Kokkekunst i Thailand

Kokkekunst i ThailandJunie Kovacs fra Gjøvik ble så forelsket i Thailands dufter og smaker at hun like godt skapte sitt eget matparadis i strandparadiset Klong Dao Beach på øya Koh Lanta. Det er Time for Lime.

Det thailandske kjøkkenet handler om balanse mellom surt, søtt, salt og sterkt, sier Junie. En balansekunst hun for øvrig behersker fullt ut. Den norske kokkegründeren forlot et hektisk liv som grafisk designer i Oslo for en del år tilbake og bosatte seg i Thailand. Og de siste årene har hun dyrket sin kjærlighet til thaimat og design på den fredelige øya Koh Lanta.

Her i strandkanten arrangerer hun kokkekurs for feriegjester og driver sin egen restaurant som hun har designet selv – 100%. Og 98% er lokalprodusert på øya. Time for Lime har et beskjedent antall bord på en nydelig terrasse over kjøkkenet. Helt uimotståelig.

Den grønne, delikate limefrukten er Junies varemerke, og den friske grønnfargen er sentral i interiøret. – Å lage mat sammen er hyggelig og skaper alltid god stemning. I Thailand regnes det som en stor ulykke å spise alene, forteller Junie.

Men det er ikke bare maten som forfører gjestene på Time for Lime. Stedet er også kjent for sine spesielt gode cocktails. Junies mojito er anbefalt i to guidebøker, og nesten alle sier at det er den beste de har smakt. Chili margarita er også en spennende smaksopplevelse. Enda en grunn til å besøke det limegrønne matparadiset på Koh Lanta, med andre ord.

Junies kokkekurs er som regel fulltegnet og deltakerne kommer fra mange nasjoner. Kursene er også omtalt i flere internasjonale guidebøker. – Å oppleve at folk setter pris på det jeg gjør inspirerer meg til å fortsette med mitt livs drømmeprosjekt, sier Juni.

Hvis du har lyst til å lære å lage thaimat på et romslig designkjøkken i strandkanten i ferien, kan du bare melde deg på kokkekurs når du kommer hit. Jo flere rundt kjøkkenbenken, desto hyggeligere blir det. Mer om Junies paradis finner du på timeforlime.net

Phad thai – nudler stekt på thai-vis

Til 4 personer:
300 g risnudler bløtlagt i lunkent vann i en knapp halvtime til de er “al dente”, nesten myke.
1 dl fast tofu i små terninger (kan sløyfes)
16 rå scampi (skrelte), lag et snitt på
ryggen og fjern tarm
1 rødløk eller 5 thaisjalott, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
4 ss tørkede reker
3 egg, lett sammenpisket
4 dl ferske bønnespirer
4 vårløk snittet rett, biter på 3 cm
3 ss syltet hvit reddik (kan sløyfes)
6 ss tamarindsaus
2 ss fiskesaus
2 ss soyasaus
2 ss sukker
5 ss stekeolje, gjerne raps
1 lime i 4 båter til garnering
3 ss knuste peanøtter til garnering
1 ss tørket chiliflak til garnering

Denne nudelretten er verdenskjent som en “ekte thairett”. Morsomt, da den egentlig stammer fra Kina. Men mye av maten i Thailand er inspirert av nærliggende land og komponert til en egen thailandsk versjon. Det er utrolig mange varianter og oppskrifter på Phad Thai, og dessverre også utrolig mange vonde… Men her får du oppskrift på en god en! Et av triksene er å steke eggene riktig. De skal verken bli som speilegg eller eggerøre, men som en slags halvferdig omelett som rett før den er helt stiv vendes inn i nudlene med stekespaden. Hvis man blander eggene med nudlene mens de er bløte blir det nemlig en klissete affære.

1. Bland tamarindsaus, fiskesaus, soyasaus og sukker i en liten bolle.
2. Ha 4 ss olje i en wok eller stor stekepanne på middels til sterk varme. Ha i tofu og rå reker, stek under omrøring i rundt 1 minutt. Fjern tofuen og rekene.
3. Skru ned varmen litt. Ha i hvitløken, rødløk og tørkede reker og stek under omrøring til hvitløksaromaen slippes løs, uten å svi det.
4. Ha i nudler og sausen fra bollen. Stek under forsiktig omrøring til nudlene mykner litt mer. Her er det en spesiell teknikk: Bruk den skarpe enden av stekespaden og vekselsvis rotér og vend nudlene. Da er det enklere å få nudlene jevnt stekt uten at de blir brente. Hvis det virker tørt kan du tilsette et par skjeer med vann.
5. Skyv nudlene til den ene siden av stekepannen. Ha den siste spiseskjeen av oljen på den tomme siden av pannen og fordel oljen utover. Ha i eggemiksen og vend litt på stekepannen slik at den blir jevnt fordelt.
6. Mens eggene stivner, skynd deg å ha i 3 dl av bønnespirene og resten av
ingrediensene. Stek i ca. 5 sekunder til mens du vender forsiktig.

Den magiske sausen
Tamarindsaus er en av de syrlige smakene som brukes i thailandsk matlaging. Du får ikke kjøpt den ferdig på flaske, men å lage den selv er ganske lettvint og gir stor uttelling. En god tamarindsaus er rene magien og alfa og omega for å få til en god Phad Thai. Du bruker ikke selve frukten (som ligner en forvokst peanøtt med skall), men kjøper tørket tamarindkjøtt i blokker i asiatiske butikker og i helsekostforretninger. Det finnes også tamarindpasta å få kjøpt på glass, men de fleste merkene har en vond kjemisk bismak og anbefales ikke.

Slik lager du tamarindsaus:
Bløtlegg massen i vann i forholdet 1 del tamarind til 2 deler vann i en halv time. Gni deretter kjøttet med hendene slik at du får mest mulig smak ut i vannet. Ha i litt sukker og salt og la det koke på svak varme i ca. 20 min. Sil væsken gjennom en sil og bruk baksiden av en skje til å presse ut alt uten at fibrene og frøene kommer med. En god idé er å helle sausen i isterningposer og fryse den. Da kan du lettvint ha litt “magi” på lur når du måtte trenge det. Brukes i sur-søte sauser. Curryretter blir også bedre med en dash tamarindsaus. Nam!

Ved å besøke TimeforLime.net, støtter du samtidig Lanta Animal Welfare. Overskuddet fra bedriften går til å hjelpe dyr i nød på øya. www.lantaanimalwelfare.com

Kom nærmere thailandsk kokkekunst her

Kategorier