5 heftige opplevelser på Sri Lanka

Sri Lanka byr på mye mer enn bare solskinn og eventyrlige strender. Her er fem opplevelser du ikke bør gå glipp av hvis du planlegger et besøk på øyperlen i Det indiske hav.

•••

Tilbring natten i en tretopp

Det knirker i trestokkene under meg da jeg vasker hendene i det som må kunne kalles et rimelig primitivt bad. Jeg befinner meg på Sri Lankas sørvestkyst, i en trehytte 10-15 meter over bakken. Rundt meg er det grønne blader på alle kanter, og gulvet består av horisontale trestokker lagt med nok luft mellom til at jeg ikke tør å ta frem mobilen her inne. Her skal vi tilbringe natten før vi reiser videre.

Tretopphytter har blitt big business på Sri Lanka de siste årene, og det finnes en rekke varianter å velge mellom – alt fra enkel standard til skikkelige luksushytter. Den vi har sjekket inn i er definitivt i den førstnevnte kategorien, og huser ikke stort mer enn to trestoler og et lite bord, en knaggrekke og en dobbeltseng.

Da jeg kryper til køys under myggnettingen knaker det i treet, hytta svaier og vinden suser. Gresshoppesangen er øredøvende, og tanken på at leopardene smyger seg rundt i mørket på jakt etter nattens bytte et sted der ute gjør det unektelig litt vanskeligere å få sove. Uansett hva slags trehytte du velger kan du være trygg på at du har en naturopplevelse utenom det vanlige i vente.

Tips! Foretrekker du moderne fasiliteter og deilige hotellsenger kan det anbefales å kun tilbringe en natt eller to i en hytte som dette. Søvnkvaliteten blir så som så når natten tilbringes i en svaiende tretopp midt i jungelens kakofoni. 

Bildetekst: Bilde av en tretopphytte på Sri Lanka

Tilbringer du natten i en tretopphytte som denne får du en ferieopplevelse utenom det vanlige.

Se ville elefanter og leoparder

– Hva sier du, er den inne i bilen!?

Klokka er 7 om morgenen i Yala National Park på Sri Lankas sørøstkyst. Heldigvis er det hverken en elefant eller leopard som har bestemt seg for å kravle inn i bilen vår, men derimot har en sulten ape fått ferten av safarimatpakkene våre. Det tar bare noen sekunder før den har hoppet inn gjennom vinduet ved det tomme førersetet, og vi blir sittende som fastfrosset i de klamme skinnsetene mens den kryper videre bak i bilen. Så tar heldigvis en mann på utsiden affære, hoier og tramper – og redder de to stumme og hjelpeløse turistene i baksetet. Vi puster lettet ut, ser på hverandre og ler smånervøst idet sjåføren kommer tilbake til bilen – og bestemmer oss for å spare matpakkene til vi har forlatt parken.

Bildetekst: En ape har klatret inn i safarijeepen i Yala National Park.

Et uventet apebesøk i bilen i Yala National Park.

I løpet av safarien ser vi et titalls ville elefanter, flere krokodiller og bøfler. Yala er kjent som parken med høyest tetthet av leoparder, men det er imidlertid ingen selvfølge at man får se noen av dem. Da sjåføren vrenger biler rundt og tråkker gasspedalen i bånn etter en beskjed over sambandet tror vi at noen har fått øye på en leopard, men i stedet er det en av de sjeldne dovenbjørnene ute på rusletur som har tiltrukket seg oppmerksomheten.

Tips! Veiene i parken er av sand og jord og svært ujevne, noe som fører til skikkelig humpete kjøring. Velg en arrangør med jeeper av god kvalitet for å dempe de verste støtene underveis.

Bildetekst: Bilde av en brunsvart, rufsete dovenbjørn.

En sjelden dovenbjørn (også kjent som leppebjørn) ute på vift i nasjonalparken.

Opplev hipsterbyen Galle Fort

Galle er egentlig to byer. Den ene delen er ny og relativt moderne, med livlig handel og yrende gateliv, som seg hør og bør i Sri Lankas fjerde største by. Storsjarmøren er imidlertid Galle Fort, som ligger adskilt fra den nye delen nede ved vannkanten. Det gamle “fortet” som har gitt denne bydelen sitt navn er egentlig er det ikke et fort, men en bymur. Den kan du rusle rundt på mens du beundrer ruinene og havutsikten.

I de små, trange gatene innenfor bymuren som utgjør Galle Fort hersker en unik og fredelig atmosfære. Bydelen er ikke stort større enn 500×500 meter, men har likevel fått plass til kule, lounge-aktige restauranter som The Bungalow (som for øvrig serverer en uslåelig sri lankisk rekecurry), creperier, isbarer og butikker som selger gammeldagse plakater og postkort – og plutselig snubler man over et buddhisttempel og en cricketbane. Denne lille byen må oppleves.

Mellomlanding i Qatar på vei til Sri Lanka? Slik får du mest ut av besøket i Doha.

Bildetekst: Gatebilde med en hvit boble og pastellblå husfasade.

Hipstervibbene har nådd Sri Lanka. Ikke helt dumt, spør du oss.

Ta toget gjennom teplantasjene

Dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk – lyden av hjulene som slår taktfast mot togskinnene som bukter seg gjennom det grønne, bølgende landskapet har en merkelig beroligende effekt. På utsiden av det åpne vinduet passerer toget teplantasje etter teplantasje. På innsiden har turistene, som de første minuttene av turene hastet rundt, hang på utsiden av dørene og tok selfies, nå falt til ro i setene sine. Toget snirkler seg av gårde i de frodige omgivelsene, på smale broer over brusende fossefall, og utsikten er ikke annet enn spektakulær. Det går sakte, men det er en del av opplevelsen.

Har du sett bilder av togreiser på Sri Lanka har du sannsynligvis sett det “blå toget”, som er det mest kjente. Det kinesiskbygde toget går mellom en av landets store kulturbyer, Kandy, og den postkortvakre fjellandsbyen Ella, med mange stopp derimellom. Nuwara Eliya er et av dem, nesten 1900 meter over havet. Tar du toget fra Ella er det den første delen av turen som er den flotteste, når toget kjører gjennom høylandet.

Tips! Benytt toalettet når toget stopper på de forskjellige stasjonene underveis. Her er det kun et hull i gulvet å forholde seg til (ikke noe toalettskål å sette seg ned på), så jo mindre bevegelser fra toget – desto enklere å gjennomføre toalettbesøket.

Les også: Derfor bør du velge eksotisk sommerferie i år.

Bildetekst: Utsikt fra togvindu. Grønne, frodige omgivelser og et glimt av det blå toget.

Togturen gjennom Sri Lankas høyland regnes som en av verdens vakreste.

Dra på strandsafari

Sri Lanka har en 1700 kilometer lang kystlinje med mange herlige strender, så hvorfor nøye seg med bare en? Lei en tuk-tuk å begi deg ut på strandsafari, for eksempel til Hikkaduwa. Sandstrendene der er lange, og noen steder, smale, med gode snorklemuligheter. Det er ikke vanlig med solsenger i Hikkaduwa, så husk badehåndklær. Noen mil lenger sør ligger også Unawatuna Beach, en av landets vakreste strender. Den gylne sandstranden kantet med palmer er like populær blant lokalbefolkningen som blant turistene.

Her kan du se alle Vings reisemål på Sri Lanka

Bildetekst: Bilde av en sandstrand med bølger og palmer, fargerike småbåter i forgrunnen.

Hikkaduwa på Sri Lankas sørvestkyst er et av landets aller første turiststeder.