Den store Mallorca-guiden

Med mer enn 20 reisemål å velge mellom har Mallorca noe for enhver smak, men det er kanskje ikke så lett å velge? Fortvil ikke, vi hjelper deg!

···

∗ Palma og Palmabukten – kultur- og matopplevelser

Palma er Mallorcas hovedstad og gastronomiske sentrum. Omtrent halvparten av Mallorcas innbyggere bor der, og byen er ferieøyas hjerte og hovedpulsåre. I avenyen Passeig des Born er det alltid livlig, og i havnen dupper seilbåtene bedagelig fra side til side mens lokalbefolkningen og turistene rusler langs promenaden. Like ved troner den middelalderske katedralen Le Seu over byen med sine spissbuer og gotiske tårn. Katedralen er en gjenganger på topplistene over Palmas beste severdigheter. På byens utallige spisesteder kan du fråtse i oliven, serranoskinke, ost, mandler, bakverk, frukt, lokale viner – listen med spanske delikatesser blir fort lang. Prøv tapasen på lille, bortgjemte Bar España, eller fersk bakst på et av Horno Santo Cristo-bakeriene. Nam!

I Palmabukten i sørvest ligger også Illetas med sin eksklusive touch, Mallorcas eldste badeby Cala Major (kunstinteresserte vil glede seg over det berømte Miró-museet her) og selvfølgelig – strandkjendisen Playa de Palma, med sin  fem kilometer lange og fantastisk velholdte sandstrand.

Les også: Restaurantfavoritter på Mallorca

∗ Cala-ene på østkysten – badenyfmenes paradis

Cala Bona er et klassisk badested for familien på Mallorcas østkyst. Deilige strender, lekeplasser, barnevennlige hotell og restauranter med varierte menyer.

Cala Millor ligger bare 2 km sør for Cala Bona, og her er det litt mer liv. Lei sykkel og dra på oppdagelsesferd langs den bilfrie strandpromenaden.

Reiser du nordover kommer du til Cala Mesquida, et av Mallorcas mest naturskjønne områder uten altfor mange turister.

Cala Ratjada! Mange har til gode å oppdage denne småbyens musikkbarer og trivelige stemning. Du kan også reise over til naboøya Menorca herfra.

I Cala D’or er sandstrender erstattet med fem små badeviker omgitt av bratte klipper og frodig vegetasjon. Et lite reisemål med eksklusiv følelse, mye takket være den glamorøse marinaen Port Petit.

Og sist men ikke minst, Sa Coma,  et roligere alternativ til turistbyen Cala Millor, og perfekt for barnefamilier med sin langgrunne sandstrand.

Ps! Alle reisemålene langs østkysten er flotte badesteder, området er kjent for sine mange fine badeviker, og ikke minst for det krystallklare badevannet.

Idyllisk i Cala d’Or på Mallorcas østkyst.

∗ Alcudia og nordspissen – perfekt for barnefamiliene

På nordkysten slår dovne brenninger mot kritthvit sand. De begynner som mørkeblå bølger ved horisonten før de går over i gnistrende, turkise krusninger og flater ut i krystallklart badevann. Noen meter unna står strådekkede parasoller og kaster velkommen skygge over solsenger og duggfriske glass med klirrende isbiter. Skyene er spredte og flortynne som bomullsdotter, solstrålene er mange og smilene i vannkanten brede. Alcudia er Mallorcas strandparadis – og barnefamilienes favoritt. Her ligger alt til rette for en perfekt familieferie.

Hvis du først er i Alcudia bør du heller ikke gå glipp av den herlige bistroen Bistro del Jardin. Den ligger rett ved Carretera d’Artá, ikke langt fra stranden, og byr på mer autentisk mat enn mange av de typiske turistrestaurantene. Grillet blekksprut, biff tartar og mallorkinske hvitløksreker er bare noe av det som står på menyen. Jardin serverer selvfølgelig også yngre gjester og har barnevennlige, men gode alternativer som nachos, crispy kylling og empanadas.

Nord for Alcudia ligger småbyen Puerto de Pollensa, som med sin postkortvakre bykjerne og fine strender er en favoritt blant Mallorca-entusiaster.

Lille, søte Ca’n Picafort i Alcudiabukten byr også på langgrunne strender og turkisblått hav.  Stemningen er folkelig og livlig, og her treffer du ferierende fra hele Europa.

Nord på Mallorca venter herlig strandliv for store og små.

∗ Vestkysten – det andre Mallorca

Det er mer enn et halvt århundre siden turistene oppdaget Mallorca. Det betyr at du må lete litt for å finne de skjulte perlene, men de finnes fortsatt. Mallorca er sol og bad, ja visst – men det er også så mye mer. Cala San Vincente i nordvest er et av Mallorcas aller minste og fredeligste feriesteder. Det er bygd opp rundt de små strendene i en av fjellkjeden Tramuntanas dalganger, men stedet har fremdeles ikke markert seg ordentlig på turistkartet. I Puerto de Sóller litt lenger nord ligger alt til rette for fotturer i de vakre fjelltraktene. Føler du deg kunsterisk kan du velge eksklusive Deía, dit kunstnere og kjendiser valfarter for de flotte omgivelsenes skyld. Banyalbufar og Estellencs er perfekt for deg som vil utforske Mallorcas vestside.

Deia – postkortvakker og kunstnerisk.

* Magaluf og sørkysten – for den livlige

Magalufs natteliv er velkjent, med hundrevis av barer, puber, restauranter og diskotek er det full fart hele sommeren. Om våren og høsten er tempoet derimot betydelig roligere – og feriegjestene likeså. Vest for Magaluf ligger Santa Ponsa, som er litt roligere enn den intense nabobyen, men som fortsatt har en moderne og internasjonal atmosfære. Helt sørvest ligger flotte Port d’Andratx med sin gamle arkitektur og lystyachter i havnen.  Lei en bil og oppdag den gamle middelalderbyen Andratx og den fine nabostranden Camp del Mar.

Palma Nova har de siste årene nærmest vokst sammen med Magaluf, men både bebyggelse og tempo er lavere. Fra Palma Nova er det kort avstand til de tre populære strendene Playa Palma Nova, Playa Son Matias og Playa Magaluf. Hotellene Ponent MarSon Caliu Spa – Oasis og Zafiro Palace Palmanova er de best likte blant gjestene våre i Palma Nova.

Synes du det ble enda vanskeligere å velge nå? Det beste tipset vi kan gi: reis til Mallorca. Igjen og igjen. Utforsk øyas herlige feriesteder og finn din favoritt!