“Er det aspikk, mon tro?” Høydepunktet var ofte serveringen om bord på flyet.
Syden – dette forjettede, men dog så udefinerte land der sol og varme, palmer og strand og bilder av matrettene på menyen har fascinert nordmenn i 55 år.
Den 16. juni 1959 gikk 35 norske gjester om bord på flyet Convair 240 fra Fornebu til Mallorca. Kledt i finstasen og med en syv og en halv times flytur foran seg, var de første chartergjestene ennå intetanende om at de med denne reisen skulle skape historie som pionerer i det norske chartereventyret. Turen ble arrangert av Erik Myhres Reisebyrå A/S, den norske forløperen til Saga Solreiser og senere Ving.
For 55 år siden var en charterreise til Mallorca forbeholdt de rike og velholdte. Barna måtte bli igjen hjemme og de reisende var ikledd sine flotteste søndagsklær. Gjennomsnittslønnen i 1959 lå på rundt 14 000 kroner, og sydenreisen den gang kostet rundt 13 000 kroner omregnet til dagens verdi. Det sier seg selv at chartertur var noe de færreste hadde råd til.
Syden – drømmenes sted med garantert sol og varme, billig vin, palmer og fremmed mat var uoppnåelig for hvermannsen. Dette skulle imidlertid endre seg utover 60- og 70-tallet da sydentrafikken nærmest eksploderte. Nye reisemål, lavere priser og etter hvert fire ukers ferie gjorde det mulig for stadig flere nordmenn å reise til sydligere strøk.
På denne tiden var det ingenting som het hopp-på-turer. Sydenreisen ble planlagt nøye og i god tid, og var det store samtaleemnet i flere måneder før avreise. Man lånte reisebøker på biblioteket og sydenkatalogene ble studert ned til den minste detalj.
Det var mye som skulle forberedes – garderobe for ethvert vær og enhver anledning måtte anskaffes og møysommelig pakkes (det stod jo ingenting i avisene om hva slags vær en kunne vente seg i Syden). Huden måtte herdes og apotekvarer måtte handles. Ingen kunne jo være sikre på at solkrem, plaster og medisiner du kjøpte i Syden dugde.
Og Apropos solkrem – mange husker sikkert Spenol – den bestselgende norske solkremen på 70-og 80-tallet. Spenol var i utgangspunktet utviklet for å smøre inn spenene på kyrne, men kloke kvinner fra nord oppdaget raskt kremens gode effekt på tørr hud. Brun ble man også! Andre slagere var selvsagt Nivea Creme og Vaseline – små, runde metallesker fylt med fet smørning som gjorde underverker i møte med solen. Jovisst ble man brent, men man måtte jo bli rød før man ble brun. Okke som, et av sydenferiens viktigste formål var å komme hjem til Norge med skille, og på akkurat dette punktet har vel ikke nordmenn endret seg stort.
Slik skulle man altså se ut på ferie i 1983.
Utover 80-tallet fikk også norske solariumsutleiere sin blomstringsperiode. Huden måtte nå forberedes på den sterke sydensolen, og hele familier gjennomgikk gjerne en herdingsperiode i hjemmesolarium (eller i den skrekkinngytende forgjengeren «høyfjellsolen») før de satte nesen mot Sydens land.
Folk tok reisesyketabletter før avreise (som sikkert ikke var så dumt med tanke på at det lenge var tillatt å røyke i flykabinen). Det var også viktig å tenke på hva slags mat man skulle ha med i bagasjen. Vings sydenkataloger var fulle av tips til hva slags norsk mat man burde pakke med – en geitost, litt syltetøy og ikke minst kokemalt kaffe. Et annet hett tips under selve ferien var å starte dagen med en shot Fernet Branca eller en Jägermeister – ung som gammel – av medisinske årsaker, selvsagt.
Sydengarderoben har også gjennomgått store endringer. I begynnelsen var det jakke og slips til middag og sightseeing i høye hæler. Opphovnede gnagsårben kunne ikke ha vært et uvanlig syn. På badefronten har vi også vært innom mange interessante moter og trender. Fra 60-tallets badedrakter med pyramideformede brystinnlegg, til 70-tallets frottébikini og 80-tallets høye bikinitruseskjæring (med tanga og toppløssoling for de mest vågale).
Bikinidamer og tilskuer i moteriktig hårfrisyre.
Charterreisen var også en herlig anledning til å gå med litt mer vågale og fargerike klær enn man kanskje gjorde her hjemme. Hatter, blonder, volanger, strass, rastafletter, diverse utsmykning laget i skjell og fargerike strandkjoler med trykk av palmeblader eller papegøyer. Mange menn gikk heller ikke av veien for å anskaffe seg fiffige t-skjorter med vovede trykk som «Sexinstructor» på brystpartiet.