Kanariøyene: Slik velger du riktig øy

Syv øyer utgjør velkjente Islas Canarias, og flere av dem blir flittig besøkt av oss nordmenn. Gran Canaria er selvfølgelig selve klassikeren, men visste du at La Gomera er perfekt for fotturer, eller at de beste strendene er på Fuerteventura?

 

Gran Canaria – klassikeren med noe for enhver smak

Kanariøyene består av syv forskjellige øyer, men Gran Canaria er selve klassikeren. Allerede på 50-tallet fløy reiseglade nordmenn sørover til varmere vær og lysere kvelder, og den dag i dag er det tusenvis av oss som velger Gran Canaria når ferien skal bestilles. Forrige vinter sendte Ving over 30.000 soltørste nordmenn til den spanske øygruppen, og Vibeke Skontorp var én av dem.

– Jeg elsker øya for alt den har å by på, og jeg blir nok aldri helt ferdig med den. Det er så lett å kose seg der, sier hun med et smil, og avslører at hun har besøkt øya hele 7 ganger.

Les mer om Kanariøyene her

LETT Å KOSE SEG: Vibeke Skontorp blir ikke lei av Gran Canaria og alt øya har å by på. Foto: Privat

Til daglig jobber Vibeke på Vings hovedkontor i Oslo. For henne er det flere ting som gjør at hun velger Gran Canaria igjen og igjen.

– Det er værsikkert, mange fine hotell og gode restauranter der, og ikke minst finnes det masse gøy å gjøre. Den fine Amadores-stranden i sør og et besøk i Las Palmas er blant mine favoritter, tipser hun.

Las Palmas er hovedstaden i den spanske provinsen Gran Canaria tilhører. Ifølge Vibeke er det lett å glemme at det finnes en storby i lite format i ferieparadiset.

– Jeg anbefaler alle å tilbringe et par dager i Las Palmas. Pass på at du er der på en torsdag, for da er det «La ruta de tapas» i gamlebyen Vegueta. Da går du fra bar til bar og små restauranter og prøvesmaker enkle tapasretter for bare et par euro. Spanjolene selv elsker dette, så her kommer du virkelig tett på lokalbefolkningen.

– Restauranten Novillo Precoz i Las Palmas er også verdt et besøk. Det er et bitte lite spisested, nærmest et hull i veggen, så her må du reservere på forhånd for å være sikret plass ved et av de få bordene. De har fantastisk biff, skikkelig mør og smakfull. Sørg for å være sulten når du kommer, for her er det ikke snakk om små porsjoner, tipser Vibeke.

Vibeke har vært på Gran Canaria både med og uten barn, og begge deler har falt i smak.

POPULÆRT FAMILIEHOTELL: Sunwing Arguineguín Seafront på Gran Canarias solkyst er et av Vings mest populære familiehotell.

– Skulle jeg reist med barn igjen, ville jeg valgt Ocean Beach Club i Playa del Cura eller Sunwing Arguineguín. Sønnen min lærte å svømme på kursene de har på Sunwing, og det var mange andre barn der som han kunne leke med. I tillegg var hotellområdet flott, og det var deilig temperatur i bassenget, så der trivdes vi veldig godt begge to, minnes hun.

Har du lyst på flere tips? Her er 6 ting du kan gjøre på Gran Canaria – helt gratis!

 

La Gomera – rolig golfparadis

La Gomera er en av de mindre Kanariøyene, og her er tempoet vesentlig roligere enn på naboøya i øst. Hit reiser du for å nyte de fredelige omgivelsene og naturen.

La Gomera 2007. San Sebastian.

Marie-Anne Zachrisson har tatt med familien til den lille øya flere ganger.

– Det er én grunn til at La Gomera stadig kommer opp når vi planlegger feriene våre, og det er at vi har hatt noen av våre beste ferieuker her, forteller hun.

Golfbanen Tecina besøker de alltid når de er på øya.

– Den er virkelig spektakulær med utsikt over Atlanterhavet. Når været er klart, ser man tydelig den ruvende vulkanen Teide på naboøya Tenerife. Det tar bare noen minutter å rusle hit fra hotellet Jardin Tecina, og på veien passerer du både bananplantasjer og avokadotrær.

GLAD I GOLF: La Gomera er en avslappet liten øy med fine golfanlegg, og på banen Tecina har du flott utsikt over Atlanterhavet. Foto: Privat

Noe av det Marie-Anne liker aller best, er å ta med seg en god bok og ta heisen ned gjennom fjellet til strandpromenaden, saltvannsbassengene og strandklubben Club Laurel, som tilhører Vings eneste hotell på øya.

– Etter noen avslappende timer i solen pleier vi å gå til det lille sentrumsområdet Playa de Santiago, kanskje ta en is og rusle rundt i havnen. Sist vi var på La Gomera, fikk vi med oss niste fra hotellet og gikk til en strand et godt stykke unna. Der ble det salte bad og lunsj på en helt øde steinstrand, minnes Marie-Anne.

I POSE OG SEKK: I tillegg til å være golfentusiastenes mekka har La Gomera storslagen natur og vakre strender, som denne i Valle Gran Rey.

Ifølge henne er La Gomera helt annerledes enn de andre Kanariøyene.

– Hvis du elsker sandstrender, shopping og uteliv er ikke dette rett ferieøy. Men landskapet er fantastisk vakkert med høye fjell, dype raviner, trolske skoger og grønne daler. Om bord på katamaranen som tar deg over til La Gomera fra Tenerife, får du oppleve øyas dramatiske formasjoner og spesielle natur, og er du heldig ser du kanskje delfiner.

Vil du oppleve rolige La Gomera i kombinasjon med de mer fartsfylte øyene, anbefaler Marie-Anne å gjøre begge deler på samme ferie.

– Ving tilbyr kombinasjonsreiser som gjør at du for eksempel kan tilbringe en uke på La Gomera og deretter en uke på Tenerife, eller omvendt, så hvorfor ikke si som Ole Brumm: Ja takk, begge deler?

 

Tenerife – opplevelser i fleng

Tenerife er den største og mest folkerike av Kanariøyene. Inga Måkestad og Ingrid Skjærseth har begge jobbet på den populære ferieøya og har mange gode tips.

– Noe av det aller beste med Tenerife er kontrastene. Høye fjell, dype daler, svarte strender og grønne skoger, og alt toppet med vulkanen Teides unike månelandskap, sier Inga, som er Vings destinasjonssjef på øya.

Hun synes særlig de naturlige lavastrendene er verdt å få med seg.

LOS GIGANTES: Et sjarmerende og hyggelig badested på Tenerifes mest solsikre kyst, som har klart å beholde sin kanariske sjarm.

– De finnes over hele øya, men mine favoritter er Playa Benijo og Playa del Bollullo. Begge ligger på den nordlige kysten, og du må gå et lite stykke for å nå dem. Ta med deg litt mat og drikke og bli der en stund, bare sitt der og hør på bølgende som slår innover den kullsvarte sanden.

Med sitt skiftende landskap passer Tenerife for alle typer feriegjester, og du kan få med deg alt fra ziplines til lokale, kulturelle innslag. Inga anbefaler leiebil for å få med seg så mye som mulig.

– Kjører du langs vestkysten kommer du etter hvert opp i høyden og til byen San José de los Llanos. Der venter en spennende kulturell opplevelse. El Risco Asociación Cultural er et lite skur av en restaurant hvor det lages enkel og smakfull mat av råvarer fra området. Dra innom på en søndag, da har de livemusikk med lokale musikere på den lille scenen utenfor. Intimt og koselig, og litt hippievibber. En helt annerledes opplevelse, tipser hun.

LEI BIL: Tenerife har høye fjell, dype daler og svarte strender, og den beste måten å oppleve mest mulig på er å kjøre rundt på øya.

Ingrid jobbet som destinasjonssjef på Tenerife fra 2015 til og med i år, og hun anbefaler blant annet hvalsafari.

– Det er ikke alle som vet at det lever hundrevis av pilothvaler og delfiner mellom Tenerife og La Gomera. Området trafikkeres også av spekkhuggere, knølhval, hvithval og andre hvalsorter, og blir du med på en båttur for å kikke etter disse, er du nesten garantert å møte på pilothvalene og delfinene. Er du skikkelig heldig får du se noen av de større hvalsortene også, sier hun.

Både Inga og Ingrid anbefaler også et besøk på berømte Teide. Vulkanen Teide rager 3718 meter over havet, og veien til toppen byr på vakkert, særegent landskap og spektakulær utsikt. Man kan ta taubanen opp hvis været tillater det (starter på 2356 meters høyde), eller trimme apostelens hester hele veien til topps.

– Vulkanen er kjent og verdt et besøk, men nasjonalparken er også et av verdens beste steder for stjernekikking. Det arrangeres blant annet en utflukt der du først får oppleve solnedgangen fra mer enn 3000 moh. og deretter ser på den spektakulære stjernehimmelen i teleskop sammen med astronomer.

Det finnes også mange merkede stier for fotturer på øya, og spesielt i området rundt Teide.

– Byen Vilaflor er utgangspunkt for mange turstier. Ofte går du helt alene, og luften, lydene og lukten er terapi for sjelen. På veien opp mot Teide fra La Laguna finnes det også en zipline-park der du kan slenge seg ut mellom de høye grantrærne, tipser Ingrid.

Psst! Er du ute etter en klassisk kanarieuke? Eller passer det bedre å være borte 5, 10 eller 16 dager? Reiser du med Ving til Kanariøyene, kan du velge mellom charter til de mest populære reisemålene – eller ruteflypakker med valgfri avreisedag og reiselengde. Valget er ditt.

GROTTEUTFLUKT: De høye klippene i Los Gigantes sørger for en flott og dramatisk innramming, og du kan dra på oppdagelsesferd i grotter som denne. Foto: Privat

 

Kjærlighet i luften på Lanzarote

Omtrent 20 mil nordvest for Gran Canaria ligger Lanzarote. Merete Greenway har et helt spesielt forhold til vulkanøya – det var nemlig der hun møtte mannen i sitt liv.

– I 1997 reiste jeg til Lanzarote for første gang. Jeg likte meg så godt at jeg fikk meg jobb i administrasjonen på et hotell og flyttet ned samme høst, forteller Merete.

Hun ble boende på øya i ett år, og gjennom windsurfingsmiljøet i Costa Teguise møtte hun Chris, som hun i dag er gift med. De har begge vært tilbake på favorittøya flere ganger, og da datteren Tilde var tre år tok familien en pause fra hverdagen og flyttet til en liten fiskerlandsby nord på øya. Der ble de i et halvt år.

– Vi hadde noen fantastiske måneder! Vi brukte naturen mye og fant spennende sykkelruter og turstier. Strendene brukte vi til rekreasjon og trening og ofte spiste vi middag der også. Vi kjøpte fersk fisk og grillet den på spyd på en grill laget av lavasteiner, forteller Merete.

Hennes favorittstrand ligger nordøst på øya.

– I mine øyne er «vår» lokale strand, Playa de La Garita, den beste. Den har svart lavasand og bra bølger, og er populær blant lokalbefolkningen. Det er ingen solsenger og parasoller, men du kan spise deilig tapas på strandbaren Chiringuito Beach til en god pris.

Ellers er selvfølgelig de hvite Papagayo-strendene vakre, med sine beskyttede bukter og krystallblått vann, mener Merete.

PAPEGØYESTRANDEN: Playa de Papagayo på Lanzarotes sørspiss regnes som stranden over alle strender på øya.

– Livet går litt saktere på Lanzarote, og jeg får alltid en avslappet følelse av å være der. Øya er ikke overbefolket, og det er mulig å unngå masseturismen hvis man vil, og ha flotte naturopplevelser.

På Lanzarote står lavalandskapet i vakker kontrast til sjøen og strendene, og det er alltid en strand i nærheten, eller en vulkantopp du kan klatre på.

– Vi har flere ganger klatret ned i La Vulcano de la Corona, som ligger nord på øya. Det er spennende og god trim for både voksne og barn. Vi har også syklet mye på kryss og tvers, og det er mulig å finne gode offroad-stier singeltracks for dem som liker litt utfordringer.

SPORTY: Merete og mannen har syklet mye på kryss og tvers, og kan tipse både om gode offroad-stier og singeltracks for alle som vil utfordre seg selv.

Men det aller beste med Lanzarote er klimaet, ifølge Merete.

– Det blir aldri altfor varmt fordi det alltid er en bris eller vind om sommeren.

Til tross for at Lanzarote er en godt besøkt turistøy, mener Merete at de har beholdt noe av sitt originale kanaripreg.

– Det finnes mange forholdsvis lave, hvite hus med blågrønne vinduskarmer, særlig i nord. Jeg liker også at øya fortsatt preges av de store kunstneriske vindmøllene til Cesar Manrique. Jeg anbefaler alle et besøk til den gamle hovedstaden Teguise. Det er en flott liten by med hyggelige spisesteder og barer, avslutter Merete.

VULKANSK FERIE: Det er mange vulkaner som kan utforskes på Lanzarote, og å bestige dem (eller klatre ned i dem) er både spennende og god trim for store og små.

Fuerteventura – det ukjente strandparadiset

Fuerteventura er den nest største av Kanariøyene, men atmosfæren er likevel avslappende.

For mange nordmenn er øya ukjent territorium: Hit kommer det færre turister og trafikken er roligere. Aaro Palomäki har besøkt alle de store øyene, men har Fuerteventura som sin favoritt.

– Corralejos sanddyner er helt fantastiske og verdt å få med seg når du besøker Fuerteventura. Mindre kjent er kanskje den lille øya Isla de Lobos, som ligger rett utenfor Corralejo. Lobos tilhører et naturreservat, og på øya er det flere fine, små strender med krystallklart vann, tipser Aaro, som jobber som Service Manager for Ving på øya.

– Det pleier ikke være så mange mennesker på strendene, og bølgene er mindre her, så det er et perfekt sted for snorkling. Du kommer deg dit med en glassbunnbåt fra Corralejos havn, og turen tar bare 15 minutter.

SPEKTAKULÆRT SYN: Las Dunas, sanddynene i nærheten av den lille fiskerlandsbyen Corralejo er vel verdt et besøk når du er på Fuerteventura.

På Fuerteventura finner du faktisk noen av Europas beste strender. Brede, milelange og gyllengule strekker de seg rundt nesten hele øya. Her er det enkelt å nyte strandlivet i usjenerte omgivelser, men du trenger ikke å ligge på stranden hele dagen om du ikke vil.

STRANDPARADIS: Nasjonalparken Las Dunas består av 30 km2 med fantastiske strender og enorme sanddyner.

– Vil du oppleve Fuerteventura er en leiebil perfekt. Nesten alle veier er asfalterte, og det er lite trafikk. Likevel sies det at det er flere geiter enn mennesker her, så du bør kjøre litt forsiktig, sier Aaro.

På midten av øya ligger det flere koselige småbyer, som de gamle hovedstedene La Oliva og Betancuria. Det er også noen utsiktsplasser der som byr på en fantastisk utsikt.

Corralejo.

Aaros beste Fuerteventura-tips er å bevege seg litt utenfor komfortsonen.

– Gjør noe som du ikke kan gjøre hjemme! Fuerteventura er for eksempel Kanariøyenes beste surfested og det finnes flere bra surfeskoler. Eller bare ta en gåtur til en gammel vulkan, eller besøk en liten lokal gård og klapp et esel.

Skal du til Kanariøyene i vinter? Disse 10 opplevelsene må du ikke gå glipp av.