist, om det så er kun for å få med seg den fantastiske utsikten over byen.

Har du tatt beina fatt for å komme deg opp til festningen og kjenner at tørsten river, er det bare én ting å gjøre: legg deg på siden og rull ned gamlebyen (rullingen er ikke obligatorisk) og bli med på The Scotch Whisky Experience: en guidet tur gjennom den brune favorittdrikkens historie. Test de mange forskjellige variantene og finn din favoritt. Gamlebyen renner over av historie, og du skal ikke se bort fra at hjemreisens antrekk blir komplett med kilt og hvite strømper. Men for all del – ikke ta på deg underbukse. Her går man kommando under rutene!

På andre siden av gamlebyen og Scott’s Monument (et 60 meter høyt gotisk spir) kan du slå deg løs på high end-shopping i de mange designerbutikkene. Det er også mulig å få unnagjort en real shoppingrunde på budsjett.

Edinburgh byr også på god mat fra alle verdenshjørner. Skottene har tydeligvis forstått at turister ikke kommer for å spise den merkelige tradisjonelle maten. Finner du haggis på menyen er det greit å vite at denne urtradisjonelle retten er intet mindre enn sauemage fylt med sauelever, hjerte, lunger, løk og en liten klype krydder. Fristende?

Om skoene ikke er utgått etter alt dette, er det utallige muligheter for en morsom kveld under en diskokule eller svaiende på en barkrakk. De brune pubene som den britiske øya er så kjent for er mange, og aller flest finner du i den eldre delen av byen. Nattklubbene ligger tett i Market Street, med City Nightclub som den definitivt største. Her vil enhver nordmanns drømmer om en rolig kveld bli knust sønder og sammen. Utestedet har en kapasitet på 1500, og om håret verker etter å bli slått ut, er dette definitivt “the place to be”.

Se alle hotellene du kan bo på i Edinburgh

Foretrekker du å stå tidlig opp for litt frisk luft og vakker natur, samtidig som du vil prøve noe nytt, kan Midlotian Snowsport Centre anbefales. 20 minutter med taxi er alt som skal til for å være omgitt av vakre åssider, hvitt kunstgress og stolheis. Vi har britenes svar på et alpinsenter! Det eneste de mangler er snø, her har de nemlig “dry slopes”. Vi nordmenn liker ofte å tro at vi var født med ski på beina, men dry slopes er ikke en dans på roser. Mestringsfølelsen blir desto større når man har nådd gressmattens slutt, og en iskald skotsk øl står og venter.

Edinburgh er en by med utrolig mange muligheter, både for deg som ønsker en storbyferie med shopping og champis, og for deg som har sightseeing og naturopplevelser på agendaen. Skotter er noen av de mest imøtekommende menneskene du finner. Glem Londons turistmassiv, flykt fra fotballfantastene i Manchester, og gå for Skottland og Edinburgh. De har alt man ønsker og mer til. Og ja, selv bussetene har kiltruter!

Hva er dine beste Skottland-tips?