Dette bør du oppleve i Thailand

VSTHHKTPBE1054

Det eventyrlige kongedømmet i Sørøst-Asia byr på noe for enhver smak, enten du foretrekker strandliv, opplevelser eller aktiviteter. Dette er noen av våre favoritter.

 

• Lær thailandsk kokkekunst

Tidlig på 2000-tallet ble Junie Kovacs fra Gjøvik så forelsket i Thailands dufter og smaker at hun like godt skapte sitt eget matparadis – Time for Lime – på øya Koh Lanta. På undervisningskjøkkenet hennes i strandkanten på Klong Dao Beach står smaker, krydderier og lokale råvarer i fokus, og rettene læres bort med tanke på at du skal kunne lage dem på kjøkkenet hjemme også.

We believe every meal should be a visual feast as well as a tasty one.

VNTHHKT1005

Time for Lime på Koh Lanta er både restaurant og undervisningskjøkken.

• Utforsk verdens eldste regnskog

Alle bør dra på safari minst én i løpet av livet, men husk at den ikke nødvendigvis må være afrikansk! Khao Sok er Sør-Thailands største og mest uberørte nasjonalpark, og kanskje verdens eldste regnskog –  enkelte anslår alderen til over 160 millioner år. Den tettgrodde skogen huser bjørner, tapirer, ville elefanter og tigre, og er et av få steder hvor du kan se en av verdens største blomst, Rafflesia kerrii, som kan bli opptil 80 cm i diameter.

Du kan dra på en dagstur til Khao Sok eller overnatte i jungelhytter, det kommer an på hvor mye du vil utforske. Uansett hvor lenge du blir er en kanotur på den blikkstille, nesten overgrodde elven som snor seg gjennom skogen er en eventyrlig opplevelse du bør få med deg.

LES OGSÅ: Velg riktig reisemål i Thailand

Elephant sign, Thailand

Eventyrlig dyreliv venter i verdens eldste regnskog.

• Oppdag favorittøya Phuket

 

• La deg trollbinde av grottemystikk

Emerald Cave på lille Koh Mook i Andamanhavet er øyas mest kjente, og egentlig eneste, attraksjon. Grotten ligger på øyas vestside, og du reiser hit med båt, stropper på deg redningsvest, hopper i havet og svømmer inn i grotten sammen med en ledsager. Når grotteåpningen forsvinner bak deg og du ikke ser en millimeter foran deg trenger du ikke å bli stresset, det tar bare noen sekunder før lyset fra åpningen i den andre enden åpenbarer seg.  Når du kommer ut på andre siden og kjenner grunn under føttene igjen står du på en liten, idyllisk strand omgitt av tropiske vekster nede i et dypt krater som sies å ha vært skjulested for glitrende piratskatter en gang i tiden. Det lønner seg å komme tidlig om morgenen før alle andre, stranden er bitteliten og føles raskt overfylt.

LES MER: Har du hørt om Perleøya? 

Bor du lenger nord, for eksempel på Phuket, i Phang Nga-området eller Krabi, kan du dra på båttur ut i skjærgården der utallige små grønnkledde kalksteinsøyer troner opp av det turkisblå havet. Der ute bytter du ut båten med en mindre kano og glir du inn i smale, mørke grotteganger i fjellveggene – og padler til vakre, skjulte laguner omgitt av stupbratte, frodige klippevegger.

cave thailand

For å nå den skjulte piratstranden på Koh Mook må du svømme gjennom Emerald Cave – smaragdgrotten.

• Reis i filmens fotspor

Filmatiseringen av boken The Beach ble en stor publikumssuksess da filmen kom ut i 2000, og det kan nok diskuteres om det var Leonardo DiCaprio eller Maya Bay, stranden på øya Ko Phi Phi Leh som var filmens største stjerne. Phi Phi Leh er ubebodd og har hverken hotell eller restauranter, men mange turister kommer hit med båt hver eneste dag for å se den berømte stranden. Populariteten og de spektakulært vakre omgivelsene har gjort øya til en av Thailands mest fotograferte. Vil du bo i nærheten kan du bo på naboøya Phi Phi Don,

LES MER: Filmsettene du kan besøke når som helst

img_1720

Maya Bay fra The Beach er hverken folketom eller bebodd av Leonardo DiCaprio i bar overkropp, men den vakre stranden er verdt et besøk uansett.

• Ta et bad i akvariet

Snorkling er et must i Thailand, for rett under havoverflaten myldrer det av fargesprakende fisk og spennende koralliv. Noen steder kan du snorkle på stranden, men hvis du har lyst til å se mest mulig bør du bli med på en snorkleutflukt med båt. Koh Rok er for eksempel et skikkelig undervannsparadis der du kan se alt fra klovnefisk til murener, og Similan Islands utenfor Khao Laks kyst er kjent for ypperlige snorkleforhold.

snorkling, thailand

I Thailand er det nesten like mye å oppleve under havoverflaten som over.

• Prøv en klatrevegg utenom det vanlige

Bare 10-20 minutter med båt fra Ao Nang ligger Railay Beach hvor klatring har blitt actionsport nr. 1. Hit kommer klatrere fra hele verden for å  bryne seg på de stupbratte klippene langs stranden. Opprinnelig er klippene eldgamle korallrev som har vokst opp av havet. En av de store fordelene med Railay, i tillegg til det naturen byr på, er at det ikke finnes noen veier og dermed ingen forstyrrende trafikk.

De bratte klippene på Railay Beach tiltrekker seg klatreentusiaster i alle aldre.

• Dra på øyhopping

Hvem sier at øyhopping hører den greske øyverdenen til? Thailand har utallige vakre paradisøyer, og det er ingen grunn til å nøye seg med å besøke bare én. Det går båter mellom de fleste øyene, og de aller fleste av dem har godt med overnattingsmulighter, så har du lyst kan du oppleve mye av Thailand på kort tid. Fra Phuket kan du ta båt til Koh Lanta, Koh Mook, Phi phi-øyene, Koh Ngai og Koh Lipe – faktisk kan du reise helt ned til den malaysiske øya Langkawi om du vil.

VSTHKBVLAN1016

Det tar bare et par timer med båt fra Phuket til strandparadiset Koh Lanta.

• Lek actionhelt på stranden

I 1974 seilte et hvitt sjøfly rett inn på stranden på den thailandske øya Koh Ping Khan. I flyet satt Roger Moore, aka James Bond, på jakt etter skurken Scaramanga og hans karakteristiske gullpistol. Filmen vi snakker om er selvfølgelig Mannen med den gylne pistol – spilt inn i den thailandske skjærgården. Det er over 40 år siden Bond og Scaramanga møttes til pistolduell på stranden. men den dag i dag strømmer folk til Koh Ping Khan for å se de gamle filmkulissene i Phang Nga-bukten.

untitled-1-copy

James Bond-kulissene er like populære i dag, selv om det er over 40 år siden filmen kom ut.

• Dra på tempelbesøk

De fleste thaier er buddhister, og buddhismen er landets hovedreligion (95%), så et tempelbesøk er nærmest obligatorisk når du er på besøk. Wat Chalong er Phukets største og eldste tempel – et kongelig munketempel fra 1800-tallet. Wat Chalong består egentlig av tre templer, så på tempelområdet kan du rusle rundt og la deg fascinere av de forskjellige byggene.

På innsiden av hovedbygget venter rikt dekorerte gullskulpturer, blomster og utsmykninger. Et besøk her vil lære deg mer om buddhismen og dens viktige  symboler – lotusblomsten, røkelsen, stearinlysene og bladgullet. Husk at du må dekke til skuldre og knær når du skal inn i templene. Er du ikke tildekket blir du stoppet i døren.

LES OGSÅ: Torbjørn Færøviks beste Thailand-tips

The Grand Palace og buddhisttempelet i Bangkok er et mektig syn.

• Gjør ingenting …

… på en av de utallige paradisstrendene. Ta deg tid til å begrave tærne i puddermyk sand og se solstrålene leke seg på overflaten av det krystallklare og svalende vannet. Ta deg en dukkert, slumre i skyggen av kokospalmene og nyt ferien.

På den kritthvite stranden på Koh Mook kan du senke skuldrene og nyte ferien i fulle drag.

Hva er dine beste Thailand-tips?
Del gjerne i kommentarfeltet.