OPPSKRIFT: Pad thai (stekte nudler)

Det er mange varianter av pad thai, og ikke alle er like gode… Men denne er det!

Pad thai  er verdenskjent som en thairett, men egentlig stammer den fra Kina! Sånn er det med mye at maten i Thailand (og andre land for øvrig) – den inspirert av nærliggende land, men utvikler seg til en egen thaiversjon.

(Oppskrift til 4 personer)

Du trenger:

  • 300 g risnudler (disse må bløtlegges i lunkent vann i en knapp halvtime)
  • 1 dl fast tofu i små terninger (kan sløyfes)
  • 16 rå scampi (rensede, uten skall)
  • 1 rødløk eller 5 thaisjalott, finhakket
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 4 ss tørkede reker
  • 3 egg, lett sammenpisket
  • 4 dl ferske bønnespirer
  • 4 vårløk snittet rett i biter på 3 cm
  • 3 ss syltet hvit reddik (kan sløyfes)
  • 6 ss tamarindsaus (se oppskrift nedenfor)
  • 2 ss fiskesaus
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss sukker
  • 5 ss stekeolje, gjerne raps
  • 1 lime i 4 båter til garnering
  • 3 ss knuste peanøtter til garnering
  • 1 ss tørket chiliflak til garnering

Slik lager du tamarindsaus:

Tamarindsaus er en av de syrlige smakene som brukes i thailandsk matlaging. Du får ikke kjøpt den ferdig på flaske, men å lage den selv er ganske lettvint og gir stor uttelling. En god tamarindsaus er alfa og omega for å få til en god pad thai. Du bruker ikke selve frukten (som ligner en forvokst peanøtt med skall), men kjøper tørket tamarindkjøtt i blokker. Du finner det i asiatiske butikker og i helsekostforretninger. Det finnes også tamarindpaste på glass.

Bløtlegg massen i vann i forholdet 1 del tamarind til 2 deler vann. La det ligge i en halvtime. Gni deretter kjøttet med hendene slik at du får mest mulig smak ut i vannet. Ha i litt sukker og salt og la det koke på svak varme i ca. 20 min. Sil væsken og bruk baksiden av en skje til å presse ut alt uten at fibrene og frøene kommer med. En god idé er å helle sausen i isterningposer og fryse den. Da kan du lettvint ha litt “magi” på lur når du måtte trenge det. Brukes i sur-søte sauser. Curryretter blir også bedre med en dash tamarindsaus. Nam!

Fremgangsmåte:

1. Bland tamarindsaus, fiskesaus, soyasaus og sukker i en liten bolle.

2. Ha 4 ss olje i en wok eller stor stekepanne på middels til sterk varme. Ha i tofu og scampi, stek under omrøring i rundt 1 minutt. Fjern tofuen og scampien.

3. Skru ned varmen litt. Ha i hvitløken, rødløk og tørkede reker og stek under omrøring til hvitløksaromaen slippes løs, uten å svi det.

4. Ha i nudler og sausen fra bollen. Stek under forsiktig omrøring til nudlene mykner litt mer. Her er det en spesiell teknikk: Bruk den skarpe enden av stekespaden og vekselsvis rotér og vend nudlene. Da er det enklere å få nudlene jevnt stekt uten at de blir brente. Hvis det virker tørt kan du tilsette et par skjeer med vann.

5. Skyv nudlene til den ene siden av stekepannen. Ha den siste spiseskjeen av oljen på den tomme siden av pannen og fordel oljen utover. Ha i eggemiksen og vend litt på stekepannen slik at den blir jevnt fordelt. Tips! Eggene skal hverken stekes som speilegg eller eggerøre, men som en slags halvferdig omelett som rett før den er helt stiv vendes inn i nudlene med stekespaden. Hvis man blander eggene med nudlene mens de er bløte blir det nemlig en klissete affære.

6. Mens eggene stivner, skynd deg å ha i 3 dl av bønnespirene og resten av ingrediensene. Stek i ca. 5 sekunder til mens du vender forsiktig.

7. Serveres med det samme. Smakelig måltid!

Kategorier